keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Tikusta asiaa

 
 
 
Aurinkoinen aamu houkutteli puuhastelemaan puutarhaan. Tänäin vuorossa talventörröttäjien leikkaamista, kasvihuoneeseen hieman siemeniä multiin ja mitäpä muutakaan kuin haravointia ja taas kerran haravointia. Käsivarret on kovilla, kun pitkän tauon jälkeen joutuvat moiseen hommaan. Ilokseni huomasin yrttien talvehtineen verrattain hyvin, kasvussa on jo ainakin tinjami, sitruunamelissa ja mäkimeirami. Viime viikolla puhdistin kasvihuonetta, ravistelin kärhöstä ja viiniköynnöksestä kuivuneet lehdet pois ja leikkasin viottuneita oksia.  Kärhössä pienet silmut nyt näkyvissä, todella myöhään sekin aloittaa kasvun kylmän kevään vuoksi, ei varmaankaan ehdi nyt kukkaan äitienpäiväksi kuten useina muina vuosina on ehtinyt. Tänäänkin piti hieman taas kylvää, laitoin salaattia, persiljaa, tilliä ja porkkanaa kasvihuoneeseen.
Perinteisesti askartelin omat taimitikut siperiankurjenmiekan kukkavarsista. Tein tikusta asiaa ja postaukseni merkkitikuista luettavissa täällä  Tee se itse-ideoita puutarhaan blogissa.

Tervetuloa kaikki uudet lukijat vieraakseni Ilonan värimaailmaan:))

14 kommenttia:

 1. Oletpas ollut ahkerana. Minullakin on kärho ensimmäistä vuottaan, mutta en vielä tiedä onko se hengissä. Leikkelin tänään myös Zilgan. Mahtavaa! Mansikkamaakin näytti siltä, että haravalla olisi sinne asiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tai ainakin sain kuulostamaan et olisin ollut;) mullakin Zilga, ikääkin viinilläni lähes 10 vuotta eli kestää koviakin pakkasia. voi sul on oma mansumaa, kun lapset oli pieniä meilläkin oli, nyt ei ja se hieman harmittaa. olemme lähes aina reissunpäällä parhaaseen mansikka-aikaan, joten huono yhtälö.

   Poista
 2. Kevät on ihan parasta ; ) Pieniä ihmeitä joka nurkalla. Lueskelin joku päivä sinun tietopankkia värikasveista. Tosi antoisaa ja selkeää. Mitähän alkais kokeilla värjäämään... ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. täysin samaa mieltä kanssasi Stiina! kiva kuulla, uskonpa et viimeistään kesällä jo sinunkin pataasi eksyy muutakin kuin uusia pottuja;) minulle on syntynyt sellainen mielikuva kirjoitustesi perusteella, et varmasti tykkäisit myös värjäyksistä. pieni varoitus ehkä paikallaan; kun annat pikkusormen, vie koko käden eli koukkuun jäät;)

   Poista
 3. Tikusta tehty asiakin voi olla tarpeellista!

  VastaaPoista
 4. Ihan hyvä idea, kierrätystä parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hiukan mietin kehtaanko moisesta edes kirjoittaa, mut sit tuumin, et näähän on juur sellaisia pikkujuttuja, joista ainakin itse tykkään lukea.

   Poista
 5. Sinulla on iso kasvihuone, kun sinne mahtuu monenlaista herkkua. Olen itsekin kylvänyt jo salaattia ja yrtit voivat hyvin, mutta vielä en ole uskaltanut jättää kasvihuoneeseen yöksi.
  Mainio otsikko ja postaus :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itse asiassa nykyinen kasvihuoneeni ei ole suuren suuri, mut hyvin sinne perusjutut mahtuu. aiemmassa kasvatin maissiakin ja varhaisperunaa, nyt sellaisesta en edes enää haaveile. täälläkin yöpakkasia ollut, joten en itsekkään ole viel sisältä taimia kasvikseen siirtänyt.

   Poista
 6. Hups - lumet on kaikki pois ja uudet kivat kiiret alkaa, vissiin alkaneet. Tikkuasiasi on halpa ja helppo toteuttaa, edullisempi, kuin minun aikanaan. Silloin syödyistä jäätelöpuikoista keräsin tikut ja kirjoittelin niihin kylvösten nimet.
  Kärhöfani olen varmaan vieläkin ja luulen, että hankin jonkun alppikärhön, ehkä zilgakin, jos vielä keksisin, miten saada ne talven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tosiaan lunta ei näe enää kuin aivan varjoisimmissa metsänrinteissä, piha vapaa jo toista viikkoa, silti haravoinnit viel pahasti kesken. jäätelöpuikkotikut toki toivat ensin erilaisen nautinnon, joka kyl hintansa väärtti sanoo toinen jätskin suurkuluttaja;)
   kasvihuoneesi kärhöt olivat kerrassaan upeita, ei kauaa kun viimeksi niitä kuvistasi ihailin! kärhöt ja viiniköynnös edellisia taimihankintoja, joten korkealta ei putoa, jos maton päältä;) laita ne isoihin ruukkuihin kasvamaan ja väkerrä kaunis tukiristikko niille. syksyllä sit helppo viedä vaik koulukotiin talvehtimaan...

   Poista
 7. Tämä postaus saa sormet syyhyämään. Ulkoilutin juuri tomaatin, paprikan ja munakoison taimet kasvihuoneeseen ja sieltä tultuani sivuillasi huomaan, niinpä salaatin siemenet pitäisi piiloittaa kasvihuoneen multaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva juttu, nyt on hyvä hetki tehdä se:)) meil on viel siemenperunat hankkimatta, pari viikkoa on jo puhuttu et tarttis...

   Poista