keskiviikko 25. joulukuuta 2019

Kuvalliset askeleet jouluumme

Jouluaamu valkeni tyynenä ja poutaisena, vain yksi uupuu, valkea lumipeite. Sen saa korvata tänä jouluna naapurin peltoja suojaavat harsot. Katselen harsojen muodostamia lumikenttiä yläkerran ikkunasta. On sopiva hetki antaa ajatusten viivähtää vielä kuluneissa viikoissa, jouluvalmisteluissa. 
Meillä on yleensä hyvin vähän jouluvaloja, niin tänäkin vuonna. Vähän on enemmän. Isäntä teki joulutähden koivunrangoista saunatuvan verantaa valaisemaan. 
Tähdellä on monta nimeä, ehkäpä nykypäivänä se tunnetaan parhaiten Daavidin tähtenä. Kuvio on ollut käytössä jo kauan ennen juutalaisuutta, se löytyy monista eri kulttuureista ja uskonnoista. Meille tämä kuusikantainen tähti symboloi rauhaa ja hyvää tahtoa. Sitä toivon meille kaikille muulloinkin kuin vain näin joulun aikaan. 
Vuoden pimeimpään aikaan saamme viettää myös valon juhlaa, Lucian päivää. Siksipä innostuin pitkästä aikaa valmistamaan valolampun nuorelleparille paperinarusta kutomalla. 
Totta kait myös Täplä ja Raita halusivat osallistua tähän jännittävään puuhaan. Täplästä mukavinta oli nukkua kudoksen päällä, se oli kuin pieni pesä, juuri sopivan kokoinekin;)
Raitaa puolestaan kiinnosti enempi leikkiä vyyhdinpuulla. Tehdessäni verkosta lampun runkoa pennut innostuivat niin,  että  isäntä katsoi parhaimmaksi pentujen turvallisuuden vuoksi laittaa ne  "jäähylle" isoon kuljetushäkkiinsä. Mieleen tuli oma lapsuus, kun vanhemmat hätistelivät ulos  mäenlaskuun pois jaloista pyörimästä jouluvalmistelujen aikaan!
Tämän joulun ehkäpä mieleisintä puuhaa on ollut ruisleivän leipominen. 
Nämä leivät veimme lämpimäisinä tuliaisiksi ystäväperheille.
Jouluaskareiden välissä ehdimme sentään myös ulkoilemaan. Suuntaamme askeleemme usein joelle. Parhaillaan koskessa on valtava pauhu, vesi virtaa vuolaana pitkään jatkuneiden sateiden vuoksi. 
 Onko joulupukki saamassa näin pitkän lahjalistan?
 No, onneksi ei sentään! Löysimme geokätkön Tonttukiven raosta. 
Ulkoillessamme eilen, jouluaattona, veimme geokätkölle uuden lyijykynän ja terottimen. 
Tämä oli mukavaa tonttuilua.
Minulla oli tarkoitus viedä Tonttukivelle myös tonttulakki, harmikseni unohdin ottaa sen matkaan. Kuopus totesi, et hyvä niin, kivi on parempi ilman lakkia.
Muutamana päivänä väsäsin kukka-asetelmia ja kransseja. Kesällä leikkasin laventeleja kuivumaan pikku nippuihin. Kävin leikkaamassa laventelipenkistä tuoreita oksia lisäksi. Kimput tuoksuvat ihanalta mm eteisessä ja takkahuoneessa. 
Kävyistä, lehtikuusenoksista, karvejäkälän peittämistä oksista sidoin useamman kranssin joululauluja kuunnellen viime viikon puhdetöinä. 
Raita tutki kovin tarkasti mamman puuhia, aina ei pikku tassut pysyneet erossa oksista. 
Etenkin pienet lehtikuusenkävyt olivat mieleen.
Kransseja on mukava tehdä. Luonnonmateriaaleja on runsaasti tarjolla  tuulisten syyspäivien jälkeen. Kerään niitä maasta lenkillä käydessäni. Olemme hakeneet myös ystäviemme pihamaalta oksia heidän kaadettuaan muutaman ison pihapuun. Siksi minulla onkin ollut tällä kertaa paljon oksia kransseihin. 
Onneksi pikkuapulaiset tarvitsevat vielä paljon unta. Sillä aikaa sain tehdyksi rauhassa loput kranssit.
Pihasaunan verannalle kokosin  kukka-asetelman siperiankurjenmiekan siemenkodista, tillinkukinnoista ja laventelista. Tillistä tulee mukava tuoksu. Vilvoitellessamme verannalla löylyjen välillä, nuoret totesivat tuoksun herättävän mieliteon tillillä maustettuihin perunalastuihin:))
Verannan seinälle ilmestyi tonttu vahtimaan pihan touhuja. 
Pienen kuusentaimet tuovat vehreyttä. Tein muutamia havupalloja, tämä löysi paikkansa verannan toiselta puolelta, sen jälkeen kun olin vielä hieman tasannut sen pahimmin harottavia tupsuja.
Paras joululahjani oli, kun nuoret sitoivat kaikki yhdessä havukranssin vanhaan ikkunapokaan ja isänsä kanssa kiinnittivät sen verstaan pikku ikkunaan. 
Takapihalla olevan kottikärryvajan ovikin sai oman kranssin. 
Isäntä kirjoitti joulukortteja Täplän avustuksella.
 Raita puolestaan selvitteli lankojani tapansa mukaan! 
Raita on hyvää vauhtia kehittymässä lankojenpäättelyn mestariksi.
Tässä Raita auttaa vävykokellaalle kutomieni sukkien päättelyssä. 
 Sukista tuli kauniit, ihanan raikkaat värit, saajan itsensä valitsemat kuten kuvioinnitkin. 
Raita oli ihmeissään aloittaessani raivamaan pöytää tyhjäksi jouluvieraita varten. Kuten huomaat, meilläkin kissat ovat vallanneet pöydän, kauaa en jaksanut olla niitä koko ajan hätistelemässä pois pöydältä. Kuin silmänlumeeksi tällä kertaa, Täplä leikkii lattialla!  
Löysin kirpparilta vanhan joulupaperirullan. Myyjä, vanha pappa, oli paikalla ja kertoi rullan olevan 1930-luvulta. Kuva-aiheen ja paparilaadun perusteella voin hyvinkin uskoa sen. Katan jouluaaton riisipuuroa varten vanhat savikipot. Jotenkin niistä puuro maistuu kaikkein parhaimmalta. 
Tältä näytti pihallamme jouluaattona.
Aattoillan hämärtyessä pihasauna lämpesi. Miesväen saunoessa sytytin kynttilät myös pihalyhtyihin.
Tullessamme kotiin yömessusta Uskelan kirkosta, kotipiha näytti satumaisen kauniilta. 
Se oli jouluyön taikaa. 

14 kommenttia:

 1. Saat elämän tuntumaan idylliseltä. Hyvää vuoden loppua ja uuden alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oikein hyvää ja onnellista Uutta Vuotta myös Sinulle Repu!
   jäin hetkeksi miettimään kirjoittamaasi. ilmeisesti elämämme vaikuttaa idylliseltä, koska se on perin vaatimatonta, oman näköistä, luontoa ja kaikkea vanhaa kunnioittavaa...

   Poista
 2. Hienoja kransseja ja koristeita luonnonmateriaaleista, tykkään :)
  Upeat sukat ja söpöt pikku apulaiset tietenkin :)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kaunis Maarit sanoistasi! pari viikkoa vierähti liiankin nopeasti kuten aina kun lapset ovat kotona käymässä! vävykokelaan sukkia oli todella hauskaa kutoa, nyt puikoilla esikoiselle Commadore sukat. pikkuapulaiset vaan hivenen liiana kiinnostuneita langoista!

   Poista
 3. Siellä on tehty taas vaikka mitä. Tuo lampun valmistus kyllä kiinnostaa kovasti. Kurjenmiekan siemenkotia en ole koskaan älynnyt edes käyttää missään. Krassisi on ihastuttavia. Leipätuliaisen minäkin ottaisin mielelläni vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pitkien pimeiden iltojen aikana ehtii tehdä vaikka mitä aiemmin kerätyistä tarvikkeista;) tein lampun Taito keskuksen ohjeiden mukaan. nämä paperinarusta kudotut lamput olivat kovin suosittuja vajaa kymmenen vuotta sitten, silloin kävin itsekin niiden tekoa opettelemassa Taitokeskuksen kurssilla. tein silloin useamman lampun ja yksi naruvyyhti oli jäänyt kaapinpohjalle siltä ajalta. löydät halutessasi tarkemman ohjeen siis Taitokeskuksen kautta. tein siihen aikaan myös rautalankapohjalle kirkkoja kastamalla paperivesimassaan. nekin ovat todella kauniita, sellainen kuuluu edelleenkin joulukoristeluumme.
   kurjenmiekan siemenkodat ovat koristeellisia kuivakukkakimpuissa. olen käyttänyt niitä myös keväisin merkkikeppeinä kylvöksissä.
   sen uskon Nila, leipätuliainen on ollut todella tykätty, viimeksi sellaisen vein perjantaina;)

   Poista
 4. Meillä on lumi maassa edelleen, vaikkei sitä kovin paksusti olekaan. Kivoja puuhia teillä! Minun piti joskus lopettaa neulominen kahden innokkaan kissan vuoksi. Nämä roikkuivat aina lankakerässä ja rakastivat kutimiani;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi miten mukavaa kuulla Päivi, et saitte valkoisen joulun! kissanpennut menevät kyl ihan sekaisin näistä lankakeristä, Raita yrittää kähveltää korista joka käänteessä lankakerää, jos onnistuu sen saamaan, niin hetkessä kiikuttaa sen pöydän alle saaliinaan;)

   Poista
 5. Nytpä oli katsomista kerrakseen! Kivoja kransseja ja muita joulukoristeita. Nauratti, kun mielessäni kuvittelin kissapienokaisten joulupuuhiin osallistumista. Taitaa välillä olla heistä enemmän haittaa kuin apua. Itsekin tunnustan kyllä välillä laittaneeni koiran portin taakse ja lapset telkkarin ääreen kun apulaisia on ollut liikaa mukana pyörimässä :D Toivottavasti joulunne sujui lumenpuutteesta huolimatta mainiosti. Mukavaa loppuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Minna, oikein mukavaa vuodenloppua myös Sinulle ja kaikkea hyvää tulevalle vuodelle! konstit on monet tarvittaessa. jouluni oli mieluisa ja kului aivan liian nopeasti, kuten aina lasten ollessa kotona käymässä!

   Poista
 6. Jouluvalmistelut ovat osa sitä suurta juhlaa joka meitä aina vuosi vuodelta viehättää ja kuuluu yhtenä mukavana osana jouluun. Pienet apulaiset ovat tosi tehokkaita ja samalla se touhu kasvattaa pieniä pentuja tutustumaan yhteiseen eloon ihmisten kanssa. Joskus apulaiset ovat liiankin innokkaita, mutta onneksi sitä untakin riittää ja se tulee, vaikka leikit ovatkin kesken.
  Kauniita luonnon aineista olet tehnyt kranssit ja muut joulukoristeet. Tuo jouluinen paperikaitaliina on tosi kaunis ja varmasti iältään vanhaa kuosia.
  Tänään täällä oli pitkästä aikaa tosi kaunis aurinkoinen talvipäivä ja maakin oli lumen peitossa. Toivottavasti lumi pysyy yli vuodenvaihteen.
  Raidalle ja Täplälle rapsutukset, ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta niin Molley, minustakin jouluun valmistautuminen on mukavaa ja tärkeä osa suurta juhlaa. kissanpennut ovat tuoneet uutta vipinää päiviimme, kiitos siitä heille! kaitaliina oli niin kaunis, et kukaan ei halunnut koko jouluna muuta liinaa pöydälle. mukava kuulla, et siel on ollut lunta edes hiukan. aurinkoiset pakkaspäivät ovat todellakin olleet tervetulleita. kunhan hernerokka on kiehunut lähdemme taas ulkoilemaan, tänään ei ole aurinkoista, poutaa sentään. Täplä ja Raita ovat innokkaita ulkoilemaan. ovat saaneet olla vapaanakin pihamaalla ja molemmat ovat onnistuneet pyydystämään jo muutaman hiirenkin. rapsutuksista sait Molley kiitokseksi pehmeän kehräyksen!

   Poista
 7. Olet kovasti ahkeroinut kranssien ja havupalljojen kanssa. Minä en nyt saanut tehdyksi yhtään, sillä pysyvä lumi tuli melko reippaasti jo lokakuulla ja joulua ennen, kun yleensä vasta innostun askartelemaan, niin en viitsinyt mennä enää rämpimään metsään tarveaineta hakemaan.
  Yhden varjostimen paperinarusta kudoin j ayksi oli jo ennastaan.
  En tiedä, mihin aiakni hukkasin, sujuvasti näitä sinun töitäsi kyllä katselen ja ihailen.
  Vieläkö lumi on pysynyt maassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuli tehtyä tosiaan muutama enempi nyt, kun sain niin helpolla tarveaineita. tykkään väkerrellä, joten homma kranssien teko oli mukavaa vaihtelua muille käsitöille. kiva kuulla, et olet myös tehnyt paperinarusta varjostimen. no keväämmällä nähdään se, mihin aimarii aikasi hukkasit;)
   meil ei ole ollut jouluaikaan yhtään lunta, pientä pakkasta piteli, mut eilen muuttui taas plussalle kovan tuulen saattelemana.
   kaikkea hyvää tulevalle vuodelle aimarii!

   Poista