keskiviikko 28. elokuuta 2013

Boletus edulis herkullisin, Tapinella atrotomentosus tavoitelluin

Loppukesän satoa parhaimmillaan. Monta päivää jatkunut aurinkoinen sää on suonut viljelijöille otolliset puinti-ilmat. Sienisatoa kuivuus on hieman alkanut jo vähentää, Dalla Vallekin pitää ostotaukoa Länsi-Suomessa. Kiertelimme isännän kanssa herkkutatti apajamme, reilut kuusi kiloa saatiin yhteensä. Kuvassa iltapäivälenkillä Helmin kanssa keräämäni tatit. Tattien lisäksi löysin  myös hiukan mieleisiä värjäyssieniä.
Ruotsalaisten Lundmarkin ja Marklundin sienivärjäyskirjan mukaan  limanuljaska (Gomphidius glutinosus) on hyvä värisieni, josta saa villaan erilaisia sävyjä, punaisenruskeasta vihreänkeltaiseen, riippuen sienien määrästä ja käyttääkö tuoreita vai kuivattuja sieniä värjäykseen. Löysin tänään mainion limanuljaska paikan, josta sain kerättyä hyvän määrän sieniä kuivamaan.
Ehdottomasti  mieleisin löytö oli nämä samettijalat (Tapinella atrotomentosus) Satumetsästä. En ole aiemmin päässyt värjäämään näillä erinomaisilla värisienillä. Nyt innolla odotan uusia löytöjä, jotta saisin samettijalkoja runsaasti kuivumaan ja pääsisin kokeilemaan niillä värjäämistä. 

20 kommenttia:

 1. Hyviä sienilöytöjä, tuo limanuljaska minulle vähän tuntemattomampi sieni, mutta olen nähnyt niitä ja en ole kokeillut värjäämiseenkään, pitää alkaa katsella maastoista. Joo tosiaan kuivuus alkaa vaikuttaa jo sieniin, keräsin eilen ison satsin verihelttaseitikkiä niin oli ne aika kuivia jo... maanantaina keräämäni samat sienet olivat hieman vielä parempia ei niin kuivia... niitä on täällä päin reilusti... mutta tuo limanuljaska, pitää laittaa mietintämyssyyn:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiinnostuin limanuljaskasta, koska mainitsemassani sienivärjäyskirjassa oli saatu ½kilosta tuoreita vanhoja sieniä kauniin ruskeanpunaista väriä noin 15 min keitolla, pH 7, jäähdytys ja sitten lanka (100 g) kylmään liemeen yön yli. kirjan mukaan juuri vanhoissa tuoreissa limanuljaskoissa on punaisenruskeaa väriainetta. Sienessä on lakissa tätä punaisenruskeaa ja jalassa keltaista väriainetta. itse irrotin lakit jaloista ja kuivaan ne erikseen. täällä vähemmän verihelttaseitikkiä, onneksi veriseitikkiä löytyy mukavasti. Hyviä värjäyshetkiä Sinulle:))

   Poista
 2. Kuusi kiloa tatteja! Mahdottoman hieno saalis. Oonkohan mä koko elämässäni kerännyt yhteensäkään tommosta määrä. :)

  Ed. postauksen isoäidinneliöpeitossa oli harmoniset värit, silmä lepäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tääl on aina ollut hyvin tatteja, toki kerääjiäkin riittää, mut aikainen kana jyvän löytää, vai mitenkä se menikään;)
   luonnonväreillä värätyistä langoista saa todella kauniita villapeittoja ja shaaleja, kaikki värit sointuvat niin hyvin yhteen.

   Poista
 3. Sadetta on vissiin tullut sopivasti, kun sieniä on ilmaantunut tuommoiset määrät.Sanoisinpa, että aivan hurjia saalismääriä korissasi. Täällä olen nähnyt joitakin tatteja, matosia kylläkin, mutta vaellusreissun maisemissa oli sieniä eneemmän, mutta en tuntenut niitä, joten en myöskään kerännyt.
  Limanuljaskasta tuli mieliin vanha satu, jota reilu 30 vuotta sitten luin lapselle iltasatuna. Dalle Vallen sivusto oli kiinnostava, jopa niin paljon, että meinasin mennä parin viikon päästä paikallisille sienikursseille??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pari viikkoa sitten tuli mukavasti vettä ja nyt se näkyi hyvänä sienisaaliina. hieno homma, jos menisit sienikurssille, sielläkin päin ilmeisesti noita sieniautoja kiertää. me myimme saaliimme paikalliseen ravintolaan, koska itsellä jo tarpeeksi talven varalle:))

   Poista
 4. Meillä on nyt kaupunkimenoja ja mökkikäynnit on ari viikkoa jäissä. Mitä nyt Ukki pikaisesti pstäytyy maankaivuua vahtimassa. Onneksi syyskuussa sienet vielä rehoittaa, toivottavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan varmasti, silloinhan alkaa vasta kunnon suppilokausikin:))

   Poista
 5. Upea sienisaalis! Voi, löytäisinpä minäkin noita herkkutatteja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ymmärtääkseni siellä suunnalla on upeita tattimaastoja eli Mikin kanssa tutkimaan sienimaastoja, se on mukavan rentouttavaakin työpäivän jälkeen:)

   Poista
 6. Kuusi kiloa herkkiksiä, onko totta? Täälläpäin löytyy muutamia ja niistäkin voi olla erityisen iloinen.
  Limanuljaska on myös syötävä sieni, vaikkei nimensä olekaan kovin kutsuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis yhden reissun saalis, olemme käyneet jo useamman kerran eli tattikausi on ollut täällä hyvä:)) Totta, limanuljaska on hyvä ruokasieni, mut en ole sitä ruokasienikoriini kelpuuttanut, tahrii korin ja muut sienet ikävästi, jos ei pidä erillään. toisekseen en tykkää laittaa ruokaa sellaisista sienistä, mitkä mustuvat lämmitettäessä. taidan olla hieman nirso!?

   Poista
 7. Aivan uskomatonta ovat nämä saaliisi ja tietoutesi sienistä. Huuli pyöreänä katselen.
  Mielenkiinnolla odotan, mitä uusista sienistä värjäytyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. koko aikuisikäni olen harrastanut sienestystä eli on jnkv kertynyt kokemusta. sienivärjäyksiin pääsen todenteolla vasta myöhemmin syksyllä ja talvella, nyt aika menee niiden keräämiseen ja kuivattamiseen sekä indigonuuttokokeiluihin sekä morsinko- ja väritatarvärjäyksiin.

   Poista
 8. Uskomaton sienisaalis!!!! Täälläpäin on kuivuus haitannut kovin: hyvin niukalti jopa niissäkin paikoissa, missä yleensä on aina jotain!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sienestäjien onneksi loppuviikoksi luvassa sateita v-s:een, joten eiköhän tilanne parane reilussa viikossa.

   Poista
 9. Nuo tatit näyttävät aivan paistetuilta herkullisilta pullilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan, äkisti katsottuna voisi ajatella emännän tuoneen pellonlaitaan kahvikorin voisilmäpullineen;)

   Poista
 10. Ah noita ihania herkkutatteja! Olivatko vielä kenties toukattomiakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. täysin virheettömiä, ravintoloitsijakin oli kovin tyytyväinen:))

   Poista