keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Ansarin salaisuus

 Uudenkaupungin kukkamessujen helmikuun haasteena on Viherpeukalon salaisuudet; 
hhyyysss... Ei kerrota kellekään, paitsi tietysti blogiemme lukijoille - mikä on puutarhasi tai kukkapenkkisi salaisuus; paras niksisi, mummon kumminkaiman taikatemppu tai vahingossa hoksattu selviytymisstrategia.
Tästä pääset lukemaan muiden julkisaloista.

Vanha, muovinen kasvihuoneemme oli jo aikansa palvellut ja halusin hieman pienemmän tilalle. Talomme peruskorjauksessa jäi sen verran harkkoja jäljelle, että isäntä sai muurattua niistä ansarin perustukset. Samoin puurunko saatiin tehtyä ylijäämä tavarasta. Seinät tehtiin vanhoista ikkunalaseista. Lasista tehtyä kattoa ei isäntä halunnut turvallisuussyistä, vaan sain tyytyä muovikatteeseen. Kasvualustaa varten kaivettiin syvät, noin 80 cm leveät kuopat, joiden pohjat salaojitettiin huolellisesti. Lisäksi kasvualustaa kohotettiin lautaseinällä, näin myös työskentelykorkeus tuli sopivaksi. 
Kasvihuoneen rakentamisen aikaan meillä itsellä ei ollut vielä hevosia, joten haimme läheiseltä hevostallilta kuormallisen hevosenlantaa. Lanta ei ollut vielä täysin palannutta, joten siitä sai tehtyä hyvän lantapedin kasvualustan pohjalle. Hevosenlanta palaa noin kuusi viikkoa, joten siitä saa mukavasti lämpöä kasvien juuristoon ja näin viljelyn voi aloittaa aikaisemmin kuin ilman lantapetiä. Kasvualustaksi lantapedin päälle laitetaan sitten hyvin palanutta kompostia noin 30 cm. Sekoitamme talous- ja puutarhajätteen sekaan talven mittaan aina myös hevosenlantaa kompostin palamisen edistämiseksi. Jotta hennot taimet eivät kärsisi liian vahvasta kasvualustasta, niin aivan ylimmäiseksi kerrokseksi laitan kasvuturvetta kaupanpussista kevään ensimmäisiä vihanneksia varten. 
 Ansarissani kasvatan varhaisesta keväästä alkaen salaattia, tilliä, sipuleita, porkkanaa, retiisejä. Kasvu on voimakasta ja satoa tulee riittävästi hevosenlannan luovuttaman lämmön ansiosta. Aivan joka kevät en ehdi tai jaksa lantapetiä laittaa uudelleen ja sen kyllä huomaa kasvuun lähdössä. 

 Ansarissani viihtyy tomaattien, kurkkujen ja paprikoiden lisäksi myös Zilga-viiniköynnös sekä näyttävästi jo toukokuussa kukkiva kärhö.  Siksipä ansarissa on mukava nauttia kupillisesta kahvia tai jopa ottaa pienet päiväunet lepolassissa:))


Hevosenlanta on tunnetusti hyvä lannoite kasvimaille ja luomuviljelyyn. Siksi onkin niin hämmästyttävää, miksi sitä käytetään yhä niin vähän hyödyksi. Itse keräsin heppojen "munkit" turvepusseihin, missä niitä oli helppoa ja siistiä kuljettaa vaikka auton takakontissa. Siihen aikaan, kun heppani oli vielä kotona, pidin muutamia pusseja tallin seinustalla, mistä ohikulkijan oli helppo ottaa niitä tarvittava määrä mukaansa.


14 kommenttia:

 1. Voi, tämä on liian ihanan rehevää ja kaunista. Oma kasvihuone kun on vielä jäässä, eikä vihreää täplääkään näy. Nyt pitää laittaa jäitä hattuun, että malttaa vielä vähän aikaa odotella, ennenkuin tarttuu siemeniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Umpijäässä on viel oma ansarinikin, mut on tosiaan mukavaa katsella näitä vehreitä kuvia. Maaliskuulla vasta itsekin alan piilottelemaan siemeniä multaan, toki Hyötykasviyhdistykseltä on siemenet jo tilattu:))

   Poista
 2. Haluaisin asua naapurissanne. Rakastan hevosenlantaa. Sen parempaa kasvuvoimaa ei ole keksittykään, no elefantin lanta voi olla vielä tehokkaampaa :)Minulla on kyllä parikin paikkaa, mistä saan hakea lantaa ihan ilmaiseksi, mutta joka vuosi ei millään näköjään kerkeä.

  Ihanan mahtavat kurkut ja viinirypäleet sinulla! Minä en ole koskaan kasvattanut kasvihuonekurkkua. Miksiköhän en? Nykyään ollaan niin paljon mökillä kesällä, että ne kastelut kyllä jäisivät hoitamatta.

  Hankin mökille muutama vuosi sitten ison kasvihuoneen. Siellä se olisi ollut omiaan. En saanut yhtään kesää siellä kasvattaa, koska seuraavana talvena lumet katolla olivat liikaa. Yritin taistella maahantuojan kanssa, mutta sitten väsyin, enkä enää jaksanut. Olisin saanut maahantuojan tuotteista 60 % alennusta, mutta ajattelin, että pitäköön romunsa. En huoli enää ilmaiseksikaan. Kuluttaja-asiamieskään ei jaksanut ottaa hommaa hoitaakseen. Sanoi, että sopikaa maahantuojan kanssa! Että sellaista tällä kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi, olipa ikävä juttu kerrassaan. meillä on vähän sama tilanne ollut viime vuosina, pitäisi keksiä joku ihme katapultti, mikä lennättäisi kodin ja mökin välillä hetkessä, maantietä kulkien kun matkaa on lähes 300 km!

   Poista
 3. Komeaa satoa näyttää olevan. Minä haaveilen uudesta isommasta kasvihuoneesta, jonne saan pöydän ja tuolit ja ruukkuihin kasvamaan kaikkea eksoottista, kuten rypäleitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveesi kuulostavat mukavilta My life:) mulla Zilga kasvaa ihan ansarin kasvupedissä, se kestää hyvin myös pakkasta. varulta talveksi laitan olkia sen ja kärhön juuriston suojaksi paksun kerroksen. Pöytä ja tuoli löytyvät myös ansarin ovenpielestä, juon kahvit ja usein syönkin mielelläni kasviksessa puuhaillessani puutarhassa tai värjätessäni lankoja.

   Poista
 4. Silmä lepää tuossa vihreässä!
  Täytyypä mennä kevään tullen kikkarekaupoille naapuriin ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreä rauhoittaa niin mukavasti. jos sinulla on komposti, kannattaa hakea pussillinen "munkkeja" vaikka heti ja laittaa niitä muiden jätteiden joukkoon säännöllisesti. Hevosenlanta on mitä mainioin tuote myös maan kuohkeuttamiseen lannoituksen lisäksi. Itse en koskaan ottanut maksua lannasta, mut ihmeesti kaikenlaisia "oravannahkoja" ilmestyi pussien tilalle, kahvipaketista isoon rakovalkeapölliin!

   Poista
 5. Voi ei vielä noin mahtavia kuvia, alkaa sormet syyhytä. Minulla ei ole hevosenkakkaa, mutta onpa kanankakkaa. Siitä teen kasvumultaa. Eka satsi on jo kompostoitumassa. Saa nähdä kuin onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta AINA, mut ei mahtanut mitään, kun tuo haaste vähän niin kuin edellytti;)
   Kanankakka on myös hyvää, joskus ennen heppa-aikaa haimme läheiseltä kasvattajalta kanankakkaa. Lannoissa on vain mielestäni se ero, et kanankakka haisee, mut hevosenlanta tuoksuu. tää nyt tietty oli kotiinpäin vetämistä, heppatyttö kun olen;)

   Poista
 6. Hevonkakka rules:D Ollaan jo kahtena keväänä levitetty talven kasalla seissyt tavara kasvimaalle ja kyllä on hyvin kasvanut! Saadaan miehen työkaverilta kärryllinen kun vaan viedään hälle kärrymme, miten iloinen sitä voikaan olla jonkun kakasta:)
  Mahtava tuo Zilga! Minullakin on se, mutta siementaimesta lähtöisin ja ei ole ainakaan vielä edes kukkinut vaikka kasvanut kyllä jonkin verran! Nyt vale istutuksessa odottaa toinen taimi jos tuosta ei tule mitään. Kiitos tästä viherterapiastasi näin kevään kaipuuseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ole hyvä minna ja nauti kaikessa rauhassa, niin minäkin kävin ihastelemassa sinun pihapiiriäsi:)) niinhän sitä on tapana sanoa, et "toisen romu on toisen aarre" ja sama pätee varmaan tähän lanta asiaankin. Zilgani olen ostanut yli 10 vuotta sitten puutarhaliikkeestä muutamalla eurolla ja hyvin tuottaa rypäleitä kunhan vaan muistan leikata sen säännöllisesti. Helmi koiramme muuten tykkää syödä kaikki alaoksilla olevat tertut;)
   Meillä on tuolla pihanperällä peitetty auma, missä kompostoin lantaa vähintään vuoden ennen käyttöä. Meil on isännän kanssa iso urakka edessä puisten kompostirakenteiden uudistamisessa. Lisäksi haaveilen muuraavani matalat seinämät kasvilavaan ja rakentaa niiden päälle ikkunanruuduista luukut. saas nähdä koska saadaan tehtyä, haaveilla aina voi...

   Poista
 7. Näitä kuvia katsellessa ja tekstiä lukiessa tulee vääjäämättä mieleen omakin kasvihuoneeni, zilgani, kärhöt siellä, sekä pikkuinen pöytä ja tuoli. Monet jutut kirjoittelin kasvihuoneessa kuunnellen viereisessä koivussa asustelevaa kirjosieppoperhettä.
  Eipä oo enää kasvihuonetta, vaan satoja kuvia siitä. Katselin myös tätä Uusikaupungin kukkamessujen Viherpeukalon salaisuutta sillä mielellä, josko jotain keksisin, mutta en taida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. arvasinkin aimarii, et ajatuksesi rientävät oitis viihtyisään kasvihuoneeseesi, onneksi sinulla on edes kuvat! osallistu ihmeessä haasteeseen, sinulla on monta hyvää konstia pitää kasvit elossa ja rehevässä kasvussa. itse mietin kauan mistä kirjoittaisin, viime metreille asti oli mielessä myös kateviljely, mut kummasti hevosenlanta veti pitemmän korren;)

   Poista