sunnuntai 23. elokuuta 2015

Paateri

Vuonislahden uimarannalta lähdimme aamukahville Paateriin, nykyisin museona toimivaan kuvanveistäjä Eva Ryynäsen ateljeehen ja kotiin. Näistä Galleriakahvilan ovista kulkee vuosittain tuhansia ihmisiä, Paateri on yksi Lieksan suosituimpia matkailukohteita edelleen, vaikka kävijämäärät ovat selvästi pudonneet -90-luvun huippuvuosista. Kahvila tarjoaa kävijälle ihania herkkuja, ja mikä parasta, myös laktoosittomia ja gluteiinittomia. Nautimme kahvin kera vastaleivotusta tattipiiraasta ja suussasulavasta mustikkaleivoksesta jyhkeillä puutuoleilla istuen, niissä näkyy tietysti Eva Ryynäsen kädenjälki kuten jo kahvipannuovissakin:))
 
Kesäkuussa tuli 100 vuotta Evan syntymästä, juhlavuoden kunniaksi Pielisen museossa on syyskuun puoliväliin avoinna näyttely Kuvanveistäjä Eva Ryynänen 1915-2001, missä kävimme maanantaina. Juhlavuoden kunniaksi on julkaistu myös kirja Kaikkialla on kauneutta-kuvanveistäjä Eva Ryynänen. Kirjaa oli myynnissä museolla ja Paaterissa, ja nyt harmittaa kun en sitä ostanut.
Eva ja Paavo Ryynäsen uurnat on laskettu Paaterin pihamaalla kasvavien isojen kuusten juurelle, taustalla siintää heidän kotitalonsa. Ensimmäisen kerran tapasin Evan ja Paavon vuonna 1980, jolloin kävimme appeni kanssa vierailulla Paaterissa. Vierailu teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Sen jälkeen vierailimme usein Paaterissa Lieksan matkoillamme ja aina koin paikan ja sen isäntäparin yhtä voimakkaasti. Heidän kuolemansa jälkeen käynnit eivät tuntuneet lainkaan samoilta ja siksipä meni yli vuosikymmen ennen kuin taas löysin tieni Paaterin pihamaalle. Paaterissa on ihmeellisen hyvin onnistuttu säilyttämään paikan henki sellaisena kuin Eva sen tahtoi säilyvän, "sammelet saakoot kasvaa kivillä".
Ateljeen liukuovet.
 
Myös ateljeessa tuli sellainen olo kuin Eva olisi vain piipahtanut asioille ja kohta palaisi työnsä ääreen!
Eva teki pitkän työuran maalaistalon emäntänä ennen ryhtymistään päätoimiseksi kuvanveistäjäksi. Ryynäset luopuivat karjasta 1976, navetasta ja siihen liittyvästä tallirakennuksesta kunnostettiin Evalle ateljee. Ateljeehen on koottu runsaasti Evan töitä sekä valokuvanäyttely hänen työskentelystään. 
Kuka tuntee toista naista tai ihmistä, joka olisi omakätisesti veistänyt kirkon kotikylälleen?

Se joka avaa Paaterin kirkon ovet ja näkee ylväänä kohoavat nuoret suorat männynrungot Karjalan ikikuusen juurakon läpi ei voi koskaan unohtaa näkemäänsä, en ainakaan minä.

10 kommenttia:

 1. Eva Ryynänen oli huikea Taitelija. Tuonne pitäisi joskus päästä ihailemaan hänen töitään. Nainen, jolla oli näkemystä ja taitoa toteuttaa ne, puusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, Hän oli uskollinen valitsemalleen materiaalille, puulle läpi elämänsä
   kunnioitan suuresti Hänen elämäntyötään

   Poista
 2. Tuo on aivan mahtava paikka, ei voi kun mykistyneenä ihailla noita Eevan töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. paikka on todella upea, ja näin myöhemmin syksyllä siel on vähemmän kävijöitäkin, joten saa aivan rauhassa nauttia pihapiirin rauhasta ja kauneudesta

   Poista
 3. Upea paikka. Kävin tuolla kymmenisen vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. myös minusta, mukavaa kun Sinulla on ollut mahdollisuus käydä paikanpäällä ihailemassa Evan töitä

   Poista
 4. Nämä pitäisi nahdä ihan omin silmin, on niin vaikuttavan kaunista!!
  Hienot kuvat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta Sirpa, seuraavan kerran kun matkaatte Itä-Suomeen niin pistäytykää ihmeessä

   Poista
 5. Upea paikka ja upeita nuo Evan työt ja taide ja taito nähdä aisioita, Eva näki puussa sen elämän ja antoi kasvun jälkeen sille vielä uuden elämän. En olekaan tuolla vuosiin käynyt, vaikka Lieksan kautta pohjoisesta tulemme melkein joka kerta! Kaunista seutua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan niin!
   Lieksa onkin Sinulle sitten tuttu paikka.oletteko käyneet uimassa
   Vuonislahden uimarannalla, suosittelen, jos päätätte joskus viel käydä uudelleenkin Paaterissa:)

   Poista