torstai 13. joulukuuta 2012

Jouluoljet luovat tunnelmaa

Aloitin illalla Anjalinilta ostamastani Katian Bolivia langasta huivin kutomisen. Lanka tuntui mukavalta kutoa ja nopeasti siitä huivia pistelikin. Aamusta kuodoin langan loppuun. Huiville tuli pituutta kaikkiaan 2m 60 cm!
Lumitöiden lisäksi päivän muiksi askareiksi olin miettinyt Puodin verannan somistamisen. Kolattuani kertaalleen pihamaan ja ajotiet koristelin kuusen. Verannan kuusi sai kauniin lastutähden latvaansa ja olkia oksilleen, muita koristeita se ei mielestäni kaipaakkaan. Saa sit nähdä viikonloppuna, josko kotiintulevat lapsukaiset haluavat hiukan lisää, heidän mielestään pitää olla runsaasti koristeita oksilla.

Isännän hakiessa kuusen edellispäivänä huomasimme vasta kotona, että siinä on viimekesäinen linnunpesä. Joskus aiemminkin meillä on ollut linnunpesä joulukuusessa. Pesä on hauskanen, siitä saa vaikka tontulle kodin.
Seuraava homma oli laittaa villahuovat ja verhot estämään tuiskuavan lumen pääsyä verannalle. Sitten vuorossa olikin se hauskin juttu eli jouluolkien levittäminen lattialle. Edellisen kerran meillä oli jouluoljet valjashuoneen lattialla Heimo heppani uuden tallin avajaisissa kuusi vuotta sitten. Apurit poistuu maisemista, kun äippä alkaa levittämään olkia. Osan oljista jätän kasvihuonetta varten, olki on hyvä suoja kylmää vastaan kasvihuoneessa kasvaville zilkaviinille ja kärhölle.
Apureilla on ollut iso urakka lumen tiputtelussa kuusiaidan päältä. Lumiaura heittää lumen piukkaan kuusiaitaan, oksat kärsivät painavasta lumikuormastaan, joten isäntä tiputtelee sitä välillä pois. Helmi tykkää tästä hommasta kovin, siitä on hauskaa kopata lumikokkareita ilmasta ja riemu on rajaton!

Veranta näyttää jo melko mukavalta. Jospa ehtisin huovuttamaan istuinaluset vielä ennen joulua, niin mikäpä olisi joulusaunojien istuksia verannalla vilvoittelemassa.  

Lunta satoi koko iltapäivän, joten pihan sai kolata toistamiseen vielä ennen iltasta. Lumityöt on hyvää kuntoilua. Kunnon välineet, riittävän kevyt kola ja pitkävartinen lumilapio penkkojen huolitteluun, tekee lumenluonnista mukavaa puuhaa.


Isäntä sytytteli öljylyhdyt merkiksi portinpieleen kulkijoille Värjärin Puodin aukiolosta. Tästä minä pidän, lumihiutaleiden tanssista hämärtyvässä illassa. Nyt huoneelle lämmittelemään hetkeksi takkatulen ääreen ja sit joulukortteja kirjoittamaan.12 kommenttia:

 1. Voi miten ihania tunnelmakuvia ja tarinoita. Kyllä saunan jälkeen tuolla kelpaa vilvoitella vaikka vaan pyyhe ympärillä. Miten saat jopa lumitöiden kuulostamaan mukavalta? Tää kerrostaloasukki ei näe lumitöissä mitään kivaa paitsi sen et joku muu tekee ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illalla testataan kun sauna lämpiää. lumitöitä on tiedossa tänäinkin, siinä saa mukavan hien pintaan jo ennen saunomista:))

   Poista
 2. Kylläpäs olet ollut ahkera! Kaunis huivi ja piiiitkä! Verannastasi tuli niin jouluinen. Lumisade sasi jo hellitäää, että pääsisi aamulla taas työpaikalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pieni varjopuoli lumentulosta tosiaan on se, et me maalaiset ei oikein päästä liikkeelle täält ahteilta pitkin peltoteitä, jos tuuli vielä yltyisi ja puhaltaisi tiet tukkoon. meil on maasturi juur siksi, et pahemmil keleil myös pääsisi liikkumaan hepankin tarikkua vetäen.

   Poista
 3. Olen aivan äimänä näitä touhujasi seuratessani. Että yksi ihminen kerkiää ja näkee vaivaa ja siihen kaikki muu vielä.
  Ihailen uutteruuttasi ja luovuuttasi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. samoin voisin kirjoittaa sinulle ainokainen ja myös sisarelleni toiselle ainokaiselle Karsikonperille;)) luovat ihmiset eivät kerassaan ehdi sammaloitumaan kuten uuna yhdes postauksesaan kerran minulle totesi. sinäkin tuosta vain värkkäsit taiteilijavälineet mehiläisvahalla taiteiluavarten perhottaren kanssa. jos olisin luonteeltani kateellinen immeinen, niin nyt voisin sitä jopa olla; kuulosti niin mukavalta tuo teidän yhteinen taiteilunne!

   Poista
 4. Sinä olet kyllä ollut todella toimelias :) Jouluolkien levittäminen kuulostaa niin kauniilta ja näyttääkin siltä, että tekisi niitä mieli itsekkin jonnekkin levitellä. Sinulla on siellä nyt ihana joulutunnelma kuusineen kaikkineen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nautin itsekin suunnattomasti kun taas sain oljet levitettyä, maalainen juuriltaan kun olen:))

   Poista
 5. Muistorikas ja hieno päivä on ollut sinullakin. Niin minullakin oli, vaikka toisenlainen. Iloa kumpikin saimme ja tuotimme. Se on tärkeää.
  Kyllä nuo oljet ovat hauskoja ja hienot seinät olet laittanut ja pehmusteet joulusaunojille.
  Lunta tosiaan tuli niin, että joka välissä piti autokin putsata, eikä tietä meinannut millään nähdä. Oikein hyvää joulunalusaikaa sinulle :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos uuna, meil molemmil oli elämää rikastuttava päivä, joka jäättää kauniin muiston mieliimme:))

   Poista
 6. Ahkeruus on ilomme tai siis oikeammin ilosi. En minä ole ollut lainkaan ahkera, kurkkailen vaan sinun aherruksiasi.
  Noo, lumitöitä sentään tein takki märäksi asti ja uudet on tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eiks siinä kylliksi, teil on niin iso piha et lumenluontia piisaa varmaan riittämiin:))

   Poista