torstai 30. huhtikuuta 2015

Tylsän Mörököllin ilahdutus

Aamuisella postinhakureissulla nappasin kuvan idänsinililjoista, jotka saivat illalla lumipeitteen. Kylmä viima pakotti kietoutumaan tiukemmin toppatakkiin ja sormet jäätyivät hetkessä kuvia ottaessani. Scillat sen sijaan eivät näyttäneet lainkaan kärsineen saamastaan lumikasteesta!
Postilaatikon avatessani ilostuin kovin huomatessani saaneeni paketin Tylsältä Mörökölliltä. Hän haastoi minut jo ennen pääsiäistä Ilahdutus-haasteeseen ja sain nyt häneltä palkinnoksi osallistumisestani todella mieluisan paketin: kauniin perhoskortin kera pussilliset harmaakäenkukan (Lychnis coronaria) ja himalajanvuokon (Anemone rivualis) siemeniä sekä muutaman jouluruusun taimen. Rakastan vuokkoja, joten oli todella mukavaa saada himalajanvuokon siemeniä. Käenkukat sopivat hyvin vanhojen pihapiirien perennavalikoimaan. Joskus pihastamme löytyi mäkitervakkoa, nyt kanta on taantunut harmikseni. Palavarakkaus on onneksi viihtynyt. Harmaakäenkukkaa en ole aiemmin yrittänyt kasvattaa, nyt ajattelin kylvää saamani siemenet kissojemme haudan ympärille. Talvehtiakseen harmaakäenkukka vaatii Riikosen perennakirjan mukaan havukatteen, joten paikka olisi ainakin sen puoleen sopiva, koska laitan haudalle aina talveksi sammalia ja havuja katteeksi.
Jouluruusujen kukintaa olen ihastellut TM:n blogissa, saas nähdä onnistunko kasvattamaan saamistani taimista omat jouluruusut. Tutkittuani ensin hieman Riikosen Suomalainen Perenna käsikirjaa, päädyin istuttamaan saamani taimet takapihalle lehtikompostilla kuohkeutettuun loivaan kohopenkkiin, koska kirjan mukaan jouluruusu ei siedä kuivuutta pitkiä aikoja. Kesällä penkki jää ison lehtikuusen ja koivujen suomaan varjoon, joten siinä riittää kosteutta kuivempinakin aikoina. 

Eilisen lumisateen harmituksesta ei ole enää tietoakaan, aurinkokin on alkanut paistamaan
kiitos Tylsä Mörökölli:))
6 kommenttia:

 1. Oi kun ihanat ilahdutukset! Hyvä juttu myös, että lumi oli vain ohimenevä ilmiö.
  Hurjan näköinen tuo lumen kuorruttama idänsinililjakasvusto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta, tulin lähetyksestä todella iloiseksi:)) jouluruusua olen ihastellut myös Sinun blogissasi, nyt toivon todella et saisin ne viihtymään myös omassa pihassani. illalla hetkessä satoi monta senttiä lunta, nopsaan se kuitenkin suli onneksi poiskin:)

   Poista
 2. Eikö ole ihana saada yllätyksiä postilaatikosta. Minä olen saanut viime aikoina kortteja ja nyt on tullut oikein paha tapa odottaa postia :-)
  Mielenkiintoisen postin saitkin, kiva seurata, miten lahjasi alkaa kasvaa. Laita sitten näytteitä kesän mittaan.
  Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. todella mukavaa, ymmärrän hyvin et olet tullut hieman "riippuvaiseksi", voisin itsekin tulla;)
   lähetys oli kovin mieleinen, kunpa nyt vain onnistuisin niiden kanssa, kovasti tutkin perennakirjaa löytääkseni sopivat kasvupaikat niille.
   iloista Vappua myös Sinulle:))

   Poista
 3. Heippa, kiva kun sait sen jo nyt. Pelkäsin, ettei ehdi ennen viikonvaihdetta. Helppoja kasveja nuo kaikki ovat. Himalajanvuokko leviää, kuten monet muutkin vuokot juuriversoillaan. Ja tuo jouluruusu tuntuu kasvavan missä vain. Meillä tuo suurin pehko (mistä oli just blogissani kuva) kasvaa kaikkein paahteisimmalla paikalla rinteessä, mutta niitä on myös tuolla "joutomaalla" oikeistaan ihan luonnontilassa hoitamatta. Kyllä se noin muhevassa maassa, mitä sulla on, kasvaa varmaan komeaksi pehkoksi ;) Kiva , jos onnistuin lähettämään sulle sellaista. mitä sulla ei vielä ole . Mukavaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pakettisi oli todella iloinen yllätys Tylsä Mörökölli:)) täydellinen ajoitus, jouluruusun taimetkin toidella terhakan näköisiä, olisivat ehkä vähän kärsineet, jos paketti olisi jäänyt viikonlopun yli postiin! siemenvalintasi todella mieluinen. vuokot ovat minulle mieluisia sen vuoksi, et leviävät hyvin ja eivät sen kummenpaa hoitoa kaipaa. pikku hiljaa päivä alkaa kirkastumaan, joten ehkäpä tänään pääsee hiukan taas ropsuttelemaan pihamaalle. mukavaa Vappua myös Sinulle:))

   Poista