maanantai 11. maaliskuuta 2013

Pääsiäiskranssit verkkopohjiin

Päivät eivät ole tosiaan veljiä keskenään, eilinen aurinkoinen päivä vaihtui suppuraiseksi lumitihkuksi, eipä tehnyt Helminkään mieli lähteä pidemälle lenkille. Toisaalta nautin siitä, että voin hyvillä mielin jatkaa eilen aloittamieni pääsisäiskranssien valmistusta ja samalla kuunnella Yleltä tulevaa Aivojumppa-ohjelmaa. Siinäkin monesta suusta vakuutettiin käsitöiden merkitystä aivojen hyvinvoinnin kannalta. Ilokseni huomasin myös toisen, itseni hyväksi havaitseman keinon, käsin tiskaamisen, olevan monelle muullekkin tärkeä rentoutumiskeino. Ohjelma oli mielenkiintoinen, siinä tuli myös paljon sellaisia "aivojen jumppa niksejä", joita en ole koskaan tullut edes ajatelleeksi. Ohjelmaa kuunnellessa sain valmiiksi eilen aloittamani "Muniva kukko" kranssin. Huovutetusta villapuserosta jäi sopivan kokoisia tilkkuja pohjaksi näitä neulahuovutettuja kukkoja varten. Kukko on kiinnitetty narusta punottuun tablettiin.

 Viime viikolla tein jo muutamia kransseja kanaverkkopohjaan. Pohjan teko on nopeaa ja helppoa. Leikkaan verkkorullasta sivuleikkureilla sopivan kokoisen palan ja käännän pihdeillä terävät päät kiepille. Asettelen paksun kimpun koivunoksia verkon reunoille ja käännän verkon reunat niiden päälle. Kranssin voi väännellä haluamansa muotoiseksi helposti vielä tässä vaiheessa.

 

Oksasaksilla katkon pajunoksista 15-20 cm pätkiä, mitkä työnnän molemmista päistään verkon sisälle. Kiristän pihdeillä verkkoa niin, että oksat pysyvät hyvin paikoillaan. Näin valmistettuun kranssipohjaan on helppoa lisätä haluamiaan somisteita. Verkkopohja säilyy hyvänä useita vuosia ja somisteita on helppo vaihtaa vuodenkierron mukaan.

Tänäin sain valmiiiksi "Muniva Pupu" ja "Musta kissa" kranssit. Pupu on huovutettu pääosin valkoisesta karstatusta hahtuvalangasta ja kissa mustan suomenlampaan karstatusta villasta. Kissakranssin ympäri sitaisin vielä keltaisen niininarun väriä tuomaan:)) 

Mi auu, minut löydät Värjärin Puodista tai hyvällä onnella vielä lauantaina Salon torilta:))
Maukaisen myös tervetulo toivotuksen uusille lukijoilleni Sannalle, Suville, Riitta Siskolle, Maaritille & Tylsälle Mörököllille ja hänen kissoilleen:))

18 kommenttia:

 1. No voi harmi, kun jäi kuuntelematta tuo aivojumppaohjelma, mut sen varmaan löytää yle-areenasta.
  Tosi kivoja kranssi-ym askarteluja olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. uskonpa niin ja yleensähän radio-ohjelmia uusitaan useamman kerran viikon aikana. Nyt on alkanut karanssienteko pääsiäiseksi;)

   Poista
 2. Sinä olet kyllä tehnyt monta ihanaa juttua !
  Kauniita kransseja , tuo kukko on mahtava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Anneli, minustakin kukosta tuli mainio. nuo jumpperista jääneet tilkut viereksi pari päivää työpöydällä ennen kuin hokasin et kuviohan on lähes kukonaskel ja siitä sain inspiksen huovuttaa Herra Kukon;)

   Poista
 3. Ei ole tullut mieleenkään, että kranssin voi tehdä noinkin! Hienoja! Ja jo tuli näytettyä, että pääsiäispupu munii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itsekkään muiden niitä näin tekevän, tää on tätä Winebridge designea;) huomasinkin sinun hiukan mennä viikolla epäilevän munivien pupujen olemassaoloa, nyt näet et kyl puputkin voi munia, useimmiten ne tosin vain jemmaa muiden munia!

   Poista
 4. Hienosti olet aivojasi jumpannnut ;) Tuotoksista saa iloa katsojatkin, ihania kransseja olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälle päivälle parasta aivojumppaa tosiaan;) iltapäiväisen kauniin lumisateen jälkeen tosin oli mieluista myös metsälenkki Helmin kanssa, isäntäkin pääsi mukaan tällä kertaa. liikuntakin tekee niin hyvää koko kropalle!

   Poista
 5. Ihania pääsiäisjuttuja oletkin tehnyt, olet kyllä niin taitava, että ihailen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. samaa voin sanoa Sinusta Harakka, blogisi on täynnä toinen toistaan kauniimpia kättesi töitä:))

   Poista
 6. Vau, ihania, olet todella taitava. Käsityöt ovat mukavaa aivojumppaa ja hyvä rentoutumiskeino, mutta tuo käsillä tiskaaminen.... se ei uppoa mulle. Niin kuin ei imurointikaan eikä silitys. Silitystäkin jotkut kummalliset väittävät rentouttavaksi. Tuo Kissa on mun suosikki, kaunis notkea musta kisuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...kädet lämpimässä vedessä, rauhallisesti nostelet ja kääntelet astioita niitä pestessäsi, tiskatessa toteutuu tämä nykyisin niin suosittu "elämän hidastaminen". mökilläkin on niin rentouttavaa tiskata ulkosalla, ei yhtään riso astioiden kantelu edes takaisin! imurointi sen sijaan ei mun selällekkään oikein sovi ja Helmikin pelkää imurointia, kun eleli eka ½vuotta mökillä, missä ei päässyt tutustumaan imuriin.

   Poista
 7. Onko pajunkissoja jo, ihanaa! Noin saakin tukevan kranssin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. löytyy jo, eiku viikonloppuna lenkille jonnekkin peltotien varteen:) tän kranssipohjan olen joskus kehitellyt ja hyväksi todennut

   Poista