tiistai 30. heinäkuuta 2013

Värjäykset alkuun

Parina päivänä olen purettanut lankoja urakalla (aluna 10g, viinikivi 6 g per 100 g lankaa) , isoon vesipataan mahtuu sovinnolla 10 vyyhtiä kerralla. Annan lankojen jäähtyä puretusliemessä seuraavaan päivään. Osan purettamistani langoista huuhdon ja kuivaan, osan jätän liemeen seuraavien päivien värjäyksiä odottamaan. Vesipata ja takana oleva tonkka ovat täynnä puretettuja lankoja, joten pari seuraavaa päivää väripadat porisevat. 
  Tänään keitin korpipaatsamanlastuista väriliemen. Liotin lastuja yön yli, liemi oli kauniin punaoranssia, joten laitoin kaksi vyyhteä jo heti ensimmäisen väriliemikeiton aikana värjäytymään. Langat saavat jäähtyä lastujen seassa aamuun. 

Viime syksynä muurin kupeeseen istuttamani humala, zilga-viini ja mantsuriankärhö (clematis mandschurica) ovat kasvaneet roimasti kesän aikana, myös vihannekset ja morsinko viihtyvät muurien suojassa. Täältä löydät toukokuussa ottamani kuvat kasvimaalta.
Värjäysten lomassa ruokakin valmistuu näppärästi muurikkapannulla:))

30 kommenttia:

 1. Rehevän tunnelmallinen värjäys- ja oleskelualue sinulla.
  Vanhat rakennukset ja ajanpatinoima ympäristö ovat kodikkaita.
  Mielenkiintoista on värjääminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta arleena, isoveljeni hiukan naureskelee tälle mun ajanpatinalle, riittää kuulema, kun sitä löytyy museoista;)

   Poista
 2. Sulla näkyy olevan tosi kiva värjäyspaikka ja tosi kovalla kulutuksella olevat värjäyspadat:) Mielenkiinnolla odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. paikka on oiva värjäyksiin, muuripatojen lisäksi minulla on isoja emali ja teräsastioita, joten saan mukavasti värjättyä useampia vyyhtejä kerralla. kuvia langoista tulee jossain vaiheessa.

   Poista
 3. Noita on taas päässyt keitostensa pariin. Upea näky. Kaunis ja omaperäinen on myös puutarhasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sinäpä sen sanoit Uuna, nyt noita on taas vauhdissa seuraavat pari viikkoa;) tämä on yksi mieleisimmistä "puutarhoistani", kovasti pidän myös potageristani.

   Poista
 4. Ihana värjäyspaikka, vanhat muurit ja kaikkea! Miten hyvä tuolla on keitellä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. paikka on mieluinen, riittävän tilava, tuulelta sopivasti suojattu ja kuivana aikanakin uskaltaa hyvin keitellä tulella. kaivokin lähellä, josta pumpulla nostan veden. ainut hiukan hankala asia on pureteliemien hävittäminen. alunavedet joudun kantamaan toiselle puolelle kallioista tonttiamme, jotta ne eivät vahingossakaan pääsisi imeytymään kaivoveteen. käytän jnkv kuparivitrilliä, jonka jäteliemen välivarastoin isoihin muovikannistereihin, jotka sitten syksyisin kiikutan kylällä olevaan jätepisteeseen.

   Poista
 5. Todellakin- voiko hienompaa työympäristöä toivoakkaan!!!! Onnea värjäyksillesi!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuntuu mukavalta, kun näytätte pitävän tästä mun ajanpatinoimasta värjäyspaikastani:))

   Poista
 6. Nyt oon kade:) leikisti vaan, siulla on ihan mielettömän upea paikka, värjäykseen, oike asalainen puutarha, onko tuo vanha navetan osa??
  kelpaa siun tuolla keitellä ja lettuja paistella.
  Oikein mukavaa värjäystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on siel kieltämättä mukavaa puuhastella. kyseessä todella entisen navetan muurit, isäni purki aikoinaan katon pois ja onneksi jätti muurit pystyyn. hänen aikanaan -80-luvulla, ne toimivat kilien kiipeilypaikkoina! muurikkapannu sopii just nappiinsa ison padan soviterenkaaseen, siinä laitan usein ruokaa, varsinkin, jos on vähääkään isompi porukka koolla, muurinpohjalettuja paistan kieltämättä vähän liiankin usein;)

   Poista
 7. Värjäyspaikka on uskomattoman inspiroiva kuten jo edelliset kommentoijat ovat todenneet! Mutta kukaan ei ole vielä kehunut grilli/muurikkarakennelmaa. Sepä vasta kateutta herättääkin!
  Aina olet ahertamassa, kumartelen otsa maassa tuollaista aikaansaamista. Minä nautin vain valmiista langoistasi. Kiitos niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, kiitos hyvä Inna:)) oikeastaan se ei ole erillinen grilli, vaan asetan muurikkapannun padan sovitusrenkaaseen ruokaa laittaessani. samalla tavoin isännän savustuspöntön voi nostaa, jos hän on sattunut saamaan kaloja;)

   Poista
 8. Kaikkiin edellisiin yhtyvä Kuvittelija täällä katselee suu ymmyrkäisenä tätä luovuuden kukkeutta ja vielä ruokaa samoilla sijoilla, aijai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. käytännöllistä eiks vaan ja tuo muuri inspiroi todella!

   Poista
 9. Wundervoll dieser Ort an dem du so traumschön zauberst... bin absolut begeistert!
  Herzliche Grüsse, Sichtwiese

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. danke Sichtwiese, ich mag den Ort sehr viel:))
   Grüße Ilona

   Poista
 10. Ihana pihasi ja mielenkiintoista puuhaa tuo värjääminen.
  Kaunista punaoranssilientä tulee korpipaatsamanlastuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. värjääminen on todella mielenkiintoista puuhaa, korpipaatsamaa olen laittanut vasta tänä kesänä ekaa kertaa väripataani, vaikka se on tunnetusti hyvä värin lähde ja värjäystuloksiin olen varsin tyytyväinen:)

   Poista
 11. No voi mahoton mikä ihana kesäpiha sinulla on!
  Niin sormet syyhyää värjäyspuuhiin, mutta ei varmaan vielä onnistus, katotaan josko vaikka viikonpäästä,
  olisin siis toipunut kaikista jutuista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. arvaa vaan syyhysikö itselläni katsellessani ihania uutuuslankojesi värjäyksiä, no nyt vihdoin pääsin taas itsekkin aloittamaan. viel kuitenkin välil pitää juosta marjametsässäkin ja keitellä hilloja.

   Poista
 12. Olen ihan sanaton jälleen noista rauniokuvista!! Varmasti joku rappioromanttiikkaa edustava lehti tulisi ilomielin tekemään jutun teiltä!! Itsekin aamulla kiertelin ja visioin, mihin kohtaan haluaisin valaa pientä muuria vanhoista tiilistä. Pitäisi vaan ensin löytää niitä tiiliä jostakin;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo "rappioromantiikka" on ihan oikea termi, isäni aikoinaan kutsui Viinasiltaa rappiotilaksi! isoveljeni viimeksi eilen virnisteli, et ajanpatinaa löytyy museoista, ei sitä tarttis omalle pihalle kasata.
   lehtijuttu, öhöm, tuskin tää kuitenkaan niin erikoinen paikka olisi, et siitä sais lehtijutun väsättyä. joku kerta olen jutellut paikallislehden päätoimittajan kanssa ja hänen mielestään nää värjäysjutut tuskin kiinostavat isoa lukijakuntaa, mistä oli tietty vähän yllättynyt.

   Poista
 13. Samaa mieltä kuin edelliset, ja näyttää siltä kuin oltais jossain muualla kuin Suomessa. On toi värjääminen kärsivällisyyttä vaativaa ja kovaa työtä, huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sellainen olo välillä itsellenikin tulee puuhastellessani muurien suojissa, halpaa matkailua sanoisin;) monivaiheista ja aikaa viepää kieltämättä.

   Poista
 14. Aivan ihana pihapiiri teillä, olen lumoutunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vanhojen maatalojen pihapiirissä on jotain sangen viehättävää minustakin.

   Poista
 15. Sun pihalla on tunnelmaa! Eksoottisen näköistä puuhaa tuo värjäys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tääl eletään vähän kuin 50- ja 60-luvulla kieltämättä. eksoottista siitä tekee varmaan se, et käytän avotulta edelleen paljon ja myös näitä vanhoja rautapatoja, kun haluan rautalisää väriliemeen.

   Poista