lauantai 20. kesäkuuta 2015

Juhannusperinteitä

Minulle juhannus ei ole juhannus ilman porraspielessä olevia koivuja. Aamu valkeni kovin suhmuraisena, joten vedin saappaat jalkaan, sadetakin niskaan ja puutarhalätsän päähän. Vajasta hain vesurin ja hipsin tallin takana kasvavaan nuoreen koivikkoon. Olin jo toukokuussa katsastanut sopivia koivuja isännän raivatessa riukuaitaa varten linjaa ja pyytänyt ettei niitä saa kaataa. 
Tuvan porraspielessä kasvaa tuoksuvatukkaa, joten yksi koivu on ihan riittävä. Isoon sinkkisaaviin keräsin sylillisen lupiineja tien varresta. Kuten olen jo aiemminkin kirjoittanut, minulla on viha-rakkaussuhde lupiineihin. Kauniitahan ne ovat, ja niistä saa upeita värejä lankoihinkin, mut liika on liikaa. Olen systemaattisesti hävittänyt jo monta vuotta kaikki lupiinit tienvarrelta talomme kohdalta Tänäänkin taas vietin pientareella kotvasen lupiinijahdissa!
Aitan siivous on tavallisesti kuulunut myös juhannuperinteisiini, täällä olen siitä aiemmin kertonut. Nyt on niin kylmää, et päätimme nukkua viel jonkin aikaa kamarissa.
Juhannussauna lämmitettiin jo hyvissä ajoin illansuussa, jotta pitkät hiukseni ehtisivät kuivua ennen juhannuskokolle lähtöä. Isäntä teki oman vastansa vaahteranoksista, voi miten lahea vasta niistä tulikin. Tästä saattaapi tulla meidän uusi juhannusperinne, vaahteravasta juhannussaunaan!
Saunaa lämmittäessäni keräsin sen seitsemää sorttia kukkia, enää en sentään laita niitä tyynyni alle kuten nuorena neitona;)
Taiten koottu Koskenniemen perinteinen juhannuskokko paloi kauniisti Tainionvirran rannalla.

 
Näillä leveysasteilla ei sentään vietetä yötöntä yötä, mutta valoisaa on täälläkin. Tuntuu aivan ihmeelliseltä, tuuli on tyyntynyt, saamme nauttia lintujen viserryksestä ja sireenien sulotuoksusta kauniina kesäyönä, tässä on sitä juhannuksen taikaa!

18 kommenttia:

 1. Teillä on ollut kauniin perinteinen juhannus. Ahh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä juhannusta on aina vietetty melko perinteisesti, saunoen ja juhannuskokkoa ihastellen perheen ja läheisten ystävien seurassa joko omalla pellolla tai sitten Koskenniemessä. muutamat kokot ovat eritoten jääneet mieleeni, vanhan puimurin polttaminen ja isäni tervanpoltto kokot!

   Poista
 2. Juhannusrauhaa ! Olipa oikeaoppisen kaunis kokko teillä! ;)
  Kaunista yllinkyllin muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Stiina Juhannusillan rauhaa myös Sinulle! kokko oli kuin iso kuhilas ja paloi tosi kauniisti tyynessä suviyössä.

   Poista
 3. Täytyypä kokeilla tuota vaahteravastaa! Tunnelmallista Juhannuspäivää !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyl kannattaa kokeilla, isäntä teki sen nuorien vaahteroiden oksista. aikoinaan isälläni oli tapana tehdä vastoja myös tammenlehvistä, mielestäni vaahtera kyl vie niistä voiton!
   tänään on satanut lähes koko päivän, mikä sinänsä ei ole suuremmin haitannut, kävimme paikallisessa Linnahotellissa syömässä mahtavan juhannuspäivällisen ja nautimme pitkistä päiväunista sateen ropistessa. ei hullumpi päivä lainkaan!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. kiitos kaunis mustakissa,toivon myös Sinulle mukavaa juhannuksen seutua! me ollaan nautittu tavallaan tästä sateesta, silloin ei ole mitään haikua pihahommiin tai värjäyspatojen ääreen, saa nauttia kaikessa rauhassa joutenolosta;)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. juhannuspäivä on kulunut nautiskellen hyvästä ruuasta hyvässä seurassa ja pitkistä päikkäreistä. illan suusta sade taukosi ja tein pitkän lenkin Helmin kanssa, tapasimme myös mäyrän, joka hetkiseksi jäi meitä ihmettelemään, ennen kuin livahti pensaikon suojiin!
   oikein mukavaa juhannuksen aikaa myös Sinulle!

   Poista
 6. Ihan tuli mummolan aitta mieleen tuosta aitasti, lapsena monet juhannukset serkkujen kanssa aitassa nukuttiin, siis valvottiin.
  Oikein mukavaa juhannuspäivän iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan, nuorena ei maltettu montakaa tuntia juhannusyönä nukkua! aitta on mieluinen nukkumapaikka, nyt on vaan niin pahuksen kylmää, et emme viel ole aittaan muuttaneet. päivän sade on tauonnut ja nyt ilta-aurinko kultaa koivikonreunaa, ilma on tuoksuja täys ja lintujen konsertto korvia huumaava, niin kaunista, tämä on parasta mitä tiedän! uskonpa et Sinäkin nautit juuri samanlaisista asioista...

   Poista
 7. Hienoa, kun olet vielä niitä juhannusta kunnioittavia ihmisiä. Tahtoo lipsua vanhat perinteet, juustokeittoa kuitenkin keittelin minäkin, sen verran vielä perinnettä jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juustokeittoa, nam nam! huomaan vuosi vuodelta arvostavani entistä enemmän vanhoja perinteitä

   Poista
 8. Nyt on jo juhannus takanapäin, mutta voi sitä vaahteravastaa heilutella muulloinkin. Tekaisin tänään nuorista vaahterista vastan vinkkisi mukaan. Ja lupsakalta tuntui, kun illalla saunoin. Tuoksu oli erilainen tietenkin.

  Kyllä minäkin hävitän omalle pihalle tulleet lupiinit viimeiseen kukkaan, mutta rappusilla minullakin oli lupiineja ja koranputkia isossa hillopurkissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi miten mukava kuulla Piri:))
   illalla testasin taas vaahteraa saunassa, tein eilen sekavihdan koivusta ja vaahterasta. huomasin, et siitä irtosi nyt helposti vaahteranlehtiä. oiskohan syynä ollut se, et vihta ei ollut enää ihan tuore. täytyypä testata asiaa viel loppuviikosta uudelleen, raaka-ainetta piisaa kun isäntä kaatoi eilen melko ison vaahteran.

   Poista
 9. Siellä on vietetty juhannusta ihan entisen ajan malliin. Nätti ilmakin on ollut kuvista päätellen.
  Itselläni ei ollut juhannusvastaa, ei -saunaakaan, Juhannuskukat ovat edelleen täällä nuppuvaiheessa. Oli kuitenkin yötön yö, kaunis ilma ja itikat vielä poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itikoista ei muuten ollut riesaa täälläkään, viime juhannuksena niitä oli ihan kamalasti, jostakin saamme kiittää siis näitä kylmiä ilmojakin!

   Poista