lauantai 6. heinäkuuta 2013

Lauantai saunapäivä myös Helmille

Lähdimme heti aamusta Helmin kanssa takametsään tarkistamaan kanttarelli ja mustikka tilanteen. Täällä on ollut niin kuivaa, että kanttarelleja en pahemmin löytänyt edes tästä varmasta kanttarelli metsiköstä. Sen verran kuitenkin koriin kantsuja kerty, et pääsimme herkuttelemaan uusien perunoiden kanssa kanttarelli-sipulimuhennoksella.  
Helmi  oli onnessaan löytäessään peuran takajalan. Sain kerrankin rauhassa kuvailla ja poimia mustikoita Helmin nautiskellessa jo sopivasti marinoituneesta juhla-ateriastaan.
 Jälkiruuaksi Helmille maistui tietysti mustikat:))
Muskoja oli paikoin hyvinkin ja ihan mukavan kokoisiakin olivat. Poimin marjat käsin, vaikka sormeni ovat käyneet jo kömpelöiksi, marjastaminen on hyvää jumppaa sormille. Huomasin poimivani samalla tavoin kuin äitini vanhemmiten, marja kaksi kerrallaan. Aiemmin olen poiminut koko kouran täyteen ennen astiaan laittoa, nyt se ei enää onnistu, vaan marjat tippuvat helposti kourasta. Kummasti sormeni taas vaan vetryivät, elokuussa vadelma-aikaan olen jo haka;) 
Takamailla on kosteita painanteita, joissa maariankämmekkä (Dactylorhiza maculata) viihtyy. Kämmekät ovat niin kauniita, lapsuudestani muistan vain yhden ainoan paikan missä niitä kasvoi. Joka kesä kävimme niitä ihailemassa yhdessä vanhempieni kanssa. Nyt löytämäni kämmekät olivat huomattavasti vaaleampia kuin Ronissa kasvaneet. Kämmeköille onkin tyypillistä se, että kukinnon väri ja kuviointi muuntelee tavattoman paljon. Maariankämmekän luontaiset kasvupaikat ovat vähentyneet tehometsähoidon ja karjan metsälaiduntamisen loppumisen seurauksena. Onneksi se on löytänyt uusia kasvupaikkoja  hakkuuaukeilta ja kosteiden tieojien reunoilta, minkä ansiosta kämmekät ovat yleistyneet. Matti Niissalo ylläpitää mielenkiintoista sivustoa maamme kämmekkälajeista. Huom. kaikki innokkaat luontokuvaajat, sivustolla on esitetty toivomus lähettää valokuvia kämmeköistä.  
 Helmi kävi polskuttelemassa metsäojassa sillä aikaa kun poimin mustikoita. Aikansa meuhuttuaan ojassa,  hän tuli lepäilemään metsätien kosteaan painanteeseen. 
 Autolle tullessamme Helmi kätki varmaan paikkaan loput peuranjalasta odottamaan seuraavaa marjareissua:)) 
Tässä Helmi ei ole tulossa "tassukehästä", vaan "saunasta", lämpimästä suihkusta kaiken kuraojissa rypemisen jälkeen. 
 Kyllä kelpasi emännän kuvailla virkkaamiaan pesukintaita Helmin puhtoisen turkin päällä:))
 Kotimatkalla poimin kimpun kissankelloja. Tässäpä olisi hyvä tuliainen ystävälle saunomaan mennessä, kimppu kissankelloja ja kesäiset pesukintaat. Pesukintaista löytyy lisää tietoa Virkkuukoukulla tehtyä sivulta.
Saunakahvit olis maistunut myös Helmille;))

16 kommenttia:

 1. On Helmillä ollut hyvä mustikka reissu.
  Mie kans kerään mustikat käsin, ihan samasta syystä,tekee hyvää jäykille sormille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. me molemmat nautimme näistä yhteisistä metsäretkistä. totta, marjankeruu ja käsityöt ovat parasta jumppaa;)

   Poista
 2. Sen minkä mustikoita kerään, kerään myös käsin.
  Eikös Helmi saanut muruakaan noin maittavan näköisestä mansikkakakusta:)?

  Kuvasin eilen tuota maariankämmekkää, täytyykin käydä uudelleen ja vaikka laittaa kuva tuonne vihjaamallesi sivustolle.
  Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva Sirpa kun bongasit vihjeeni, totuuden nimissä juuri Sinua ajattelin kirjoittaessani linkkiä:))
   Helmillä on aina omat herkkunsa kasvarissa, mut hän on oikea ahmatti hotkien kaiken hetkessä, niin ettei emäntä useinkaan edes kuvaamaan ehdi!
   Mukavaa kämmekkäkuvausretkeä myös Sinnulle:))

   Poista
 3. Helmi is the best!!! Nuo kämmekät kuuluvat lempikasveihini, mutta en ole vuosiin niihin törmännyt. Hienoa sekin, että ovat löytäneet uusia kasvupaikkoja!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi on aivan otettu kertoessani Sinun terveisesi rapsutusten muodossa;) sanos muuta margsan, meidänkin Ronista ne ovat hävinneet. nyt käyn ihailemassa niitä Takametsässä marja- ja sienireissuillani. Aurinkoista sunnuntaita Sinulle:))

   Poista
 4. Ihana postaus, Helmi on ihan super!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa kun tykkäsit Auli, Helmi on ihana hauveli ja sen kanssa on turvallista kulkea yksinkin takamailla:))

   Poista
 5. Ihana metsä ja ihanaa koiranelämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo Takametsä on yksi lempipaikoistamme, käyn siellä usein Helmin kanssa vaikka onkin kaukana.

   Poista
 6. Teillähän oli taas kiva reissu. Minäkin kävin tarkistamassa mustikkatilanteen. Huomenna olisi tarkoitus lähteä ämpärin kera metsään.
  Kanttarelleja en kyllä ole löytänyt... nyyhhh !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sithän meillä on samanlaiset aikeet, huomenissa olen taas itsekkin menossa marjaan ja tietty myös kantsuja jahtaamaan! tänään keräsin kasveja kuivumaan, löysin ihmeen paljon myös kamomillasauniota, mistä ilahduin kovin:))

   Poista
 7. Riemastuttavia kesähetkiä olette Helmin kanssa viettäneet. Pitiköhän lähteä katsomaan, joko täältä löytyisi kanttarelleja. Ainakin on satanut. Mustikat olivat sinisiä korkealla valoisalla paikalla, mutta ei vielä meheviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kannattaa käydä jo, minusta sentin kaksi halkaisijaltaan olevat kantsut on ihanan rapeita, isommiksi ehtiessään eivät enää lainkaan niin herkullisia. toki myöhemmin pakkaseen kerään isommatkin ja hyviähän nekin ovat kastikkeena ja sienikeitossa.

   Poista
 8. Kiva seuraa Helmin touhuja, eikö? Kaiken muun uurastuksen ohella ehdit pitää siitä hellää huolta. Maariankämmekät muistuvat lapsuudesta jotenkin harvinaisina ja selaisina että niitä yhdessä ihmeteltiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi on minulle tärkeä, paras seuralainen metsäretkille. samanlaisen kokemuksen jaan minäkin, kämmekät olivat harvinaisia ja siksi niitä käytiin Ronissa ihailemassa ja ihmettelemässä!

   Poista