sunnuntai 18. marraskuuta 2018

All you need is love

Katsellessani illalla taas kerran nuorten hääkuvia päätin kertoa hieman hääkukista. Olimme sopineet siitä, että osa juhlapaikalle hankittavista kukista olisi minun vastuullani. Aloitimme miniän kanssa hääkukkien suunnittelun jo viime syksynä. Nuorten toivelistalla oli valkoisia, keltaisia, oransseja, punaisia ja eri vihreän sävyisiä kukkia. Myöhemmin ykkösväriksi valikoitui viininpunainen. Miniän erityisenä toiveena oli saada valkoisia syyshortensioita pöytäasetelmiin. Syyskuussa syyshortensiat ovat jo punertuneet, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kuivata kukkavarret. Paras ajankohta kukkien keräämiseen oli elokuun alkupuolella, silloin osa kukkatertuista oli vielä nupulla. Tästä rauniopuutarhan seinustalla kasvavasta syyshortensiasta leikkasin 30 kaunista pitkää oksaa kuivumaan. Pensas oli niin valtoimenaan kukkia, ettei osan leikkaaminen vähentänyt yhtään sen kauneutta.
Piha-aitan päädyssä kasvavat kolme isoa humalasalkoa leikattiin myös kuivumaan. Sekä syyshortensia, että nämä humalat ovat vanhempieni aikoinaan istuttamat. Ajatus siitä, että näin myös sulhasen isovanhemmat ovat tavallaan läsnä hääjuhlassa, tuntui minusta erittäin hyvältä. 
Humalasalot kuivattiin tallin ylisillä. Ne olivat täynänsä kellanvihreitä käpyjä.
Pitkin kesää keräsin kukkia ja yrttejä kuivumaan. Tässä pienet kimput nukkajäkkärää ja mäkimeiramia tuvan seinällä.  
Tuvan hirrellä roikkuu kuivamassa vasemmalta lukien nukkajäkkärää, keijunkukan kukkavanoja, humalanoksa ja punaluppoja. Taustalla oikeassa reunassa, keinutuolin takaa häämöttää hieman kuivumassa olevia syyshortensian oksia. Hortensian oksista riivin kaikki lehdet pois. Laitoin kukkatertut kuivumaan vedellä noin kolmasosaan täytettyihin maljakoihin, jotta myös vielä nupuilla olevat kukinnot avautuisivat ennen kuivumistaan. 
Tuvan orren naulakossa kuivumassa mäkimeiramia ja marokonminttua.
Kanervan nippuja. 
Tuoreet kukat haimme lapsuudenkotinini pihamaalta vasta juuri ennen häitä. Syysmaksaruohot ehättivät juuri parahiksi kukkaan.
Marokonminttu innostui vielä hyvään kasvuun kesän leikkaamisen jälkeen ja sain asetelmiin myös tuoreita mintunkukkia.
Purppuralehtisistä syyskimikeistä sain miniän toivomaa viininpunaista asetelmiin. Syyskimikki kukkii vasta myöhään lokakuulla. Sen pitkät kukkavanat ovat erittäin kauniita myös jo nuppuvaiheessa. 
Kallionauhuksen lehdistä saa nopeasti tehdyksi mansetit kukkakimpuille.
Mansetteja varten leikkasin myös keijunkukan ja kuunliljan lehtiä. Keltaisessa pesuvadissa iso nippu saksankirveliä ja persiljaa. Vihreässä vadissa ruohosipulia ja mäkimeiramia. 
Rauniopuutarhan villiviinin kauniit marjat ovat hauskoja maljakossa, lehdetkin olivat saaneet jo parahiksi punaa itseensä.  
Erilaisista salaateista saa myös jännittävää lisää asetelmiin. 
Kultapallot olivat parhaassa kukassa.
Kehäkukkia kasvatin pitkän penkin. 
Auringonkukkia kävimme keräämässä tyttäreni kanssa kaupungin auringonkukkapellolta.
Lisäksi omalla kasvimaalla kasvatin isoja auringonkukkia. Takana näkyy syyskimikin kauniita helmiäismäisiä kukkavanoja.
Kanadanpiiskuista saa keveyttä asetelmiin ja syysastereista hempeyttä.
Tässä kootuna jo melkoinen valikoima erilaisia kukkia, yrttejä ja kasviksia kukka-asetelmiin. Vasemmalla muhea lehtisalatti "torni", itse pidin siitä erityisesti. Laitoin sen korkeaan kirkkaaseen lasimaljaan, valitettavasti minulla ei ole siitä yhtään kuvaa! 
Peräkärry pakattuna valmiiksi ja matka juhlapaikalle voi alkaa. 
Nuorten hääjuhla pidettiin Ruissalon kansanpuiston juhlasalissa. Tila on iso, joten sinne sopi hyvin isot näyttävät kukka-astelmat. Halusin somistaa myös hieman karua sisääntuloa. Ostin sitä varten jo keväällä kaksi isoa maksaruohoa, joita sitten hellästi kasvatin koko helteisen kesän pajukoreissa! Lisäksi hankin paljon myös kanervia, syysastereita ja koristekaaleja. 
Onneksi tila oli saatu vuokrattua koko viikonlopuksi, joten pääsimme somistamaan juhlapaikan valmiiksi jo häitä edeltävänä päivänä. Jokaiselle oli selkeästi määritelty omat vastuualueet juhlapaikan somistuksessa, joten kaikki sujui mutkattomasti. Minulla oli kunnia ja ilo tehdä kukka-asetelmia. Esiintymislavan reunalla on jo muutama valmis kukkakimppu. Sidoin varmaan yli kaksikymmentä kimppua, ihan tarkkaa lukua ei tullut lasketuksi. Vasta myöhemmin tajusin myös sen, etten ollut kuvannut kimppuja. Siihen ei olisi kertakaikkiaan ollut aikaakaan. Lattialla harson päällä näkyy humalaköynnökset. Miehet kietoivat ne kattopalkkien ympärille. 
Köynnökset olivat todella kauniit.  
Pitkä eteiskäytävä oli mainio paikka työskennellä. Näin kerralla kaikki tykötarpeeni ja kimppujen ja asetelmien teko sujui siksi näppärästi.
Juhlapaikalla oleva pieni maitolaituri inspiroi. Siitäkään minulla ei ole kuvaa valmiina, mutta tästä saa jo hieman käsitystä siitä, millainen siitä tuli. Häiden yhtenä somistusteemana oli sydämet, joten toki minun piti tuoda myös kaksi isännän tervalaudasta tekemää sydäntä maitolaiturin somisteeksi. Miniä itse oli värkännyt pitkin kesää vanhoista kirjoista sydänkoristeita. Kuvasta puuttuu mm. villiviiniköynnökset, joilla somistettiin laiturin kattoa ja valkoista seinää. 
Vain herkut uupuvat...
Myös viilenevään syysiltaan oli varauduttu...
Isoihin sinkkiastioihin oli mukava tehdä muhkeat astelmat. Auringonkukkien lisäksi käytin niissä  mm. syysastereita ja  salaatteja.

Aulan leveän ikkunalaudan somistin syötävän kauniilla kasveilla. Nämä tilaisuuteen erityisen hyvin sopivat ALL YOU NEED IS LOVE- kukkapurkit löysin Kukkatalon erikoistarjouksesta. Tässä hempeilee mansikan rönsytaimi.
Ikkunalaudan kahdessatoista kukkapurkissa oli tuoksuvia tuoreita yrttejä mm persiljaa, mäkimeiramia, piparminttua, sitruunamelissaa, ruohosipulia. Purkkien lomaan sijoittelin punasipuleita. Hääiltana laitoin vielä rukkujen väleihin tuikkuja palamaan kastehelmimaljoihin. Tämän kuvan on valokuvaaja ottanut juuri ennen kuin sulhanen näkee morsiamen ensimmäistä kertaa hääpäivän aamuna:))

Kuten jo aiemmin kerroin, en tullut kuvanneeksi kaiken touhun keskellä kukka-asetelmia hääpaikalla niitä tehdessäni. Kuvaaminen jäin myös hääjuhlan aikana, koska poikani oli esittänyt toiveen siitä, etten katselisi heidän häitään kameranlinssin läpi;)
Tässä muutamia kuvia kotipihalla otettuna häiden jälkeen. Vasta viime viikolla huomasin olleeni hyvin kiinni ajassa. Luin jostain, että tämän hetken kuumin trendi on yhdistää leikkokukkia kuivakukkiin! Kuivatut syyshortensian oksat viininpunaisten neilikoiden ja eykalyptyksenoksien kanssa oli kaunis yhdistelmä pöytämaljakoissa.Keijunkukka kaunistaa edelleen porraspieltämme lapsuudenkotini sinkkiämpärissä.  Istutan sen vielä ennen lumien tuloa takaisin perennapenkkiin omalle paikalleen. Se sai kunniatehtävän, aivan kuten minäkin pääosin itse kasvattamillani kukilla ja yrteillä somistaa nuortemme hääjuhlaa.


10 kommenttia:

 1. Tuohon kukkakoristeluun on tarvittu aikamoista aherrusta, mutta sen se on arvoista. Kaunista ja persoonallista. Hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuoret halusivat myös kukkien tuovan esille heidän persoonallisuuttaan ja elämänarvoja. Kahdelta pihamaaltamme löytyy mukavasti erilaisia perennoja ja värjäyksiä varten kasvattamani kukat mm. tiikerikaunosilmä ja kanadanpiisku sopivat hyvin kukka-asetelmiinkin, joten paljoa ekstraa ei tarvinnut kasvattaa. erityisesti itse tykkäsin käyttää erilaisia syötävän kauniita yrttejä ja niihin kyl häävieraatkin kiinnittivät erityistä huomiota.

   Poista
 2. Olet melkoinen hortonomi ja omaat taiteellista silmää. Paljon oli kaunista silmäniloa asetelmistasi hääjuhlassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. perinnekasvit ovat armollisia, eivät ihan vähistä ota nokkaansa, joten niiden kanssa onnistun. muistanet kuinka täpinöissäni olin tullessamme yömyöhään kotiin juhlapaikalta, tuntien aherrus ei tuntunut missään, niin innoissani olin!

   Poista
 3. Kaunista saitte aikaan. Upea tuo auringonkukka-asetelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kaunis Satu. et arvaakaan kuinka tarkkaan olen lukenut postauksiasi ja tutkinut kukka-asetelmiesi tekoa! tein kolme suurempaa asetelmaa auringonkukista, onneksi olimme keränneet niitä tyttäreni kanssa aamutuimaan riittävän paljon.

   Poista
 4. Vallan upeita kukka-asetelmia! Taitava ja idearikas olet käsistäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kun annetaan vapaat kädet tehdä, niin silloin on kaikki helpompaa;)

   Poista
 5. Ihanat kukka-asetelmat ja paljon olet täyttänyt luonnon materiaalia eli miten paljon meidän luonnossa kasvaa sellaista joka ehkä tuntuu ei niin loistokkaalta, mutta niistä olet loihtinut jotain satumaisen luonnollisen kaunista. Nuo humalasalot ovat ihan huippua! 👍 ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Molley:)) tekemissäni asetelmissa vain muutamassa käytin ostetuista astereista taitettuja oksia, kaikki muu oli omasta takaa. tämä oli nuorten toive. ammattilainen sitoi morsiuskimpun, sulhasen vieheen, heittokimpun, kaasojen ja bestmanien vieheet ja kirkossa olleet kukka-asetelmat. juhlapaikka oli juuri sopiva hyvin luonnonmukaisten koristeiden käyttöön. olisin halunnut tuoda humalat salkoineen juhlapaikalle, mutta se ei ollut mitenkään mahdollista, niin pitkiä salot ovat. hieman jännitin kesällä sitä, mitenkä humalat kehittävät käpyjä, joka kesä ne eivät ole yhtä näyttäviä.

   Poista