sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Luontoäiti tarjoaa meille monenlaista hyvää

 
Luonnonväreillä värjätyt langat maaruskan värjäämillä pohjoisen tuntureilla. Tässä maisemassa silmä ja sielu lepää. Valokuvan on ottanut nuori lupaava valokuvaaja Emilia Moisio ja olen saanut häneltä luvan käyttää sitä blogissani. Emilia käytti Värjärin Puodin luonnonväreillä värjättyjä lankoja valokuvaprojektissaan Vieraalla maalla.  Projekti on herättänyt suurta mielenkiintoa maailmalla ja Emilian valokuvat ovat olleet esillä muutamien gallerioiden kutsunäyttelyissä. Oheisen linkin kautta pääset tutustumaan Emilian muihinkin valokuvaprojekteihin. 

Nämä vyyhdit käytetään perinteisesti villapuseron kutomiseen;)

Värjäri oli tänäänkin sienimetsässä. Tässä sopivasti vanhentuneita samettijalkoja väripataan.  
Samettijalkojen (Tapinella atrotomentosa) lisäksi en löytänyt kuin muutaman purppuravalmuskan (Tricholomopsis rutilans). Eilen ja tänään kiersin myös veri- ja verihelttaseitikkiapajiani, mut ne antavat viel odotuttaa itseään. 
 Sen sijaan keltavahveroita löytyy viel runsaasti.
Sienikastikkeen lisäksi sain pakkaseenkin monta pussia:))

Tässä syksyn ekat suppilovahverot. Kosteikkovahveroitakin löytyi sen verran, 
et sain tehdyksi sienikeiton. Värjärin tapaan keitossa on runsaasti myös juureksia. Tällä kertaa kuulotin sipulin lisäksi keittoon purjoa, porkkanaa ja palsternakkaa. Suurustin keiton tattarijauhoilla, niissä kun ei ole gluteiinia. Vihreääkin pitää ol, vihreä lautanen ei ihan riitä, vaan silppusin keiton pinnalle ennen tarjoilua ruohosipulia ja persiljaa. 

 
Puutarhastakin kertyy mukavasti säilöttävää pitkin syksyä. Kurttulehtiruusu (Rosa rugosa) on monien vihaama helposti luontoon leviävä ruusulaji. Ruusun hallitsematon leviäminen luontoon onkin harmillinen juttu, koska kasvutapansa vuoksi se syrjäyttää alueen muun kasvillisuuden tehokkaasti. Kurttulehtiruusun yhtenä etuna on sen isot kiulukat, niiden vuoksi itsekin sitä kasvatan pihamaalla. Tunnetusti ruusunmarjat ovat hyvin vitamiinipitoisia ja terveellisiä, nykyisen muotitermin mukaan ihan superruokaa, superfoodia. Ruusunmarjojen on tutkimuksissa todettu alentavan mm. veren haitallista kolesterolia ja auttavan nivelvaivoihin.
Tänä vuonna ruusunmarjat ovat harvinaisen hyvälaatuisia, madoista ei tietoakaan. Keräämme syksyisin marjoja aina myös pakkaseen. Yhtä hyvin ne voisi kuivata, koska niissä säilyy vitamiinit erinomaisesti myös kuivattuna. Käytän ruusunmarjoja jälkiruokiin, lisäkkeenä luonnonjugurttiin ja puuroihin sekä myös teeksi. Kuinka moni jättääkään nämä terveyspommit pelkästään lintujen ravinnoksi! Toki niiden säilömisessä on iso homma, mut se kyl kannattaa, koska ruusunmarjat ovat todella niin herkullisia ja terveellisiä. 

 Tässä ei ole ruusunmarjakiisseliä vaan syksyn ensimmäisistä puolukoista keitetty vispipuuro. 
Voin sanoa, et sekin maistui todella hyvälle paahtoleivän kera nautittuna!


ps Satu kaipasi Helmiä, joten tässä Helmi eilisellä metsäretkellä pulikoimassa ojassa.



22 kommenttia:

  1. Hieno tuo eka kuva tosiaan! Kauniita lankoja ja ihania herkkuja! Missä Helmi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kun ehdit, niin käy Emilian sivustolla, hänen kuvansa ovat todella kauniita. piti ihan heti korjata asia ja laittaa yks Helmi kuvakin postaukseen;)

      Poista
  2. Helmi taitaa olla pulikoijakoira :-)
    Oi mikä kuva ruskatunturista ja langoista! Nam mitkä herkut myös, vihreä lautanen, hih... nauratti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kunhan on vettä, niin Helmi on innoissaan! upea minustakin, olen todella iloinen, et sain sen julkaista blogissani. nauru tekee hyvää;)

      Poista
  3. Totta, Luontoäiti antaa meille kaikenlaista lahjaksi, kun ja jos vain osaisimme niitä käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. luulenpa, et lähetymme taasen aikaa, kun ihmiselle luonto merkitsee entistä enempi, kansanperinteet kiinnostavat, niitä halutaan tutkia ja hyödyntää omassa elämässäkin.

      Poista
  4. Samat värit maastossa ja langoissasi, huikean hieno kuva!!
    Maukkaan näköinen sienikeitto,nam!

    Mukavaa syysmaanantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Sirpa kauniin viikonvaihteen jälkeen hieman suppuraisempaa, mut onneksi viel ihanan lämmintä. tykkään kovasti Emilian valokuvista, ja tietty kun monissa on värjäämiäni lankoja, niin se tuntuu myös mukavalta. sienikeitto näin tehtynä on todella maukas ja ravitseva:)

      Poista
  5. mahtava on ruska ja mahtavia langat,
    vispipuuro on tosi herkkua,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. saas nähdä saadaanko tänä syksynä kaunis maaruska. täälläkin jo koivut alkaneet hieman kellastua, saas nähdä milloin tulee ekat pakkasyöt, toivottavasti ei viel täl viikol, kun niin paljon tiikerinkaunosilmis nuppuja. arvoin teenkö vispipuuroa vai ruismarjapuuroa, vispis vei voiton täl kertaa, viikonlopuksi haudutan kunnon ruismarjapuuron!

      Poista
  6. Aivan ihana eka kuva, mitkä värit! Kävin katsomassa muitakin Emilia Moision kuvia ja ihastuin!

    Ruusunmarjoja on tänä vuonna valtavasti ja ne on tosiaan hyvän laatuisiakin. Villiruusujen pienemmät kiulukat kuivaan ja keitän niistä vitamiiniteetä talvella. Kurtturuusun suuremmat marjat on hyviä muuhun säilöntään. Niistä täällä kaupungissa ei tule pula (tosin on vähän vaikeampi löytää paikkoja joista niitä on hyvä kerätä, ettei olis liikennettä tms. saasteita lähellä). Laitan niitä pakkaseen sellasenaan ja tänä vuonna kokeilin uutena säilöntämenetelmänä sellasta että laitoin niitä lasipurkin täyteen, sekaan reilusti hunajaa ja lopuksi rommia purkki piripintaan. Annetaan olla ainakin kuukaus ja sen jälkeen voi alkaa siemailla herkkua (lääkinnällistä herkkua kaikenlisäksi!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onpa mukava kuulla Hilja:)) ihan varmasti saamme viel jatkossakin kuulla ja ihailla Emilian kuvia. totta, ruusunmarjateetä täälkin nautitaan. tuo hunajarommiruusunmarja-yhdistelmäsi jää meil kokeilematta, koska ollaan a-linjalla. huisin kiva, kun saat kerättyä paljon ruusunmarjoja talven varalle:))

      Poista
  7. Oi mitä herkkulankoja ja muita herkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. rakastan syyskesää juur siksi, kun ei pahemmin tartte kaupas käydä, luontoäiti tarjoaa niin monenlaista herkkua ruokapöytään;)

      Poista
  8. Luonto osaa hehkua ja sen hehkeitä värejä taitajat osaavat ottaa paljon hyötykäyttöön. kauniin puseron sinäkin saat neulottua noista langoista.
    Täällä alkaa ruska kadota, varvut ovat vielä lehdessä ja punottavat. Sienten ja puolukan suhteen syksy on ollut harmittavan kitsas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. syksyn värit olleet kysyttyjä, tuossa asiakkaan matkaan lähti viimeisiä seitikkilankoja ja uusia en ole viel päässyt värjäämään, seitikit antavat odotuttaa itseään tänä syksynä!
      tääl vasta ruska aluillaan, pihavaahterassa hiukan jo keltaista ja villiviini mukavasti alkanut punettumaan:))

      Poista
  9. Käväsinpä pitkästä aikaa lukemassa tätä värikylläistä blogia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mukava kuulla Pirena, kiitos kun piipahdit:)) itseäni välillä oikein harmittaa, kun niin vähän kiertelen muiden blogeissa vieraisilla.

      Poista
  10. Todella kaunis blogi sinulla, ihanan värikäs! :)

    Tervetuloa vierailulle myös minun blogiini, jossa on myynnissä tekemiäni käsitöitä :)

    http://kasituopuotimatilda.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  11. Todella kaunis blogi sinulla, ihanan värikäs! :)

    Tervetuloa vierailulle myös minun blogiini, jossa on myynnissä tekemiäni käsitöitä :)

    http://kasituopuotimatilda.blogspot.fi/

    VastaaPoista