torstai 18. heinäkuuta 2013

Lepohetki ikiaikaisella pedillä

 
Muutamana iltana Helmin kanssa lenkillä ollessani tuleentuneen viljan tuoksu on tuntunut nenääni. Yleensähän vadelmat kypsyvät samoihin aikoihin, kun ensimmäiset viljat alkavat tuleentumaan. Siispä eilisellä mustikkareissulla piti poiketa tarkistamaan vanha vadelmapaikka lämpimästä etelärinteestä. En muista koskaan aiemmin keränneeni vadelmia ämärillistä 17. heinäkuuta! Maitohorsma kukkii viellä valtoimenaan, joten niiden hahtuvia ei ollut nyt tunkemassa vadelmaämpäriin, kuten tavallisesti. Ei paarman paarmaa, muista öttiäisistä puhumattakkaan, ei voisi nautinnollisempaa enää marjastaminen olla:)) 
Tänään lähdimme heti aamusta tarkistamaan Takametsän vadelmikkoja. Siellä on paikkapaikoin tehty hehtaarien laajuisia avohakkuita muutamia vuosia sitten ja jo parina kesänä vadelmikot ovat antaneet hyvän sadon. Suurin osa vadelmista oli tietysti vasta raakileita, mutta jo kypsiäkin löytyi mukavasti kerättäväksi asti. Helmi rakastaa vadelmia, kuten muitakin marjoja, ja syö alaoksat puhtaiksi. Tänään poimin niin tiheästä kasvustosta, ettei alaoksien marjat olleet vielä kypsyneet. Se ei Helmiä näyttänyt harmittavan lainkaan, siellä oli mukavan vilpoista odotella emännän ämpärin täyttymistä. 
Tällä ikiaikaisella penkillä juomme kahvit metsäretkillämme. Usein olemme puhelleet isännän kanssa, kuka on mahtanut rakentaa näin tukevan penkin itselleen.
Pieni lepohetki tekee hyvää. Turvallista on nukahtaa metsän siimeksessä uskollisen ystävän vartioidessa unta.
Kuusikaunotar on jo varttunut kypsään ikään. Usein on mieleni tehnyt karsia kuivuneet alaoksat pois kaunottaren uumalta, mutta jättänyt sen tekemättä, koska hän näyttää juuri näin kauniilta.
Korpipaatsaman marjasato näyttää myös todella hyvältä. Punaiset on viellä raakoja, mustat kypsiä. Marjat kypsyvät hyvin eri aikaan, joten satoa saa kerätä pitkän aikaa ja vähitellen. Näitä marjoja en kerää syötäväksi, vaan väripataan laitettavaksi, sillä paatsamanmarjat kuten koko puukin on myrkyllinen.
Sen sijaan nämä herkulliset vadelmat kelpaavat syötäväksi,
ole hyvä ja maista:))

36 kommenttia:

 1. Jopas saitkin jo paljon vadelmia...maiskis ja kiitos.
  Kyllä tuossa sammalpeitteisellä penkillä pienet torkut maistuu.
  Hauska kuva Helmistä vadelmapuskissa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa kun maistui, penkki on ihana lepopaikka metsän siimeksessä:))

   Poista
 2. Vähän kovanpuoleinen taisi peti olla. Helmi olisi voinut olla vaikkapa tyynynä.
  Vatut on niin herkullisia, joten jospa kourallisen otan noista maistiaisiksi tämän päiväisten mustikoitteni joukkoon. Kiitos vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sammal pehmentää mukavasti, joten hyvä siinä on pikkuiset torkut ottaa, ne minun tavalliset 20 minuuttiset! mustikat ja vadelmat ovat hyvä yhdistelmä.

   Poista
 3. Kiitos, vadelmat ovat herkkuani :-)
  Vai peikon penkille uskalsit nukahtaa. No mikä ettei, kun oli uskollinen vahti vieressä.
  Hienot kuvat! Kyllä sinulla on kuuliainen malli, kun joka paikassa suostuu kuvattavaksi :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sinäpä sen sanoit, penkkihän on vuoripeikkojen tekemä. Helmissä on hiukan linssiluteen vikaa;)

   Poista
 4. Voi tota Helmiä, mikä ihana kuva.
  Mukava lepopaikka, taitaa olla metsän väen rakentama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi on silmäteräni:) Uuna jo ehdotti, et peikot ovat asialla olleet, vain metsänväki voi tehdä jotain näin kauniin rosoista.

   Poista
 5. Voi mitä vattuja! Tänä vuonna tuntuu ainakin raakileita olevan valtavasti. Toivotaan että aikki jaksavat kypsyä. Sinä ainakin löysit jo paljon. Ihana kuva Helmistä ja toinen kiva lepäävästä poimijasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sadetta saisi tulla jo, eilenkin oli luvattu, muutama tippa tuli! raakileita on todella valtavasti, oksat notkuvat niiden painosta, jos nyt tulisi muutama sadepäivä, niin vadelmasato olisi ruhtinaallinen. Helmi nauttii näistä marja- ja sienireissuistamme.

   Poista
 6. Miten voi olla noin paljon vadelmia! Onko ne ihan luonnonvaraisia? Helmi herkuttelemassa vatuilla - hassu koira ♡
  Erikoisen hieno kuusen runko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä pitkä hellejakso on kypsyttänyt kaikki marjat reilusti etuajassa. metsävadelmia ovat, meillä ei ole edes puutarhavadelmia, koska metsävadelmat ovat niin paljon maukkaampia. Helmi on Helmi, hassun hauska kaveri! tosta kuusesta pidän kovin, siinä jää toiseksi kohta jo Milonin Venuskin;)

   Poista
 7. Miten voi olla noin paljon vadelmia! Onko ne ihan luonnonvaraisia? Helmi herkuttelemassa vatuilla - hassu koira ♡
  Erikoisen hieno kuusen runko.

  VastaaPoista
 8. Nam nam, kiitos! Kyllä vadelma mastuu hyvälle:) Kuva Helmistä vattupuskassa on ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ole hyvä miiwi, nautitaan niistä joskus yhdessäkin lettusten kera syysillan iloksi:))
   ps Helmikin rakastaa lettuja

   Poista
 9. Tuo ylin kuva on niin kaunis!
  Meillä myös tyttären koira rakastaa vadelmia!
  Kiitos, kyllä maistui:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa kun maistui:)) kuvassa on kesä parhaimmillaan; ihana auringonpaiste siivilöityi vatukoiden läpi niin kauniisti, sinitaivaan valkoiset laivat lipuivat hiljalleen, ihana vadelmien tuoksu ilmassa:))
   koirat kuten metsäneläimetkin syövät mielellään marjoja, viisaita eläimiä!

   Poista
 10. Vau, mitkä marja-apajat! Meidän tontinlaidalla kasvavasta pikkuruisesta villivadelmapuskastakin näyttää tulevan tänä vuonna ennätyssato. Ihania herkkuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva juttu, teidän pikkuisten ei tarvitse lähteä merta edemmäksi marjaan! tuosta tuli mieleeni, miten pienenä tytön tyllerönä en olisi jaksanut olla niin pitkään vadelmia poimimassa kuin vanhempani. keksin oivan konstin mielestäni sanomalla "en näe yhtään marjaa, kaikki on jo pomittu". isäni nosti minut valtavan vadelmapuskan viereen, missä oksat roikkuivat isojen vadelmien painosta ihan kasvojeni tasalle. sinnikkäästi vain yritin selittää, et en näe yhtään vadelmaa! nyt ajat muuttuneet, omat lapseni "eivät näe vadelmia", eivätkä mitään muitakaan marjoja, ja itse olen intohimoinen marjastaja.
   mukavia marjastus hetkiä teille, muutamassa päivässä vadelmat kypsyvät poimittaviksi:))

   Poista
 11. Ihana ikuistus lepohetkestä!
  Jaahas, siis vadelmaan on lähdettävä, maksoi mitä maksoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. isäntä oli napannut kuvan torkkuessani;) marjareissu vastaa hyvin tehokasta jumppahetkeä. vadelmia on niin mukavaa poimia, tulee venyteltyä kroppaa samalla vadelmia kurkotellessa korkeista oksista!

   Poista
 12. Upea marjasaalis! Minulle riittää puolivillin kotipihan vadelmat, eikä pakkaseen enää mansikoiden ja mustikoiden jälkeen paljon mahdukaan. Kyllä tuo Helmi on sitten suloinen! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen todella tyytyväinen:) marjat ovatkin parhaimmillaan juuri tuoreena syötynä, marjamaitoa syön päivittäin, niin et napa paukkuu, kuten Anneli asian ilmaisi jossain kommentissaan! meil vasta toinen pakastin täynnä, toista ei edes viel laitettu päälle eli monta kertaa saamme viel metsässä käydä. Helmi kyhnyttää tuossa tyytyväisenä saadessaan kehuja:))

   Poista
 13. Komea on monumentti. Olisiko rakennettu, vai aivan luonnon oma taideteos. Hyvä lepotuoli kuitenkin. Vadelmat ovat teillä jo noin kypsiä, meilläkin saa jo maistijaiset, mutta ei ihan vielä pääse poimimaan purkkiin asti. On niin kylmää ja märkää, etteivät pääse kypsymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. metsänväen tekoja on mitä luultavammin! uutisista kuuntelinkin, et sadetta on tullut monin paikoin, tämän kolkan vain pilvet kiertää tehokkaasti jostain syystä. eiliseksi oli luvattu sadetta, muutama pisara tuli ja siinä kaikki.

   Poista
 14. Veden kielelle tuovia kuvia!!! Mutta aina vaan Helmi on se "pää"tähti!!!!
  Ihania kulttuurisia paikkoja siellä teilläpäin!!!

  Kiitos kaisla-kommentistasi! En kaupunkilaisena tiennytkään eri lajikkeista....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi on oikea seikkailija ja aina mukana kaikissa touhuissa;) alue on todella historiallisesti mielenkiintoinen, lähellä mm. vanha kauppapaikka ja luonnon satama. kasveja on niin paljon, et vain murto-osan niistä tunnen, aina on mukavaa oppia lisää:))

   Poista
 15. Vai syö se Helmi vattuja! Hassu koira! Vaikka miksikäs ei, kelpaavathan ne meille ihmisillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useammat koirat tykkäävät marjoista ja erityisesti niistä näyttää olevan hauskaa niiden rohmuaminen suoraan pensaaasta. metsäneläimet syövät myös paljon marjoja, joskus oikein oottelenkin mesikämmentä samoille apajille, olen ihan varma et olisin muutama syksy taapäin nähnyt jälkiä Takamailla! susia täällä päin liikkuu, joskus jopa ihan asutuksen lähelläkin.

   Poista
 16. monipuolinen kuvasto.. näissä on nyt ainakin monta tuhatta tarinaa:) Koiruus on hurmaava, marjat herkullisia, maistoin;)) kuusi on jostain sadusta, tai ainakin se odottaa sadunkertojaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikatherine Sinä olet mainio kirjoittaja, teeppä tuosta kuusi kaunottaresta satu! metsä on täynnä kaikkea kuvattavaa, toiveenani olisikin saada kamera, millä saisi otettua monipuolisempia kuvia, mitä pikku pokkarillani saan. mukavaa kun metsän antimet maistuivat. Isäntä oli eilen sitä mieltä, et metsänhaltijat olivat hyvillä mielin, koska tarjosivat poislähtiessämme viel oivan vadelmapuskan, mistä astiamme täyttyivät ääriämyöten;)

   Poista
 17. Wau, mikä määrä :)
  Minä en voi muuta kuin sen verran kerätä, mikä ehditään syömään.
  Apua miten kova paikka levätä, mutta jos on tarpeeksi väsynyt, kai se noinkin menee !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. arvioilta viikon päästä on vadelmakausi parhaimmillaan, tääl päin tulossa mahtava sato kunhan vain saataisiin sadetta muutamana päivänä. mustikatkin jo niin kuivia, et poimittaessa jää kantoja, joten niistä pidämme pientä taukoa ja jatkamme vasta kun on kunnolla satanut. Kivituolilla on ihmeen hyvä istua ja nukkuakkin, siinä on mukava sammalpehmuste aivan luonnostaan.

   Poista