perjantai 15. maaliskuuta 2013

Risuluutia pääsiäisnoidille ja vähän muillekkin

 Isäntä kaatoi eilen takapihalta koivun, jotta saadaan tehdyksi risuluutia. Helmi odottaa jo työmaalla hommien alkamista, siitä on hauskaa peuhata oksien kanssa. Pääsiäisnoidat tarvitsevat varsiluutia päästääkseen Kyöpelinvuorelta iloksemme ja täytyyhän niiden toki sinne takaisinkin lentää.  Lapsena muistan kuulleeni rallateltavan ”Raatikkoon, Raatikkoon, vanhatpiiat viedään, tuonne tuonne Kyöpelivuoren taa, ettei niitä, ettei niitä pojat nähdä saa.” Onkohan joskus ajateltu ikäneitojen muuttuvan noidiksi?
Jotta luudan tyvestä ei tulisi liian paksua on syytä vuolla oksan tyvet ohuemmiksi. Samalla saa mukavan kasan syttyjä saunanuuniin;) Yhteen luutaan tarvitaan noin 30 sutjakkaa oksaa, mieluiten nuorista rankapuun kokoisista koivuista valitaan sellaisia oksia, joissa haarat ovat mahdollisimman yhdensuuntaisia. Jos oksat häröttävät joka suuntaan, niin luudasta tulee helposti aikamoinen tuulenpesä.  
Pääsiäisluudassa ei niin haittaa vaikka oksat vähän sojoittaisivatkin sinne tänne. Laadunvalvoja voi kyl olla vähän erimieltä;) 

Toivottavasti opin vielä joskus tekemään oikeasoppisen kaksiosaisen sidospannan. Naapurin vanhaisäntä tekee sellaisen aina myös saunavastaan. Olen säästänyt häneltä saamistani vastoista pannat visusti mallikappaleiksi. Kaksiosaista pantaa varten tarvitaan ymmärtääkseni  metrin puolentoista pituinen koivuntaimi. Itse valmistan yksinkertaisen pannan taipuisasta koivunoksasta, mitä vielä kierrän niin kauan kunnes se tuntuu nörjältä.  Varmuuden vuoksi sidon luudan ensiksi rautalangalla, minkä päälle laitan sitten lähinnä koristeeksi oksasta tekemäni pannan. Kaksiosainen panta pysyy hyvin paikoillaan, eikä silloin tarvita mitään kepulikonsteja.  
Valmiin käsikahvan läpi tungetaan tyvestään teroitettu luudanvarsi. Pääsiäisluutaan ei mielestäni sovi muu kuin nuoresta tasapaksusta koivunrangasta tehty varsi. Pienet muhkurat varressa ei haittaa, päinvastoin ne tuntuvat käteen miellyttäviltä, sanoisinko jopa terapeuttisilta.
 
Luudat piti tietty heti testata tosi toimissa, hyvin lumi lähti käsiluudalla huopikkaista. Varsiluudalla saa luudittua lumesta niin kauniin puoliympyräisen polun. Luudan jälki on kaunis hangella, ihan kuten lapsuuden kodissani. 
 Noita Raitasukka tuntuu olevan tyytyväinen pajuvartiseen luutaansa. Huomenna Raitasukka lentää kissoineen Salon torille. Toivonmukaan pienen luudan kisulille ennätän myös huovuttamaan kuskin;)

12 kommenttia:

 1. On niin viimeisenpäälle komeita luutia !
  Noidille tai ihan ihmisille :)

  Mukavaa viikonloppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Anneli, rentouttavaa viikonvaihdetta Sinullekkin:))

   Poista
 2. Kyllä nyt noidan kelpaa lennellä...on niin hieno luuta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsiäisnoidat ovat niin veikeitä luutineen, et niitä on ihan pakko tehdä aina muutama lentelemään:))

   Poista
 3. Olipas mielenkiintoinen homma. Odotinkin jo noitaa luudalle ja sieltähän se lopulta tupsahti kissoineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. monivaiheista tää risuluutien värkkääminen on ja niin rentouttavaa! aamulla jo ajattelin, ettei hommasta tule mitään elohopean jurottaessa -25, kummasti aurinko lämmitti ja iltapäivällä enää -3. mikäpä oli istukiessa seinustalla luutia tekemässä, räystäät tippui niin suloisesti ja linnut sirkuttelivat kilvan:))

   Poista
 4. On sinulla kivoja puuhia! Meilläkin on se risukurssi tulossa, mutta ei oikein meinata mistään löytää paikkaa josta voitaisiin risuja ottaa! Luntakin on niin paljon, että se hankaloittaa metsässä liikkumista:( No uskon että saadaan vielä risut järjestymään jostakin:) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. uskompa Teidän risuja löytävän. selvittäkää paikallisesta Metsähoitoyhdistyksestä, mis olis tehty viime aikoina harvennushakkuita tai soittakaa sähköyhtiölle, linjojen alta antavat aina luvan ottaa oksia. ainakin meille on aina annettu lupa, kun olemme kysyneet.
   Mukavaa viikonloppua Minna:))

   Poista
 5. Voihan nenä!
  Kun on hienoja luutia noidille!
  Ihan kateeksi käy sun taitosi tehdä näitä kaikikia hienosti ja taitavasti!
  Kunpa Salo olisi lähempänä meitä, niin tulisin ja ostaisin sulta yhden noitaluudan noitineen ja kissoineen, hi!
  Hyvää Salopäivää sulle huomenna, ja toivotaan, että tosi moni huomaa, kuinka kauniita kaikki sun työsi ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta Harakka ja ei ne ihan sentään harakanpesältäkään näytä;) ei näiden tekeminen sinänsä vaikeaa ole, jos turvautuu rautalankaan. Kaksiosaisen sidospannan tekeminen tuottaa vähän päänvaivaa, mut uskonpa senkin oppivani kun tarpeeksi harjoittelen. olen muuten menossa ensilauantaina srk:n risutalkoisiin ja siel kuulema tehdään luutiakin. oispa mukavaa, jos paikalle eksyis myös joku vanha luutamestari ja näyttäis kädestäpitäen pannan teon:))
   mielenkiinnolla itsekkin odotan onko väkeä liikkeellä vai ei

   Poista
 6. Onnenpotku mukaasi torikauppaan! varmasti pääsiäisen läheisyys sytyttää ihmiset, mikäli pakkasilta lähtevät toriostoksille.
  Yes - uutta olet taas ideoinut, hyvä sinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kiitos Pollen potkuista, aamusta kireä pakkanen, mut laski nopeasti auringon alkaessa lämmittämään. Näin tuli avattua kesän torikausi, torstaina uudelleen. vähän oli immeisiä liikkeellä, onneksi sattui mukava kaveri viereen ja aika kului mukavasti rupatellessa:))

   Poista