keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Kevään ensi airueet Beauvaisissa


Eilisellä kävelyretkellä saimme ihailla narsissimerta isojen puiden siimeksessä ja tänään kaupungilta palattuamme näimme ensimmäiset valkovuokot ja kevätesikot metsän reunassa. Kotomaassa saamme viellä hetkisen odotella vuokkojen ja esikoiden kukintaa. Mukavalta tuntui nähdä myös Marseillessa ensimmäiset pääskyset viime viikolla ja täällä eilen västäräkkejä. Matkalla ovat siis jo koto Suomeen:)) 

 Aamulla lapsukaiset lensivät Valensian lämpöön ansaitulle lomalle ja me isännän kanssa seikkailimme kahdestaan kaupungilla. Tuttuun tapaamme aloitimme tutustumalla Beauvaisin Saint-Pierren katetraaliin. Katetraali on hyvin vanha, sitä on alettu rakentamaan jo 900 luvulla. Katetraalia restauroidaan parhaillaan, joten joitakin osia siitä oli suljettuna korjaustöiden vuoksi. Meitä kiinnosti erityisesti nähdä katetraalissa oleva astronominen kello.

Kello oli todella mielenkiintoinen ja kaunis. Sen erikoisuutena on 24 tuntinen kellotaulu, jossa keskipäivä on asetettu alas (aurinko) ja keskiyö ylös (nouseva kuu). Keskellä on kuva Kristuksesta opettajana kirja kädessään. Kirjan kannessa on kaksi kreikkalaista aakkosta, alfa ja omega, ensimmäinen ja viimeinen. Kristus sanoo:" Minä olen alku ja loppu". Hän on siis ajan Herra. Kellotaulua ympäröi 12 opetuslapsen kuvat. He pitävät käsissään nauhaa, jossa lukee otteita Isä meidän rukouksesta. Kellotaulun alapuolelle on sijoitettu symmetrisesti erilaisia aikaa ja taivaankappaleiden liikkeitä kuvaavia "kellotauluja". Kellossa oli niin paljon pieniä yksityiskohtia, että oli ihan pakko ostaa siitä kertova kirjanen, muuten olisimme saaneet viettää lopun päivää sitä tutkimassa.
Katetraalita suuntasimme askeleemme Rue du 27 Juinille, jolta löytyy kaupungin vanhimmat asuintalot. Opaslehtisen mukaan niistä löytyy ensimmäiset maininnat jo 1400 luvun lopulta. Beauvais, kuten monet muutkin Pohjois-Ranskan kaupungit tuhoutuivat pahoin Toisen maailmansodan aikana ja niiden rakennuskanta on suurelta osin peräisin sodan jälkeisiltä vuosilta.  

 
 
 

Rue du 27 oli todella ihastuttava. Useissa taloissa oli erilaisia koristekuvioita, verstailla ja kauppaliikkeillä oli vanhantyylisiä opaskilpiä oviensa pielessä. Kadulle asti saattoi kuulla kuvanveistäjien naputusta heidän työstäessään patsaita pienessä työsalissa. Löytyipä kadun päästä viehättävä pikku ravintolakin "lasituoleineen". Sisälle en tohtinut astua, vaan tyydyin ihastelemaan kaunista kattausta ikkunan takaa.

Tänään vietimme viimeistä lomapäiväämme Ranskassa, aamulla lennämme Tukolmaan.


8 kommenttia:

 1. Kiitos kevään viesteistä, ne ovatkin tervetulleita. Onneksi ne aina tulevat, ennemmin tai myöhemmin. Narsissimeri, aaaah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eiks vain, narsissimeri oli kerassaan ihana. ihana tula kotiin, aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta:))

   Poista
 2. Kiva lukea matkakertomusta! Ja tervetuloa sitten aikanaan kotimaahan, tänne kevään tuloa odottelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tänäin kotiuduimme, täytyy sanoa, et hyvältä tuntuu kotiinpaluu:))

   Poista
 3. Kiitos reissupostauksesta! On ihanaa päästä edes katsomaan kuvia maailmalta, kun ainakaan vielä tässä elämän tilanteessa pienten lasten kanssa, ei hermo eikä rahapussi kestä tehdä ulkomaan matkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei mekään paljoa reissattu kun lapset olivat pieniä, yksi ulkomaanmatka taidettiin tehdä, millä kaikki kolme lasta olivat mukana. mukava kuulla, et olet tykännyt pikku postauksistani, niihin saa vain toki pintaraapauksen, mut jotain kuitenkin.

   Poista
 4. Hassua, miten sitä kuvittelee, että valkovuokkoja on vain Suomessa (tai Scandinaviassa). Ei ole vain tullut ajatelleeksi, että monet Suomen luontoon kuuluvat kukat viihtyvät muualla vielä paremmin.
  Hienoa, että sodassa tuhoutuneiden tilalle on kuitenkin rakennettu vanhantyylisiä rakennuksia, eikä pelkkiä laatikoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on ja meillä vain puutarhakukkina olevat ovat luonnonvaraisia etelämmässä. Kävelyretkellämme metsikössä näin esim. myös laajoja talvio kasvustoja, jotka olivat myös kukassa. Minulla on talviota kukkapenkissä reunuskasvina, toki vielä kinoksen alla. Kiinnitin huomioni myös vuorenkilven runsaaseen käyttöön kadunvarsi istutuksissa. se on upea kukkiessaan, mutta myös lehdet ovat näyttävät koko kesän ja ruskaväreissään todella kauniit. mielestäni meillä kaupunkien puutarhurit jostain syystä hieman hyljeksivät vuorenkilpeä, sitä näkee todella harvoin julkisten paikkojen istutuksissa.

   Poista