lauantai 21. syyskuuta 2013

Lahtikko ja apteekkipullot, muistoja vuosikymmenten takaa

Edellisessä postauksessani ollut Mallasjuomien Lahtikko herätti monessa lukijassa monenlaisia muistoja. Innostuin kommenttien perusteella hieman googlettamaan mitä Lahtikosta on kirjoitettu netissä ja törmäsin Iltasanomissa 2.4.2006 olleeseen juttuun "Muistatko vielä Lahtikon?" Juttu oli mielestäni hauska, joten kopion sen oheen: "Suomen suosituin tuhoeläin, olutmäyräkoira, on varsin tuore tulokaslaji. Maassamme on kuitenkin elänyt 1978-1989 sen esi-isä, lahtelaisen Mallasjuoman legendaarinen Lahtikko. Kovamuovinen Lahtikko oli näennäisesti perinteisen 24-paikkaisen juomakorin puolikas, mutta käytännössä paljon enemmän: sen keskellä oli kantokahva, joka teki Lahtikosta sensaatiomaisen kätevän - niin kätevän, ettei Alko koskaan hyväksynyt sitä olutkoriksi. Alko katsoi, että näppärä korikoko rohkaisi ihmisiä juomaan 12 pulloa kerralla. Vain luoja tietää, jos sekään, miksei Alko saman logiikan mukaan kieltänyt 24-paikkaista koria tuplasti pahempana kännihoukuttimena. Alko ei kuitenkaan ollut ainoa syypää Lahtikon ennenaikaiseen kuolemaan. Pikkukorista tuli kuljetus- ja varastointiongelma, joka paheni entisestään, kun Hartwall osti Mallasjuoman 1988. Hartwall lopettikin Lahtikoiden käytön jo seuraavana vuonna."
Naamakirjassakin on omat sivunsa Mallasjuoman ystäville, siellä on mukavaa käydä fiilistelemässä erilaisten videopätkien ja keräilytuotteiden parissa.
Vanhoihin apteekkipulloihin liittyy myös monenlaisia muistoja. Moni muistaa varmaan Munkki yskänlääkepullot. Itse tykkään kovasti näistä isoista lääkepulloista, joita löysimme useampia muuton yhteydessä reilut 30 vuotta sitten kellarista. Vuosikymmenien myötä olen löytänut käyttöä pulloille, vain nämä kaksi ovat edelleen kellarissa jemmassa. 
 Rentouttavaa viikonloppua kaikille omien harrastusten parissa,
kirjan lukua sohvannurkassa, puuhastelua puutarhassa tai vaikkapa korin kanssa sieniretkelle, sillä
suppilovahverot ovat parhaimmillaan:))16 kommenttia:

 1. Minullakin on tuo Lahtikko vielä tallessa varastossa. Suppilovahverot ovat herkullisia. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahtikko on tosi käytännöllinen, monella se näyttää olevan viel käytössäkin. täälläkin satoi vihdoin parina päivänä joten nyt alkaa supiksi olemaan yllin kyllin, viikonloppu kuluu mukavasti sienimetsässä:))

   Poista
 2. Kiitos ihanasta historia-pläjäyksestä.. Lahtikot takaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jotenkin innostuin kun kuvasin sitä tuota valokuvatorstain haastetta varten. nuorisokin taitaa olla innostunut näistä Lahtikoista;)

   Poista
 3. Valtavia lääkepulloja, 2 litraa. Eipä silloin paljon lääkearsenaalin kanssa matkusteltu, ei ainakaan käsimatkatavaroita kantaen lentokoneessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä, tuohon aikaan ei tainnut olla kuitenkaan mitään nesteen vienti rajoituksia koneeseen. pulloissa on ollut lääkettä hengenahdistukseen (astman hoitoon).

   Poista
 4. Voi itku! Minä en ole löytänyt ensimmäistäkään suppilovahveroa. Ne ovat herkkua! Sinä onnellinen! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. uskonpa et viel löydät, jos syksy jatkuu näin suotuisena, niin marraskuulle asti niitä löytyy. nyt hiukan kiusoittelen, löysimme tänään supisten lisäksi viel ämpärillisen aivan tuoreita keltavahveroitakin:))

   Poista
 5. Mullakin taitaa olla tuollainen kori, ruskeat pullot ovat myös tutunnäköisiä.
  Nyt taisi tulla syksy kun sataa ja ilta pimenee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. syyskesässä ollaan, pimeä tulee jo kovin aikaisin. vein äsken sienten perkuujätteitä ulos, kirkas tähtitaivas, näin yhden tähdenlennonkin. ihmeen pitkään yöt ovatkin olleet kovin lämpimiä.

   Poista
 6. Minulla on yksi tuollainen korvallinen iso pullo. En tiennytkään että se on kotoisin apteekista. Mutta siskoni tekikin työuransa apteekissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. näissä säilytettiin nestemäisiä lääkkeitä, näissä pulloissa on ollut teofylliiniä. sittenhän sinulla on varmaan paljon perinteisiä lasisia lääkepulloja, ne ovat kovin kysyttyjä.

   Poista
 7. Ei ole enää Lahtikkoa tallella, muutoissa tulee heitettyä aina sen hetkisiä "tarpeettomia" pois.
  Munkki-yskänlääkkeen kyllä muistan, aika ihania nuo korvalliset pullot.
  Suppiksia pitäisi kyllä mennä katsastamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinhän se on, tavallaan muuttamisessa on se hyvä puoli, että silloin aina karsiintuu huushollista myös se tarpeeton roina, meillä tuppaa olemaan joka nurkka täynänsä! nyt parasta sienestys aikaa, täällä päin ei ole eden hirvikärpäsiä, aivan uskomatonta. pelkäänpä vain, et se johtuu siitä, et hirvikanta on ammuttu tosi vähiin eli se ei kyl ilahduta.

   Poista
 8. Oih noita aurinko jaffa limuja sitä tuli pienenä juotua aina saunan jälkeen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja myös mahataudin iskiessä keltainen jaffa oli poikaa;)

   Poista