perjantai 22. helmikuuta 2013

Taitokeskus Aivian SULOisia värejä- väriaarteita bio-roskiksesta kurssin 1.-3.2.2013 antia

Minua on alkanut kiinnostamaan villan värjäyksen lisäksi luonnonvärien käyttö myös painokuvioinnissa. Jyväskylän taitokeskuksessa pidetty kurssi sopi hyvin lomasuunnitelmiini, siksipä ilmoittauduin kurssille. Kurssilla tutustuttiin luonnonvärien ja roskisvärien (luonnon värejähän nekin ovat) mahdollisuuksiin villalankojen värjäyksessä ja painokuvioinnissa. Kurssin opettajana toimi Ulla Lapiolahti. Ensimmäisenä iltana mukana "henkisenä tukena" oli myös Päivi Hintsanen. Ulla ja Päivi vetävät yhdessä SULOisia värejä projekteja ja ylläpitävät Kaikille avoin roskisvärjäämisen koekeittiö blogia ja facebook sivustoa. Niistä löytyy myös muiden kurssille osallistujien postauksia.
Värjäys viikonlopusta vauhtia puusavottaan-postauksessani kirjoitin jo eka päivän touhuistamme. Sieltä voit lukea esim. painopastan valmistamisesta.  
 Silkkikankaan painamiseen käytin keltasipuleista itse tekmäni painovärin (keltainen) lisäksi Ullan jo aiemmin punasipulin kuorista (vihreä), kokenillista (lila) ja alunan lisäksi rautavithrillillä puretetusta teestä (ruskea)  tekemiä valmiita painovärejä. Vanamon maalasin pensselillä vapaalla kädellä. Nimikirjaimet IW painoin perunalla. Perunapainanta oli tosi hauskaa. Vähän aikaa piti miettiä, miten osaan tehdä peilikuvan kirjaimista, näyttihän tuo onnistuneen;). Toisen kankaan kuvioista osan  töpötin superlonilla, osan maalasin leveällä siveltimellä ja tietysti halusin myös painaa käden jälkeni perinteisesti muinaisten luolamaalareiden tapaan. Käyppä kurkkaamassa kurssille osallistuneen Värjääjän Päiväkirja- blogin  pitäjän postauksesta hyvä vinkki superlonin pidikkeestä.
Kuviot saadaan pysymään kankaassa höyryttämällä valmiiksi painettu kangas. Kurssilla oli mahdollista höyryttää kankaat korkeassa pystyhöyrystimessä. Muistaakseni siinä pytyy höyryttämään ainakin 120 cm leveää kangasta, ehkäpä 150 cm asti. Kuvassa Ulla on juuri asettamassa putkea paikoilleen, kangasrulla ja ylä tötsä on vielä asettamatta paikoilleen tässä vaiheessa.
Kotona pienempiä kankaita pystyy hyvin höyryttämään mehumaijassa. Ennen höyrystimeen laittamista kangas kääritään joko höyryä läpäisevään paperiin tai kankaaseen. Kurssilla käytettiin makulatuuripaperia. Siitäpä johtui mieleeni, kuinka papalla oli tapana kysellä lapsilta kesäloman alkajaisiksi tämä olennainen kysymys: "Oletko makulatuuripaperin ryttääjä?" Se sai aina penskojen otsan enemmän tai vähemmän rypyille:))
Itse sitaisin vanhasta mankelista otetun pellavakankaan silkkikankaiden ympärille. Paperin tai kankaan tarkoitus on estää värien leviäminen.

 Tässä kangaskääröni mehumaijassa. Tunnin höyrytys on riittävä kiinnittämään painovärit kankaaseen. Alla kankaat asetettuna kuivumaan pyykkitelineen päälle. Vanamon kukissa ja osin varsissa käyttämäni kokenillista valmistettu painoväri päästi hieman väriä. Kokenilli päästää herkästi väriä myös villalangoista, mistä syystä en itse siitä erityisemmin pidä, vaikka väri onkin kaunis. Höyryttämisen jälkeen kangas saa kuivua vähintään vuorokauden, mielellään parista viikosta kuukauteen. Tämän jälkeen kangas huuhdotaan ensiksi viileällä vedellä painopastassa käytetyn paksunnosaineen poistamiseksi. Lopuksi kangas huuhdellaan vielä lämpimällä vedellä, jolloin mahdollinen irtoväri huuhtoutuu pois. Kuten huomaat, käsviväripainanta ei ole hätäisen ihmisen hommaa;)  Tarkoitukseni on vielä kirjoa vanamon kukat, koska käytettävissä ei ollut sopivaa painoväriä. Se, mihin aion käyttää näitä kankaita, jääköön vielä hämärän peittoon.

Usein kuulee sanottavan, että väriä irtoaa vähemmän, jos langat saavat kuivua jonkin aikaa. Itse olen huuhtonut langat lähes aina jo heti seuraavana päivänä värjäämisestä, joskus jo heti lankojen jäähdyttyä värjäyspäivänä. Nyt odotinkin mielenkiinnolla miten käy, kun langat olivat seisseet huuhtomatta lähes kolme viikkoa. Yllätyksekseni punasipulilla ja teellä värjätyistä langoista irtosi huomattavasti enemmän väriä kuin tavallisesti. Yleensä riittää kolme huuhtelukertaa, nyt sain huuhdella langat kuuteen kertaan, ennen kuin huuhteluvesi jäi kirkkaaksi. Ajattelen tämän johtuvan ennen kaikkea siitä, että kurssilla käytettiin huomattavasti enemmän sipulinkuoria suhteessa lankamäärään, mitä itse käytän.  
Vasemmalta oikealle lukien värjätyt langat: keltasipulin kuoret, kahvi, citrushedelmien kuoret, punasipulin kuoret valkoinen lanka, tee harmaa lanka (ensimmäinen värjäys, väri mitätön, toinen värjäys punasipulin kuorilla), punasipulin kuoret harmaa lanka.
Värjäsin myös villaa huovutusta varten samoilla väriliemillä. Ensi viikolla on tarkoitus karstata villaa iltapäivisin. Pidän Värjärin Puodissa taas "työnäytös" viikon eli kaikki halukkaat ovat tervetulleita opettelemaan karstaamista päivittäin klo 13.00- 15.00 välisenä aikana. Kannattaa kuitenkin soittaa tai laittaa sähköpostia varmuuden vuoksi etukäteen, yhteystiedot löytyy facebookista



 Iltapuhteina sain tehtyä myös yhden tilaustyön eli ne iki ihanat pikkuisten junasukat:)) Sukat on kudottu Ylistaron kehräämön villalangasta, missä on 1/3 osaa koirankarvaa. Tietysti myös tammikuussa värjätyttyjä lankojakin on vyyhtipuulla kieputeltu myynti kuntoon:))

Oikein mukavaa ja aurinkoista viikonvaihdetta Teille kaikille Värjärin padan ystäville:))





  

8 kommenttia:

  1. Voi että, miten kauniin värisiä lankoja olet värjäillyt!
    Kangas myös todella kauniin väristä ja kauniin kuvioista.
    Mitähän siittä mahtaakaan syntyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Harakka:)) jääköön kankaiden käyttötarkoitus vielä hämärän peittoon. paljon riippuu siitä, kuinka värit pysyvät pestyäni ne.

      Poista
  2. Voi että minusta on kiva lukea innostuneen ihmisen kiinnostavia juttuja! Ja kuinka kauniita värejä ja kankaita luonnosta saadaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kuulla tuulento:)) kuvablogit ovat nykyään niin suosittuja, itse tykkään et olis vähän tarinaakin seassa...

      Poista
  3. Painovärijuttu on mielenkiintoinen, mutta ei näemmä todellakaan mikään hätäisen ihmisen puuhaa, siis ei sopisi minulle ;) Mutta taidankin viikolla poiketa tarkemmin katsomaan sinun puuhiasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miiwi sinä ehkä tykkäisit maalata niillä, tai painaa paperia. mun on vielä jossain vaiheessa tarkoitus tehdä postaus myös paperinpainamisesta luonnon värein.
      Tervetuloa, olisikin mukavaa tavata pitkästä aikaan:))

      Poista
  4. Kertakaikkisen jännittävää hommaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jännittävää ja hauskaa:)) painovärien tekeminen oli mulle aivan uutta, vaikka väriliemiä muuten keittelenkin. joskus penskana painettiin perunalla ja käytettiin perunaliimaa. peruna oli tosi kätsy kankaanpainannassa ja se on kuulema tullut hyvin suosituksi, kurssejakin on kuulema tarjolla.

      Poista