maanantai 28. tammikuuta 2013

Uudenkaupungin kukkamessujen haaste Puutarhani aarteet

Bongasin tälläisen haasteen aimariinin blogista.
Uudenkaupungin kukkamessujen tammikuun 2013 Puutarhani aarteet-haaste: Mikä kukka on sinun silmäteräsi puutarhassa? Vai siintääkö haaveissasi jokin aarre, jota halajat pihallesi tai parvekkeellesi?

Minulla on kaksikin enemmän tai vähemmän villiä ja vapaata puutarhaa, toinen Sarkolassa Varsinais-Suomessa ja toinen Viinasillassa Itä-Hämeessä. Molemmissa kasvaa minulle erittäin rakkaita perennoja. Sarkolaan muutimme -82, jo ensimmäisenä kesänä  ihastuin talon pihapiirissä kasvaviin vanhoihin perennalajikkeisiin. Niistä yhä edelleen puutarhassamme kasvaa matala, kelta-lilakukkainen saksankurjenpolvilajike, palavat rakkaudet, ailikit, akilleijat sekä vaaleansinisin kukin heinä-elokuussa kukkiva "pensasmainen" asteri. Erityisesti minua ihastuttaa asteri. Juurikaan en ole sitä hoitanut, kerran olen siirtänyt sen kasvupaikan talon remontin vuoksi ja silti se jaksaa kukkia vuosikymmenestä toiseen. Myöhemmin olen hankkinut myös muita asterilajikkeita puutarhaani, helppohoitoisia nekin ovat ja vähän liiankin innokkaita valtaamaan kasvutilaa muilta. Vanha, pihassa arvelujeni mukaan jo ainakin 50 vuotta kasvanut asteri kasvaa omalla paikallaan, koskaan en ole huomannut sen taimia missään muualla pihapiirissä.

Viinasilta on lapsuudenkotini. Sen pihapiirissä kasvaa vanhempieni suuren puutarhainnostuksen jäljiltä -70-luvulta vielä muutamia perennoja. Rakkaimmat aarteeni niistä ovat kuolanpioni ja särkynytsydän. Aiemmin pionin molemmin puolin kasvoi isot särkyneetsydämet, toinen niistä matkasi aikoinaan sisareni kotiin Uuteenkaupunkiin. Usein vieraat ja talonväkikin poseerasi juuri näiden kukkien taustalla, yläkulmassa juhannusvieraat 2001, heppani poseeraus vuodelta 2004 ja kesäkuva kuolanpionista 2012.

 Muiden haasteeseen osallistuneiden aarteisiin pääset tutustumaan astumalla sisään tästä portista.


12 kommenttia:

 1. Aika hauska haaste. Piti ihan alkaa miettiä, onko minulla mitään erikoisen rakasta kasvia puutarhassa. Ensin luulin, että heppakin kuuluu niihin sinun rakkaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan oikein luulit Tuulento, Heimo oli minun eka oma heppa ja erittäin rakas. en vain kehdannut tuoda sitä esiin tässä haaste jutussa ihan suoraan.
   ps kiva kun innostuit ottamaan osaa haasteeseen

   Poista
 2. Tuo kuolanpioni onkin kaunis. En ole ennen nähnyt. Todella kaunis lehdistö ja kukat kevyemmät ja kauniimmat kuin tavallisella pionilla. Särkyneestä sydämestä olen myös aina pitänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kiinnittänyt huomiota puutarhoilla käydessäni onko taimia saatavana. Kiinnitit huomiosi lehtiin, ne ovatkin erittäin kauniit ja ehkäpä vielä kauniimmat syksyllä saadessaan kauniin punaisen syysvärityksen.
   Nimensä mukaisesti kuolanpioni on lähtöisin kuolanniemimaalta, joskus sitä kuulee kutsuttavan myös siperianpioniksi. luullakseni se yksi harvoista pionilajeista, joka selviää myös pohjoisessa. Kuolanpioni kestää hyvin jakamista, mutta ei ollenkaan tarvitse sitä. Kun se saa kasvaa kauan samalla paikalla, siitä tulee näin komea upeasti kukkiva "pensas". isäni antoi hoito-ohjeiksi kauniin kukinnan ja lehdistön turvaamiseksi sen, et leikkaan lakastuneet kukat pois ennen siementen muodostumista. muuta hoitoa pioni ei ole sit tarvinnutkaan eli sopii minun villiin ja vapaaseen puutarhaani erittäin hyvin. Särkynytsydän on sit vähän eri juttu, sen kasvua pitää hieman auttaa kitkemällä juolavehnät ja muut rikkaruohot ympäriltä.

   Poista
 3. Upeita perennoja! Olen "puutarhaharrastaja/kuvaaja". siis ei omaa puutarhaa, mutta rakastan kasveja ja ihailen kaikenlaisia mielenkiintoisia puutarhoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se onkin kiva harrastus, itsekin kuvaan kukkia mielelläni. aiemmin minulla oli tapana kuvata joka kesä pariin otteeseen kaikki perennapenkkini, niitä kuvia on todella mieluista katsella nyt jälkeenpäinkin. muistelen sinun joskus kertoneen reissuistasi esim Ruissaloon, siel tykätään mekin käydä välillä.

   Poista
 4. Kuolan piooni on näyttävä ja kaunis hyvinvoidessaan. Minulla ei ole sellaista koskaan ollut, mutta särkyneen sydämeni takia taitaa sydän olla särkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuolanpioni menestyis Kommintanhuallakin, kasvaahan se luonnon varaisena Kuolanniemimaalla! voi sydän parkoja, muuta en voi todeta...

   Poista
 5. Kaunis tuo kuolanpioni. Mulle ihan uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuolanpioni taitaa olla vähän harvinaisempi tosiaan, sääli sillä se on todella kaunis pioni. Mukavaa saada sinut vieraaksi puutarhaaani My life, tervetuloa toistekin:))

   Poista
 6. Onnea Ilona! Olet voittanut lohdutuspalkinnon Kukkamessujen tammikuun blogihaasteessa. Laitatko sähköpostilla yhteystietosi meille, niin saamme lahjukset perille.
  kukkamessut(at)uusikaupunki.fi

  Terkuin Kukkamessujen väki

  VastaaPoista
 7. ei voi olla totta, ihanaa:))
  tää on tosi kiva juttu mulle, en nimittäin ole koskaan aiemmin voittanut mitään näissä nettijutuissa. Kaunis kiitos Teille Kukkamessujen väki tv Ilona

  VastaaPoista