sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

PanSTARRS komeetta nähty!

Olimme Muumipeikon tavoin pyrstötähti jahdissa illalla. Ursalaisia kun on matkassa, niin PanSTARRS löytyi helposti reilu tunti auringonlaskun jälkeen ensiksi ihan tavallisella kiikarilla ja lopulta, kun tiesin sijainnin, opin erottamaan sen paljain silminkin. Ohessa Jari Pekan ottama kuva komeetasta perjantai iltana. Kuva löytyy UrSalon sivuilta. Ystävämme asuvat maaseudulla, missä ei ole valosaastetta juurikan, joten komeetta näkyi paremmin kuin kotipihaltamme. Havaintopaikkamme oli ison pellon laidassa, mistä oli esteetön näkymä horisonttiin. Tänäin on UrSalon tähtinäytäntö Halikon vesitornilla, joten täytynee lähteä viellä uudelleenkin pyrtötähti jahtiin.
Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan sivuilta löytyy enempi juttua komeetasta ja myös lukuisia hienoja kuvia.

14 kommenttia:

 1. Onnea sinulle, olet ollut onnekkaampi komeetan metsästyksessä, mitä minä. Ehkä olen himpun verran kade, mutten suinkaan vielä anna periksi.
  Taas innostuin ihan kamalasti tähdistä. Jos en saa komeettaa kuvatuksi, niin olenpahan oppinut paljon tähtien kuvaamisesta ja jään odottelemaan revontulia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis en olisi ikimaailmassa komeetta löytänyt ilman ursalaisiani! tähdet on todella mielenkiintoisia, aina minunkin pitää lukea Tähdet ja avaruuslehti kun se tulee, siinä on niin upeita kuvia. toivottavasti nyt illalla ei pilvisty, Sinikin sanoi lähtevänsä tähtitornille kanssamme. ursalaiset kehui tähtikuvaasi, joten hyvällä alulla tähtikuvauksesi jo on:))

   Poista
 2. Vau, mistähän suunnasta se näkyy, täytyy käydä katsomassa, jos mökin pihalla näkyisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrstötähti näkyy vaalealla läntisellä taivaalla auringonlaskun jälkeen, siis melko matalalla horisontissa, kuu jää komeetan vasemmalle puolelle. en varmasti olisi ilman näitä ursalaisiani en olisi komeetta pystynyt paikantamaan. He osoittivat suunnan missä komeetta oli ja minun ei tarvinnut muuta kuin hakea ensiksi kiikarilla taivaanranta näkökenttään. Nostin kiikaria ylös rauhallisesti tukien kyynärpäillä auton kattoon, jotta kädet pysyisivät vakaasti paikoillaan. kun metsänreuna taivaanrannassa ei enää näkynyt, olin nostanut kiikarin ehkä noin 15 asteen kulmaan ja yllätyksekseni minäkin näin pyrstötähden:)) kun olin itsekkin paikantanut komeetan sijainnin, aloin nähdä sen myös paljainsilmin. lykkyä komeetan metsästykseen:))

   Poista
 3. Kiitos... no minäkin sen sitten näin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ole hyvä vain Anneli, tuosta Ursan linkistä pääset ihastelemaan muitakin kuvia

   Poista
 4. Vautsi, hieno kuva komeetasta!
  Onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvan ottaja, Jari Pekka, on todella taitava tähtikuvaaja. eilenkin taas sivistyin aikatavalla kuunnellessani miesten juttuja tähtitaivaasta. mielenkiintoisinta minusta on kuulla tarinoita siitä, miten erilaisia taivaankappaleita on aikojen myötä löydetty ja nimetty.

   Poista
 5. Hei taas Ilona! Olen vielä hieman tumpelo tän blogin kanssa, aloitin vasta joulukuun alussa. Nyt pitäisi nimen kautta päästä myös blogiini Mummin matkassa, vaikka vielä pitää vähän editoida hommaa. Upea komeetta. Minun tähtitiede-taipaleeni on vasta vaiheessa, jossa ihailen ja rakastan seurata kuun nousua taivaanrannasta ja täyden kuun kulkua mökkitaovaalla. Terv mummi Salon torilta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. täällä toinen tumpelo, onnistuin löytämään blogisi googlettamalla:)) isäntä meillä harrastaa tähtiä, minä siinä sivussa opin aina jotain pientä "pienistä" taivaankappaleista. jos olette viel mökillä, niin kannattaa tulla jos suinkin mahdollista Halikon vesitornille tähti-iltaan klo 19.00, silloin katsellaan pyrstötähteä:)

   Poista
 6. Jaahas että tuollaisia oli taivaalla :) Meillä kun on oikeen kaukoputkikin pihassa, niin olis voinut osua kohteeseen. No en tiiä kun en itse näitä seuraille, mutta ei tuo ukkokaan mitään maininnut asiasta, kumma juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. uskonpa et miehesi tähyilee auringonlaskun jälkeen taivaanrannalle heti kun on pilvetön ilta;)

   Poista
 7. Mielenkiintoista! Tosiaan kaupungin liepeillä on tuota valosaastetta yllin kyllin, mutta olisipa ihana bongata tuollainen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. maailma on täynnä mielenkiintoisia asioita, isäntä on harrastanut tähtiä jo kauan, siinä sivussa tulee itsekkin opittua yhtä sun toista. parasta mun kannalta on ursalolaisten vuotuinen yhteinen retki, silloin käydään aina myös teatterissa:))

   Poista