Tässä sekoitan keltasipulinkuorista keitettyyn väriliemeen paksunnosaineena käytettävää Printex BF:ää. Näin valmistettu painoväri sopii hyvin kankaiden painamiseen.
Arabikumia eli acacia-kumia, kuten sitä on alettu nimittämään tietyn syyskuun tapahtuman jälkeen erityisesti Yhdysvalloissa, saadaan kahden piikikkään akasialajin (Acacia senegal ja Acacia seyal) maitiaisnesteestä. Wikipedian mukaan arabikumia käytetään liimana, lääkkeiden ja väriaineiden sideaineena sekä elintarvikkeiden lisäaineena (E414) sakeuttamiseen. Em. artikkelia lukiessani hoksasin vasta sen, että arapikumin ansiosta limsat alkavat kuplimaan villisti, jos niihin pudottaa kovia makeisia! Alla olevassa kuvassa sekoitamme yhdessä Ullan kanssa arabikumimurskaa keltasipulinkuorista keittämääni väriliemeen. Arabikumi sopii paksunnosaineeksi paperin painamisessa käytettäviin painoväreihin.
Tänäin jo hiukan ehdin harjoitella painamista silkkikankaalle perunasta tekemälläni muotilla sekä suunnitella herkkän vanamokuvion huomiseksi sapluunan valmistamista varten.
Värjäyskokeiluja olemme tehneet kotikeittiössä syntyvistä jätteistä, jokainen kurssilainen toi tullessaan erilaisia jätteitä. Kasseista löytyi perinteisten kelta- ja punasipulinkuorten lisäksi mm. kuivattuja sitrushedelmien kuoria, teetä, kavinporoja, mausteyrttejä, marjoja, lakastuneita kukkia.
Vasemman puoleisessa kattilassa lankoja aluna puretuksessa, oikean puoleisessa kattilassa keitetään värilientä sitrushedelmänkuorista. Alapuolella kuivumaan nostettuja, punasipulinkuorilla värjättyjä lankoja.
Vaikka monenlaista olen kokeillut ja nähnyt, niin keittotaitosi lyö älläkällä. Taidat vielä muutaman loitsun lausua patojasi hämmentäessäsi. Niin upeita värejä aina saat.
VastaaPoistaPainovärikokeulu kuulostaa mielenkintoiselta! Kutkuttavaa nähdä miltä paperi tulee nyttämään!
matkailu avartaa, nyt juur bussi kohti kotia, vain 1½h matka. ehdin mukavasti muokata viikonlopun kuvasatoa. postauksia teen sit vasta kotona. varmasti tykkäisit tehdä painovärijutskia, palataan myöhemmin siihen asiaan:))
PoistaPainovärikokeilut ovat mukavia puuhia, pikkaisen olen kokeillut. Minulla on arabikumia, mutta se on aivan nestemäistä, kalligrafiaan olen sitä joskus ostellut. Kahvinporoilla juuri värjäsin kanssa yhden vyyhden, taidankin laittaa siitä blogijutun:)
VastaaPoistaOnko sinulla tässä jotain vesiväripaperia ?
ihan mukavaa puuhastelua totta, kuvassa akvarellipaperia, loput tein valokuvauspaperille, mikä toimi mielestäni paremmin. kiva, tee vain postaus kahvinporovärjäyksestäsi:))
PoistaMahoton paikka, nyt olen aivan sekasi katsoessani näitä juttuja :-DD
VastaaPoistaJ-kylän käsityökoulu sijaitsee ko tiloissa ja kyl itsekin tykkäsin miljööstä kovasti. Olen jo pidemmän aikaa kierrellyt netissä tutustumassa Taitokeskusten kurssitarjontaan ja sen perusteella tuntuu et Itä- ja Pohjois_Suomessa toiminta on aktiivista ja kurssitarjonta monipuolista. Nyt tuli sit hiukan tutustuttua J-kylän Taitokeskuksen toimintaan, kurssiviikonloppu sattui sopivasti samaan ajankohtaan kun muutenkin tulimme tänne päin:))
PoistaAikamoista puuhastelua, joka on vienyt sinut mukaansa. jään odotamaan uutta postausta värjäysviikonlopustasi. Oliko omasta takaa langat ja kattilat mukana?
VastaaPoistaihan mukavaa vaihteeksi kokeilla jotain uuttakin välillä, täytyy kyl myöntää, et nää paperin varjäykset ei ihan ole mun juttuja kuitenkaan. Kankaanpainanta sen sijaan kiinnostaa jnkv, ajatukseni tällä hetkellä on yhdistää kangasta ja virkattua/kudottua pintaa osin huovutuksen avulla eli aikamoista sekatekniikkaan olen kehittelemässä:))?
Poistatoki omat padat eivät olleet mukana, sen sijaan aluna, viinikivi, etikka, langat, villat sekä roskisjätteitä kylläkin oli reppun täydeltä. Hyvissä, toimivissa tiloissa samanhenkisten immeisten kanssa oli mukava työskennellä:))
Just ajattelinkin kokeilla paperin kuviointia kasveilla, jännä nähdä mitä noista tulee.
VastaaPoistaupeita kuvioita papereihin ilmestyi, laitan niistä joku päivä postauksen, kunhan näiltä perinnejutuiltani ennätän
Poista