sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Helmin karvasta ei ole kehrättäväksi

Ovella on hieman ruuhkaa varsinkin näin pakkasten aikaa, kun Jöntte viihtyy paremmin sisällä kuin ulkona. Vanhan kissan luita kolottaa varmaan samalla lailla kuin emäntänsäkin. Itse en ole uskaltautunut ulos viimaan koko viikonloppuna perjantaina tehdyn pienen hammasoperaation vuoksi. Onneksi minulla on näitä pikkuapulaisia:)
Sisälläolo ei ole haitannut lainkaan, sillä sain sopivasti tehdyksi vuoden ensimmäisen tilaustyöni. Tilaaja antoi vapaat kädet suunnitella olosukat ja lapaset Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta. Loppiaisena oli mukava istahtaa vanhojen mallikirjojen ja lehtien ääreen ja suunnitella sukkamallia. Lanka on pehmeää ja hieman pörröistä, joten siihen sopii mielestäni parhaiten melko suuri ja selkeä pitsimalli.

Itsellänikin oli uusien unisukkien tarve, joten kudoin suunnittelemastani mallista ensin sukat omaan käyttööni. Nivelrikkoni vuoksi käytän mielelläni juuri koirankarvaa sisältävästä langasta kudottuja sukkia iltaisin ja öisin, koska ne ovat erittäin lämpimät ja lievittävät nivelkipuja. Lanka on sen verran pehmeää, ettei se kestä kovaa kulutusta varsinaisina saapassukkina.
Parasta, pehmeintä ja lämpimintä, lankaa saa kehrättyä koiran pohjavillasta. Mitä enemmän langassa on mukana keratiinia sisältävää leikattua päällyskarvaa, sen karkeammalta ja pistelevämmältä lanka tuntuu iholla. Pohjavillan kuitu on ontto alpakkavillan tavoin, ja sen ansiosta se kykenee varastoimaan itseensä tehokkaasti ilmaa. Tämän vuoksi pelkästä koiran pohjavillasta kehrätty lanka on kevyttä ja sillä on hyvä lämpöarvo. Itse kudon neuleita mieluiten sekoitelangasta, missä vähintään kolmasosa tai puolet on koirankarvaa ja loput suomenlampaan villaa. Sekoituksen ansiosta koirankarvan pehmeys saa ryhtiä villasta ja näin neuleen muodonkestävyys paranee. 


Muokkasin mallia hiukan näitä toisia sukkia varten.


Kudoin suuhun muutaman kerroksen enempi helmineuletta ja levensin parin silmukan verran kantapäätä.  Nyt näyttää selvästi paremmalta!
Kutoessani suunnittelen usein jo miten muuttaisin mallia seuraavalla kerralla, niin nytkin. Pitsimallista mieleeni tulee kielonlehdet, joten ajattelin suunnitella mallin, missä olisi lehtien lisäksi myös kukkavanat...aika näyttää mitä saan aikaiseksi.

Toisena työnä oli pelkkää oikeaa neulosta olevat lapaset. Vaikka koirankarvaa sisältävä lanka onkin lämmintä ja hyvin tuulta pitävää, niin yksinkertaisella langalla oikein kudottuna lapaset eivät olisi riittävän lämpimät. Päädyin kutomaan lapaset kirjoneuleen tavoin kahdella langalla. 
Lapasten sisäpuolen karstasin kevyesti. 
Näillä lapasilla tarkenee kovemmassakin pakkasessa.

Jos kiinnostuit enempi, niin Puikoilla väsättyä sivulta löydät hieman lisää juttua näistä neuleista.

Mukavaa saada Sinut Tuitiina vieraakseni Värjärin Pataan, 
olet sydämellisesti tervetullut:))22 kommenttia:

 1. Varmasti on lämpöiset sukat ja tumput ja niin pehmoiselta näyttää!
  Sulla on täällä vaikka mitä tosi upeita käsitöitäsi paljon, ihania kaikki!
  Hyvää alkanutta viikkoa sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Harakka, hyviksi olen todennut, ihanan lämpimiä ovat.
   Oikein mukavaa viikkoa myös Sinulle, olen niin helpottunut siitä, kun teidän Tico parani:))

   Poista
 2. Aivan ihanat neuleet ja lanka näyttää todella lämpöiseltä. Tuotteen suunnitteluprosessi on samanalaista kuin itsellänikin, kait se on sitä luovuutta.
  Meillä oli aikanaan kaksi koiraa, briardeja, mustia, ja heidän karvoistaan olen kehräyttänyt lankaa, osa on lampaanvillan kanssa kehrättyä ja osa on ihan koirankarvasta kehrättyä lankaa. Lampaanvillan kanssa kehrätystä olen hahtuvalangan kanssa tehnyt lovikkavanttuita perhepiirille.Ajattelen, että on ihana tunne laittaa vanttuut käteen ja ajatella meidän 'Baikua'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. luovuus ilmenee niin monella tapaa, me emme maalaa tauluja tai sävellä, vaan väkertelemme villasta kaikkea kaunista ja käytännöllistä;)
   aivan niin, monet koiranomistajat haluavat siksi juuri kehruuttaa koiransa karvoista lankaa. onneksi muutamat yrittäjät sellaista palvelua tarjoaa. noin tehtynä lovikkalapasesi ovat varmaan tosi lämpimät ja ihanat!

   Poista
 3. Ihanat unisukat! Varmaankin mukavammat kuin puuvillasukat, joita itse käytän :)
  Iloa lakavalle viikolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. viikon verran olen jo pitänyt ja mukavat ovat jalassa olleet:)) puuvilla ei kuulu lempi materiaaleihin, ei edes sukissa. jalkani hikoavat helposti niissä, pidän aina villaista sukkaa ihoa vasten, voisin melkeinpä sanoa kesät talvet!
   luin ensiksi "lankavalle", mikä ihana lapsus, kovin lankava viikko minulla onkin alkanut, kiitos Sirpa. Sinulle toivotan valokuvauksellista viikkoa:))

   Poista
 4. Unisukat on tosi ihanat nuo jalassa taatusti nukkuu hyvin.
  Jäi kovasti kiinnostamaan tu koirankarva langan hyvä vaikutus nivelrikkoon. Mie vaan tarvisin kokonaisen haalarin johon pukeutua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri niin, ovat hyvän unen tae minulle:))
   niin koirankarvalla kuin lampaanvillallakin on niiden ominaisuuksien vuoksi hyvä vaikutus nivelrikkoon kuten yleensäkin tuki-ja liikuntaelinten hyvinvoinnille. villan lämmön

   Poista
  2. olipas nopea sormi tällä kertaa eli jatkuu...Monissa tuki- ja liikuntaelinten kiputiloissa lämpöhoito on todettu tehokkaaksi. lampaanvilla säilyttää lämmön keholla ja koirankarva on vielä tehokkaampi lämmön säilyttäjä, joten yhdistämällä nämä kaksi luonnonkuitua sopivasti voidaan valmistaa erittäin miellyttäviä ja lämmittäviä tuotteita. ihomme aistii kylmän, lämmön, paineen, kosketuksen ja kivun. näin iholta välittyy myös villan aiheuttamat ärsykkeet aivoihimme, jotka koemme miellyttävänä lämmön tunteena, pehmeytenä (no joskus huonolaatuisen villan kyseessä ollen myös pistelynä) eli rauhoittavina asioina. usein puhunkin itse villan rauhoittavasta kosketuksesta iholla.
   olen seurannut kymmenisen vuotta Lapin Yliopiston ja Rovaniemen ammattikorkeakoulun Hoitava Villa- tutkimushankkeita. niistä löydät halutessasi lisää tutkimustietoa.helpoiten tutkimuksiin ja hankeraportteihin pääset käsiksi Lapin yliopiston sivustolta: Lapin lampolasta terveydenhoitotuotteeksi, Hoitava Villa-HoiVi-tutkimus ja tuotekehityshanke.
   Olen joskus varvasvälivilla postauksessani esitellyt villan terveysvaikutuksia koskien myös sokeritautia sairastavien jalkojen hyvinvointia.
   tuo kokovartalopuku ajatus ei kuulosta hassummalta. itse toteutan sen hieman puolinaisesti, pidän aina talvisin unisukkien lisäksi villashaalia peiton alla. näin villan lämpö hellii ihoani ja rauhoittaa lämmöllään särkeviä niveliäni ja selkääni (minulla on myös fasettinivelten nivelrikko) eli kyse on siitä villan rauhoittavasta kosketuksesta ihollani:))   Poista
  3. Kiitos hyvästä vastauksesta, villaa olen käyttänyt usein jännetuppitulehduksen hoitoon. Pitääkin alkaa kehittelemään hoitavaa peittoa ym. Nuo samat fasetit on huonoja miullakin.

   Poista
 5. Minäkin katselen mieluummin täältä sisältä auringon kimallusta hangella. Astma ei oikein tykkää pakkasesta. Nyt näyttää kyllä kovin kauniilta, mutta antaa kameran levätä, on kuvia muistitikut täynnä.
  Olen vähän maalannut ja sinä kutonut. Pääasia että kumpikin on löytänyt mieluista tekemistä. Kaunista olet saanut aikaiseksi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tänään olikin kaunis pakkaspäivä myös täällä, sisällä pysyttelin minäkin, leukaluu viel sen verran vihoittelee
   maalaus on sinun intohimosi, minun kutimet eli nautitaan ja päästetään luovuutemme valloilleen;))

   Poista
 6. Suloisia neuleita olet suunnitellut/neulonut! Tuo koirankarvalanka ja etenkin sen lämpöarvo on minulle ihan uutta- mielenkiintoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos margsan:) on tää blogistania sit ihmeellinen paikka, aina oppii jotain uutta ja sehän juur tän bloggaamisen suola onkin, vai mitä?

   Poista
 7. Koirankarvalanka on minulle ihan uusi asia. Pehmeältä näyttävt niistä kudotut lapaset ja sukat.
  Voisiko siitä kutoa ohuen hartiahuivin tai sen tapaisen hartioita ja käsivarsia lämmittävän tuotteen.
  Puikoilla väsättyä, sieltä löytyi vaikka mitä......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei ihme, sinähän oletkin kissaihminen Molley;)
   koirankarvalangoissa on suuria eroja, itse käytän sekoitelankoja, kuten tuota Ylistaron kehräämön lankaa, jossa on vain kolmasosa koirankarvaa, loput lampaanvillaa. siitä saa mukavasti tehtyä erilaisia hartianlämmittimiä, myös hartiahuivin. kovin tiivistä mallia ei kuitenkaan kannata käyttää, koska muuten huivista tulee liian lämmin huoneella pidettäväksi. pitkiä ja lyhyitä ranteenlämmittimiä olen siitä myös tehnyt ja tykättyjä ovat olleet nekin.

   Poista
 8. Onpa kauniit unisukat, varmasti myös lämpimät.

  VastaaPoista
 9. Mahtavan lämpimät ovat nämä koiranvillakäsineet. Muutenkin täällä on melkoinen käsityömeininki. Paljonko tuommoset sukat maksaisivat tai lapaset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihanan lämpimät ovat Mustis:)) pääset tuolta ylhäältä Värjärin Puodin facebook sivulle ja voit jättää sinne yksityisviestin tai laittaa sähköpostilla ilona.winebridge@gmail.com, niin laitan sinulle enempi tietoja

   Poista
 10. Oi, miten upeat ja varmasti lämpöiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Maarit kommentistasi, sinä teet lumitöitä, minä kudon lumivalkeita lapasia:))

   Poista