torstai 14. maaliskuuta 2013

Valokuvatorstai 278. haaste Vaarallinen yhdistelmä ihmiselle kenties ihmiskunnalle

 Tällä viikolla valokuvatorstaissa pyydettiin ottamaan valokuva seuraavan uutisotsikon perusteella:
Moni muu eläin sutta todellisempi uhka ihmiselle (TS 18.2.)

Influenssavirus kuuluu niiden lukuisten mikrobien joukkoon, jotka ovat siirtyneet ihmisiin eläimistä. Influenssaepidemioiden yleisyys ihmisyhteisöissä on historian aikana kasvanut samaa tahtia väestön ja liikenneyhteyksien kanssa. Pahimmillaan inluenssaepidemia on tappanut miljoonia. Influenssapandemiat eivät esiinny säännöllisin väliajoin, ja niiden alkuperäpaikat ovat vaihdelleet samoin kuin niiden luonne ja vakavuus. Seuraavan influenssapandemian alkamisajankohtaa ei pystytä ennustamaan, mutta mikään ei viittaa siihen, että pandemioiden historiallinen ketju olisi katkennut.
Kurkkaa täältä muiden uhkia.

34 kommenttia:

 1. Ihania satulintuja edellä, mutta tätä otusta en ihaile enkä syö. Ei sovi minun elimistölleni eikä nivelilleni. Henkinen puolikin kaipaa kasviksia ja kalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sama täällä, sikaa viimeksi maistoin jouluna, uunikala ja kasvikset tämän päivän ruokalistalla;) sinänsä eläimenä sioista kyllä pidän, ne on todella veikeitä elukoita ja viisaita!

   Poista
 2. Liiallinen lihan syöntikin uhkaa terveyttä liikalihavuutena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta turiset Tapsu, liikalihavuus ei tartu, mutta siitä on tullut epidemia, joka kiduttaa ja tappaa miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa.

   Poista
 3. Hienot kuvat! Viisasta olisi jättää possut ja muukin liha rauhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lihansyönnistä onkin viime vuosina keskusteltu paljon eri medioissa. pieneksi on kutistunut lihanosuus ruokavaliossani, Helmikään ei possua voi syödä;)

   Poista
 4. Totta, susi taitaa olla vähiten uhkana ihmiskunnalle. Toinen ihminen on paljon vaarallisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinhän sitä joskus sanotaankin et "ihminen on toiselle ihmiselle susi"

   Poista
 5. Sikainfluenssa on aika paha tauti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sikainfluenssakin voi tappaa, kovin vakavaa pandemiaa se ei todennäköisesti pysty aiheuttamaan. Sen sijaa mikrobiologian asiantuntijat pitävät suurena uhkana sitä, että eri eläinlajien influenssavirukset tartuttavat sian samanaikaisesti. Nimittäin sian hengitystiereseptorit sitovat sekä sian, ihmisen että lintujen influenssaa aiheuttavia A-viruksia. Uusia influenssavirusyhdistelmiä voi syntyä ja syntyy koko ajan "epidemioiden hautomossa", siis alueilla missä kasvatetaan sikoja ja siipikarjaa massoittain lähehekkäin ja missä on myös paljon ihmisiä. on siis vain ajankysymys koska syntyy todella vakava pandemia harventamaan ihmiskuntaa. Sorry meni vähän pitkäksi kun innostuin, nämä jutut ovat nimittäin yksi mielenkiinnon kohteistani työelämässä.

   Poista
 6. sikainfluenssaa ei kukaan kaipaa. Possu ei kaikille kelpaa muutenkaan.

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. tuli mieleeni Arvo Ylppö, lastentautiopin professori ja arkkiatri, hän eli mainitsemaasi periaatetta noudattaen 104-vuotiaaksi!

   Poista
 8. Tuo sika on kyllä syönyt ja syönyt :)

  VastaaPoista
 9. Hi, en tiedä kuka syö sikaa ja kuka syö jotain muuta, mutta sen tiiän, että tuo possu on syönyt ainakin tarpeeksi, hi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä ja kolme muuta röhkijää ovat olleet hyvässä ruokinnassa eteisen seinällä reilusti yli 10 vuotta!

   Poista
 10. Nykyisinhän sikoihin ei enää ihannoida ehtaa ihraa kuin takavuosikymmeninä oli, niidenkin ruokavalio on muuttunut. Kinkunkin saa ostettua paljon rasvattomampana.

  Possua ei tule useinkaan syötyä muutoin, kuin mitä jouluna.

  Taudit eivät häviä, jos entinen saadaan kukistettua rokottein, niin uutta syntyy tilalle.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan, kovin vähän sianlihassa enää rasvaa on. mikrobit ovat taitavia muuntautujia, ja varmasti ne elävät maapallolla vielä ihmiskunnan jälkeenkin!

   Poista
 11. Mistähän sikainfluenssa on saanut nimensä. Olipa miten oli. Sika ja influenssa . Kumpaakaan en kaipaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kukapa influenssaa kaipaisi, pikku possut ovat suloisia;)
   mietit sikainfluenssa nimitystä. Sikainfluenssa on influenssa A-viruksen aiheuttama sikojen äkillinen hengitystieinfektio. Sioista on löytynyt tähän mennessä kolmea influenssa A-viruksen alatyyppiä (H1N1v, H1N2 ja H3N2). Sikainfluenssavirusta esiintyy myös siipikarjassa ja ihmisissä, mutta sen tarttuminen lajista toiseen on harvinaista mutta ei mahdotonta, mistä osoituksena on muutama vuosi sitten ensin Meksikossa tunnistettu uusi influenssavirustyyppi, mikä sisälsi sekä sian, linnun että ihmisen influenssavirusgeenejä. Tällaista yhdistelmää ei oltu todettu vielä koskaan aikaisemmin missään päin maailmaa, vaikka mikrobiologit ovat sitä jo osanneet odottaa kauan. Koska tämä uusi virus muistutti geneettisesti läheisimmin sian influenssavirusta, sitä alettiin kutsua "sikainfluenssaksi". Asiantuntijat käyttävät viruksesta nimitystä influenssa A(H1N1)v -virus.

   Poista
 12. Eipä siitä influensssasta niin pahaa tainnut tullakkaan kun pahimmillaan pelättiin. Mutta mikä on seuraava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. taidettiin päästä vielä pälkähästä tämän "sikainfluenssa"viruksen kohdalla, koska sen taudinkuva muistuttaa melkolailla "tavallista kausi-influenssaa". Viruksen kohdalla taisi tulla pahemmankerran ylilyöntejä ja monissa perheissä niistä maksetaan kovaa hintaa narkolepsian muodossa.

   Poista
 13. Taisi se sikainfluenssa tappaa ihmisiä. Silti luulen, että ihminen on ihmiselle vaarallisin eläin. Sehän tappaa tappamisen vuoksi

  Possu maistuu minulle kyllä muulloinkin kuin jouluna, eikä possunlihassa enää ole juuri rasvaa, mikä sekin on taas toinen ääripää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tappoihan se, muutta odotettua paljon vähemmän, onneksi täytynee sanoa. jostain syystä mulle "kaupanliha" ei enää oikein maistu. lähiruokana ostettu karitsanliha oli kyl tosi hyvää.)

   Poista
 14. Erittäin hyvä vastaus. Virukset ja bakteerit voivat tappaa. Niiden rinnalla susi on kuin puhdas pulmunen. Söötti kuva possusta, näyttää ihan viattomalta pullukalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. virusten ja bakteerien maailma on mielenkiintoinen, toisaalta ne voivat tappaa ihmisen ja toisaalta suurin osa niistä on välttämättömiä ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Possut on söpöjä;)

   Poista
 15. Pullea possu. Joskus oli tollaset hyvinki haluttuja, sillä läskin ja silakan voimin Suomi-neito nostettiin sotien jälkeen jaloilleeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lapsen syötiin läskisoosia halulla, täytyy myöntää et joskus tekee mieli vieläkin!

   Poista
 16. Karppaajien ruokaa. Olen kuullut.

  VastaaPoista