Aamupäivällä oli sen verran poutaa, että päätin lähteä Helmin kanssa hieman pidemmälle metsälenkille ja kerätä samalla reissulla hieman riidenliekoa (Lycopodium annotinum). Kesäkuussa tekemässäni postauksessa kerroin suunnitelmistani kokeilla lankojen purettamista liekolla. Liekokasvit sisältävät alunaa ja niitä on perinteisesti käytetty lankojen purettamiseen. Laiton liekot illansuussa likoon ja huomenna aion sitten keittää langat liekojen kanssa, mutta en ihan niin pitkän kaavan mukaan, kuin mitä em. postauksessani kerroin.
Kaksi päivää jatkuneet rankkasateet ovat lakoonnuttaneet tiikerinkaunosilmäviljelykseni. Sinnikkäästi ne kuitenkin avaavat kukkiaan aivan maanpinnassa ja sain hiukan kerättyä niitä kuivumaan.
Kuivaan kukat tekemissäni tuokkosissa leivinuunin jälkilämmössä. Ankkakoreissa kuivaan sauramoa.
Pienemmässä tuokkosessa olevat tiikerikaunosilmät ovat jo riittävän kuivia pussittamista varten, isompi tuokkonen pääsee viel huomenna uudelleen uunin jälkilämpöön.
Nämä pilkotut kantokäävät nakkaan heti aamusta pataan muhimaan.
Mielenkiintoista nähdä mitä väriä riidenlieko antaa. Mukavia värjäyshetkiä sinulle.
VastaaPoistaaurinko paistaa muutaman lepopäivän jälkeen, joten pääsen taas patojeni äärelle. liekosta tulee vaaleaa keltaista, mut värjään langat sit viel päälle krappiliemessä.
PoistaUpeita sävyjä olet loihtinut noihin kuvan lankoihin! Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä värjärin padasta seuraavaksi putkahtaa.
VastaaPoistasadepäivät ovat siitä tervetulleita, et silloin malttaa istahtaa vyyhdinpuun äärelle! mul on kuvaamatta suurin osa viime viikolla värjäämistäni langoista, kun en muka ehdi kiikuttamaan niitä tuonne veräjälle kuvattavaksi. tänään etupäässä puretan lankoja ja huomenna taas enempi höyryää väripadat.
PoistaTaas uutta ja mielenkiintoista tietoa.
VastaaPoistaMitähän väriä tuo kääpä antaa, uteliaana odottelen.
Nuo tuokkoset on ihanat, tuollasia miekii oon mummoni kanssa tehny myö kutsuttiin niitä vain roppeksi, (yksikössä rove.)
useilla kasveilla saa puretettua lankoja, liekon lisäksi tänään puretan erän lankaa raparperinlehdillä tulevia sienivärjäyksiä varten. eri murrealueilla nimitys vaihtelee, rove käy myös minulle, hämäläinen tuohimestari, joka opetti minua keväällä nimitti tuokkoseksi. mämminpaistoa varten tuokkoset tein, mut ovat oivia myös täs kukkien kuivatuksessa.
PoistaHienoa, että siellä kasvaa liekoja. Täällä niitä ei ole kovin paljoa, enkä ole raaskinut kerätä niitä kun niitä ei ole kuin muutamia varsia. Sitten kun värjäät niillä liekopuretetuilla, niin olisi kiva nähdä alunapuretettu vertailulanganpätkä samasta liemestä, periaatteessa niistä pitäisi tulla saman väriset.
VastaaPoistakuten kuvasta näet, metsänpohja on yhtenä liekomattona, joten niitä raaskii hieman jo kerätäkkin. hyvä kun muistutit, yritän tehdä niin. tänään puretan myös alunalla ja raparperinlehdillä lankoja valmiiksi tulevia värjäyksiä varten. parin vapaapäivän jälkeen aurinkokin paistaa, joten mukavaa on vyyhdinpuun ääreltä taas päästä ulkohommiin:))
PoistaMielenkiintoista jälleen kerran. Kun pojalla oli kasvien keräys koulusta kesähommana (lue: minulla oli), niin muistan kuinka etsittiin liekoja kuin neulaa heinäsuovasta :) Tuli sellainen tunne kuviasia katsellessa, kuin voisin lähes haistaa millaiset ihanat metsäiset tuoksut keitoksistasi tulee.
VastaaPoistataisi olla aika homma niissä kasveissa, taitaavat nykyisin ottaa digikuvat kasveista ja niistä koota kasviot? totta, keitokset tuoksuvat useimmiten todella miellyttäviltä, joskus taas kamalilta, kuten seitikkikeitokset!
PoistaSomia ovat nuo itse tekemäsi tuokkoset :)
VastaaPoistaolen todella ylpeä niistä ja iloinen siitä, että sain kylmämme vanhalta tuohimestarilta toukokuussa oppia niiden tekoon.
PoistaKauniita tuokkosia! Metsässä kulkeminen on niin rentouttavaa!
VastaaPoistakauniita ja monikäyttöisiä, kuten hyvän käyttöesineen tulisikin olla. rakastan metsissä liikkumista, suorastaan se on elinehtoni, hyvinvointini avain!
PoistaNyt kyllä narraat, tuossa alimmaisessa on aivan selvästi jotain hyvää namua tarjolla! Lanka-tuokkonen kuva on todella kaunis.
VastaaPoistatryffeleitähän siinä, jos niin haluat, mut älä maista;) hiukan olen saanut jo värjättyjä laitettua siisteille vyyhdeille, hidasta hommaa kuten värjääminenkin, mut sopii mulle.
PoistaHei! Aloittelevana lankojen värjärinä minua kiinnostaa puretus Riipinliekolla. Miten onnistuit? Keräsin tänään liekoa koristeseppeleeseen ja tein sitten seppeleen oveen, sopiva koriste vielä puuttuu. Tuokkosesi ovat kauniita, äitini aikoinaan tekemiä on minullakin vielä jäljellä. Pitäisi ottaa mallia ja koettaa itsekin värkätä, mutta ei taida tuohta noin vain löytyä jos ei satu kaatunutta puuta kohdalle.
VastaaPoistahei Maissu, vasta nyt törmäsin kommenttiisi, parempi myöhään kuin ei milloinkka, vai mitä!? liekopuretus toimi yhtä hyvin kuin alunallakin. yritän tehdä jossain vaiheessa puretuksista jutut tuonne värjäyssivuille. Myrskyissä kaatuu paljon puita, kannattaa käydä kyselemässä maanomistajalta lupaa ottaa tuohta. meillä on omasta takaa pieni koivikko, josta itse saan mukavasti tarvittavat tuohet.
Poista