perjantai 26. huhtikuuta 2013

Anna-Karoliina Tetri Sienivärjäys

Kirjahamsteri on onnensa kukkuloilla, sillä myös toinen hartaasti odottamistani kirjoista, Anna-Karoliina Tetrin sienivärjäystä käsittelevä kirja tuli tänään postista. Onneksi on satanut vettä lähes koko päivän, joten olen saanut hyvällä omallatunnolla istuksia sohvan nurkassa lueksimassa naapurikylästä kotoisin olevan Tetrin uunituoretta kirjaa:))
Sienivärjäys on perinteinen  värjäysmenetelmä, jossa hyödynnetään sienistä, käävistä ja jäkälistä saatavia väriaineita. Suomessa kasvaa lukemattomia eri lajeja, joita voidaan käyttää värjäyksessä. Taitavan värjärin padassa niistä saatavat värit kattavat koko sateenkaaren kirjon. 
Kirjan takakantta lainaten: "Anna-Karoliina Tetrin käytännön kokemuksiin perustuva Sienivärjäys on ensimmäinen suomalaisen tekijän kirjoittama sienivärjäyskirja. Se kertoo seikkaperäisesti värisienten tunnistamisesta, keräämisestä ja käsittelystä värjäysprosessiin asti. Kirja opettaa värin irrottamisen mm. perinteisellä keittomenetelmällä sekä happamuusasteen ja apuaineiden merkityksen sienivärjäyksessä."
On tunnettua, että monet sienet sisältävät useita eri väriaineita, joista toiset irtoavat happamassa ja toiset emäksisessä liemessä. Tetri esittelee kirjassaan seikkaperäisesti, miten väriliemen happamuutta muuttamalla saa yhdestä sienestä erilaisia värisävyjä. Tätä värjäystekniikkaa hän nimittää kaksoisvärjäystekniikaksi. 
 Kirja tutustuttaa lukijan 20 sieneen, 5 kääpään ja 7 jäkälään langanvärjäysmallien kera, joita kirjassa on yli 600. Em. lisäksi kirjassa esitellään lukuisia värjäykseen soveltuvia sieniä, niistä ei kuitenkaan ole saatavilla langanvärjäysmallia. Tetri on selvästi ihastunut orakkaisiin ja ei ihme, sillä orakkaat ovat todella mielenkiintoisia sieniä värjärin padassa. Kirjassa esitellään 11 eri orakaslajia ja niihin liittyen yli 100 värjäysmallia. Lähes aina värjäyksessä käytetyn sienen, käävän tai jäkälän esittely, lyhyt kuvaus soveltuvasta värjäystekniikasta ja värjäysmallit on sijoitettu samalle aukeamalle, mikä on hyvin lukija ystävällistä. 
 
 Kirjassa on kaunis kuvitus. Osa kuvista on Tetriä yläasteella opettaneen biologian opettajan Antti Nymanin ottamia. Nyman on alueellamme tunnettu sieniharrastuksestaan ja hänellä on kattava kuvakokoelma sienistä. 
Kirjaa lukiessani jäin kaipaamaan osaan kuvista kuvatekstejä sienten ja jäkälien tunnistamista helpottamaan. Kaiken kaikkiaan kirja on helppotajuisesti ja sujuvasti kirjoitettu. Kirja sopii niin vasta alkajille kuin jo kokeneemmille värjäreillekin. Kirja täydentää mukavasti Tetrin aiemmin julkaisemaa kirjaa Luonnonvärjäys sekä käytännönläheisyydellään ruotsalaisen Erik Sundströmin Värjäämme yrteillä, sienillä ja jäkälillä teosta, missä käsitellään lähemmin myös  väriaineiden kemiaa sekä kasvien ja sienien sisältämiä väriaineita. Värjäri, joka on tutustunut näihin kolmeen em. teokseen, pääsee nauttimaan luonnon tarjoamasta ihmeellisestä värimaailmasta ja todennäköisesti säästyy monelta harmilta ja mielipahalta. 

Mistä kirjan sitten voi hankkia? Itse tilasin kirjan netistä adlibrikseltä, sen voi tilata myös suoraan tekijältä, Tmi Tetri Designin kotisivut avautuvat tästä.  Hintavertailuja kannattaa tehdä, koska kirjakauppojen hinnoissa on huomattavia eroja.

 Ps Täältä löydät Riihivillan Leenan, kokeneen ammattivärjärin,  arvioinnin kirjasta.


8 kommenttia:

 1. Tämähän on kuin käsikirja sinulle.
  Luulin ensin, että suosiko onnetar sinua toistamiseen kirjapalkinnolla, lopussa kerroit kuitenkin itse tilanneesi kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itse tilasin tällä kertaa, en malttanut odottaa synttäriin asti. Toivonpa silloin saavani ruotsalaisten Lundmarkin ja Marklundin yhdessä 2009 tekemän sienivärjäyskirjan. Sitä olen halunnut jo pidemmän aikaa itselleni, toisaalta olen hieman odotellut, josko se käännettäisiin suomeksi. Se olisi vielä mieluisami, koska siinä on esitetty myös sienissä olevat väriaineet niin pitkälti kun niitä tällä hetkellä tiedetään ja muutenkin se on paljon laajempi teos. tääl on taas pilvistä, joten sadetta taidetaan saada taas vaihteeksi, mun ulkohommat eivät oikein edisty tätä menoa.

   Poista
 2. Ihania värejä lempeitä ja pehmoisia antaa luonto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto antaa kaiken sen, mitä ihminen tarvitsee, luonnollisesti;)

   Poista
 3. Ihana kirja värjärille.
  Älä nyt kuitenkaan ala vielä syksyä ja sieniaikaa odottaa. Minä haluan nauttia pitkästä kesästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. älä pelkää Anneli suotta, kesää minäkin odotan ja kaikkia sen riemuja;)

   Poista
 4. Kiitos kirja-esittelystä! Tuo pitää hankkia - se edellinen Tetrin kirja mulla jo onkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ole ystävällinen, mullakin on molemmat Tetrin aiemmin kirjoittamat kirjat, Huovutus ja Luonnonvärjäys, tämä on hyvin samantapaisesti kirjoitettu.

   Poista