tiistai 16. huhtikuuta 2013

Siemeniä multiin ja vähän caminostakin


Räntämuorin antaessa hyytiä lumille ja sateen ropistessa ikkunaan oli mukavaa työntää sormensa lämpimään muhevaan multaan. Olen tilannut Hyötykasviyhdistykseltä värikasvien-, stevian- ja kessunsiemeniä. Tänään multiin pääsi yksi pussillinen morsingonsiemeniä, toisen pussillisen kylvän suoraan avomaalle toukokuun puolen välin mais. Jos ilmat ei lämpene, laitan nekin esikasvatukseen toukokuun alkupuolella. Morsinko (Isatis tinctoria)  on vanha värikasvi, joka sisältää samaa sinistä väriainetta kuin indigo. Huomenna vuoroaan odottavat tiikerinkaunosilmän (Coreopsis tinctoria) ja kesäpäivänhatun (Rudbeckia hirta) siemenet.
Kylvin perjantaina saflorin eli väriohdakkeen (Carthamus finctorius)  ja makeutusaineena käytettävän stevian siemenet, yllätyksekseni ne olivat itäneet jo parissa päivässä!
Kermesmarjakylvös on alustassa kylmäkäsittelyssä vielä pariviikkoa, sitten siirrän laatikon ulos varjoon ja peittelen viel lehdillä tai havuilla pariksi viikokoksi. Kermesmarjaa (Phytolacca americana) on aikoinaan käytetty punaviinin värin voimistamiseen, makeisten ja leivonnaisten sekä lankojen värjäämiseen. Nyt päätin kokeilla onnistuisinko itse kasvattamaan kermesmarjaa lankojen värjäämiseen.
Kessua (Nicotiana rustica) on kasvatettu Viinasillan raitilla viimeksi -50-luvun alussa, nyt ajattelin laittaa "aitan taakse" jälleen kessua kasvamaan. Nurkantakanen eli palturitupakka on näyttävä kasvi isoinen lehtineen ja oiva värikasvikin.
Postilaatikossa odotti aamulla mieluinen yllätys, kortti Oliverilta Espanjasta, missä hän vaelsi muutaman etapin verran ikivanhaa Pyhän Jaakobin tietä eli Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreittiä. Tutustuimme häneen Marseillessa ja vaihdoimme osoitteita. Hän kirjoitti hyvin rohkaisevasti, että suurin osa kulkijoista on yli 50-vuotiaita ja että mekin voisimme hyvin tulla:)) Ehkäpä seuraava matkamme suuntautuukin jollekkin historiallisesti mielenkintoiselle vaellusreitille, Compostelan reiteistä olen lukenut jokusenkin jutun, jo kauan on ollut haaveenani päästä kulkemaan edes muutama etappi. Talvicamino's Blogissa on koottu suomalaisten matkakertomuksia caminosta. Kannattaa kurkata, jos hitusenkaan miettii vaellukselle lähtöä.

9 kommenttia:

 1. Kevät tulee, vaikkei siltä tunnukaan kun katsoo ikkunasta ulos. Morsinko ja tiikerikaunosilmä ovat tosi hyviä värikasveja, mutta kermesmarjan väri on parempi ruuissa yms, langoissa se haalistuu nopeasti. En tiedä miksi se on HKYn värikasvien seassa, kun siitä tulee väärä kuva, että sekin olisi yhtä hyvä värjäykseen kuin vaikka morsinko. Kaunis kasvi se silti on:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Leena pitkästä aikaa:)) Minkälaisia kokemuksia sinulla itselläsi on kermesmarjasta? Itsekkin olen ollut melko epäileväinen marjoilla värjäämisen suhteen, kun lähes kaikissa lähteissä marjavärien sanotaan olevan huonoja valonkestoltaan. Niitä on kuitenkin aina käytetty ja erimenetelmillä valonkestokin näyttäisi parantuvan. Itse olen tähän mennessä värjännyt vain variksenmarjoilla, aronialla ja hapatetulla mustaherkukkaperkeellä, värit ovat olleet ihan mukavia ja riittävä valonkestokin näyttäisi olevan ainakin sukkalangoiksi. Itseäni kiinnostaa erityisesti kermesmarjavärjäys siksi, että kylmävärjäyksellä etikkaa käyttäen marjoista on saatu kuulema hyvinkin valonkestäviä värejä. Tänä vuonna aion kokeilla myös paatsamanmarjoilla värjäämistä, niin lupaavia värejä Anttilan Ulla on niillä saanut, mielenkiinnolla olen seurannut hänen kokeilujaan. Ja kokeiluahan tämä värjääminen on, aina tulee yllätyksiä, joskus iloisia joskus pettymyksiä, toki kaikkea ei kannata oppia kantapäänkautta, vaan ottaa huomioon myös toisten monivuotinen kokemus:))

   Poista
  2. siis Eilan ei Ullan kuten vahingossa kirjoitin http://journalofadyer.blogspot.fi/

   Poista
 2. Onnea kasvatukselle! Vaellusmatka olisi varmasti hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nyt keskityn värikasveihin ja värjäämiseen, muut jutut jää hieman vähemmälle vähäksi aikaa;)

   Poista
 3. Ai ja oi, se on nyt käsillä tuo multasormiaika. Hyviä itämisiä kyvöksillesi. Itsellä on nyt toinen kevät, kun en anna "taudin" tarttua, johan kevätkylvösten kanssa menikin kolmisen kymmentä vuotta.
  Tuo vaellusreitti kiinosti minua vallan mahottomasti joskus 2000-luvun alussa, olin jo suunnitellutkin sen osittaista kulkua, mutta se lahosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ehkäpä menemme sinne joskus yhdessä viellä:))

   Poista
 4. Onpa kiva tietää, että stevian siemenet itivät sinulla niinkin nopeasti. Ostin puutarhamessuilta aika hyvän näköisen taimen. Nyt se on kuollut. Harmittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no onpa harmi. kuulin tänäin, et taimesta sai täällä viime keväänä pulittaa kuutisen euroa. minusta tunti aika kovalta hinnalta.

   Poista