torstai 4. heinäkuuta 2013

Varvasvälivilla

Yksi kysytyimpiä tuotteistani on varvasvälivilla, joko luonnonvalkosena tai luonnonvärein värjättynä. Itse suosin erityisesti vain kevyesti käsin pestyä erittäin runsaasti villan omaa rasvaa, lanoliinia sisältävää värjäämätöntä villaa. Edellisen postaukseni kommentissa Kosotäti muisteli lapsuudessaan mummonsa laittaneen villalankaa hiertyneisiin varpaanväleihin. Se on vanha hyvä konsti ennalta ehkäistä varvasvälien hautuminen ja ihon rikkoontuminen, samoin kuin jo hoitaa hautumaan päässeet varvasvälit kuntoon parissa päivässä. Villakuitu imee itseensä paljon kosteutta, joten varvasväleihin pujotettava lampaanvillahahtuva pitää ihon kuivana. Villan sisältämä lanoliini hoitaa ja suojaa ihoa. Hautuneisiin varvasväleihin pujotettu lampaanvilla pitää varpaat erillään, mikä edistää paranemista verrattuna esim. talkin käyttöön hautumien hoidossa.  Varpaani eivät ole kovinkaan kuvaukselliset, mutta pääsivät nyt kuitenkin tähän demokuvaan; villahahtuva pujotetaan varvasväleihin löysästi, niin ettei verenkierto esty. 
Jalkojenhoitajat suosittelevat varvasvälivillan käyttöä mm. diabeetikoille, reumapotilaille ja runsaasta jalkahiestä kärsiville. Itselläni on erittäin pienet varvasvälit, mikä aiheuttaa helposti hautumia, jos joudun käyttämään kumisaappaita pitkään. Onneksi on omasta takaa siihen maailman paras hoitokeino;))
Helmi ei varvasvälivillaa tarvitse, säännöllisen kynsienleikkuun kuitenkin. Aamulla toiveikkaana istu auton  etupenkillä pakatessani tavaroita, josko emäntä kuitenkin ottaisi mukaan torille, kun olen näin iloinen vahti!

24 kommenttia:

  1. Eka kerran kuulin koko varvasvillasta sinun blogisi aiemmassa jutussa. Hieno keksintö. Helmi on ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on tää blogistania niin mainio paikka, itsekkin opin joka kerta jotain vieraillessani toisten blogeissa;) villan käyttö on tosiaan vanha konsti, jota on nyt vähitellen uudelleen opittu käyttämään laajemmin niin ihmisten kuin eläintenkin vaivojen hoitoon. samalla tavoinhan tervasalvakin on tehnyt uuden tulemisen, kun koululääketieteen edustajat ovat sitä tutkineet ja hyväksyneet hoitokeinoksi mm vaikeiden tulehdusten hoitoon. varvasvälivillojen käytöstäkin löytyy jo kirjoituksia arvovaltaisen Lääketieteellisen Seuran Duodecimin sivustoilta. on meil sit hienot koirulit, Miki ja Helmi;)

      Poista
  2. Samoin minä.... ensin luulin että nyt huijaat !!!
    Mutta kun luin koko kirjoituksen niin pakko oli uskoa !
    Kaikkea sitä oppii, kun vanhaksi elää :D
    Mukavaa viikonloppua ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. älä nyt, ei kait blogistaniassa julkaistavia juttuja voi kyseenalaistaa;))
      oppia ikä kaikki, varsinkin nää perinnejutut on niin kiehtovia. Heleää heinäkuuta myös Sinulle, mua odottaa jääkaapissa tyttären illalla leipoma mansikkakakku, maltan tuskin odottaa iltapäivään, kun hän tulee töistä ja saamme herkutella synttärieni kunniaksi:))

      Poista
    2. Mansikkakakkua mekin eilen syötiin ja jäi sitä vielä täksikin päiväksi. Hyvää oli :)
      Herkutteluhetkiä sinne ♥

      Poista
    3. kesän maut parhaimmillaan sanoisin:))

      Poista
  3. No olihan se se miun mummoin vanha konsti. Meillä käytettiin villaa tosi paljon hoitokeinoina, esim. nariin (jännetupin tulehdus) kiedottiin villaa, joko lankana tai sellaisenaan ranteen ympärille ja pidettiin siinä kolme vuorokautta, ja ranne parani, itse olen huovuttanut itselleni ranteissa pidettävät rannikkeet,käytän niitä kun pakottaa, lonkkasärkyyn laitetaan villalevy kipeän kohdan päälle muutamaksi päiväksi ja taas on kipu poissa.
    Mummoni sanoi että villa vie kivun.
    Voi tota Helmiä:)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. perinteisesti villan hoitavat ominaisuudet on kansan parissa tunnettu, tämä niin kuin moni muukin hyvä ja yksinkertainen hoitokeino on vain jäänyt aikojen saatossa unholaan. onneksi 2000-luvulla monet perinteiset hoitokeinot on otettu tutkimuskohteiksi, niin myös villan hoitavia vaikutuksia on tutkittu. laajin tutkimusprojekti on kenties tehty Lapin yliopistossa (Lapin lampolasta terveydenhoitotuotteeksi Hoitava Villa – HoiVi - tutkimus- ja tuotekehityshanke Heli Tuovinen (toim.) Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan julkaisuja C Katsauksia ja puheenvuoroja 33). villa sopii niin ihmisten kuin eläintenkin ihorikkojen hoitoon ja ennen kaikkea se on erinomainen materiaali ennalta ehkäisemään ihorikkojen syntyä ja helpottamaan särkyjä. itsekkin teen myyntiin ja asiakkaille tilaiksesta lämmikkeitä niin huovuttamalla kuin neulomallakin. myös itse nivelrikosta kärsivänä käytän unisukkia ja ranteenlämmikkeitä, niin ikään raakavillasta huovutettuja:))

      Poista
  4. Lapsena balettitunneilla katselin kun isommat tanssijat laittoivat kovakärkisiin tossuihinsa lampaanvillaa kärkeen, niin ei sattunut (niin paljon) tanssiminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan, raakavillaa käytetään kengissä pehmikkeenä, ihana tämä Sinun esimerkkisi villan käytöstä, kiitos siitä:))

      Poista
  5. Villalla on siis monella tapaa terapeuttinen vaikutus! Itselleni myös ihan tuttu ja hyväksi koettu !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan niin margsan, olen todella tyytyväinen tästä suomenlampaan villan uudesta arvostuksesta. nyt kun vain saisi vielä ihmiset ymmärtämään, et vain raakavillalla on nämä hoitavat vaikutukset, ei monta käsittelyprosessia läpikäyneellä kaupanhyllyltä löytyvällä "villalla"!

      Poista
  6. No jo konstit on monet! Aivan uusi juttu minullekin.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja hauskasti tuo vanha sanonta jatkuisikin;) myös Sinulle mukavaa ja aurinkoista viikonloppua, käykö askeleesi mustikkametsään kenties?

      Poista
  7. Ja meillä hoivakodissa villaa ostetaan apteekista, vaikka sinulta saisi aivan ehtaa, aivan varmasti tehokkaampaakin!
    Helmi olisi komea torivahti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyl villat laadultaan varmaan ovat samanmoiset, mutta apteekkihinta on aina apteekki hinta;)
      Helmi käy välillä torilla mua moikkaamassa isännän kanssa.

      Poista
  8. Mie se mietiskelin kans, että apteekista täälä päin ostetaan ainakin laitoksiin. Pakko tunnustaa, että pohin myös sitä paljon tuo hinta pomppaa, kun "lääkkeenä" sen ostaa..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihan oikeaa asiaa mietit, hinta tosiaan pompsahtaa aikalailla, mut ilmeisesti terveysalan laitosten pitää villansa apteekin kautta ostaa "laatusyistä", vaik samaa tavaraa yksityiset saa ostettua suoraan yrittäjältä paljon halvemmalla.

      Poista
  9. Pitäisi keskittyä lukemiseen huolellisemmin. Luin nimittäin ensin, että varvasväliviila ja ihmettelin, miksi varpaiden välejä pitäii viilata. Olisiko kenties mennyt jokin juttu minulta täysin ohi. No, palasin sitten alkuun ja totesin, että villastahan on kyse.
    Helmi meinasi, että nyt ei mamma ainakaan voi olla huomaamatta, kuka haluaa myös torille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no varmaan ihmetystä riittikin. Joskus Helmi saattaa istua autossa monta tuntia odottamassa, yrittää näin varmistaa et pääsee mukaan!

      Poista
  10. Lapsuudessain oli lampaita. Me naiset neljässä sukupolvessa kehrättiin rukilla lankoja ja kudottiin neuleita, sukkia sun muuta lämmintä.
    En muista villaa käytetyn varvasväliin, mutta tuon ranteen ympäri villalangan laiton muistan.

    Varmasti on hyvä konsti pitää varvasvälit terveinä. Hyvä ja tarpeellinen on ohjeistuksesi tässä helteessä, hikistä on ollut.:)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihania lapsuusmuistoja Sinulla Liplatus, kiitos mukavasta kommentistasi:)) täälläkin melkoiset helteet, hiki tippui nenänpäästä mustikkametsässä ollessani, ja voi kauhistus sitä paarmojen määrää!

      Poista
  11. Oppia ikä kaikki! Meinaan tuo varvasvälivilla...Ei tainnut Helmi torille päästä mukaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kotiin oli Helmin jäätävä, tänään sitten olemmekin touhunneet koko päivän yhdessä:))

      Poista