laskiaistiistain herkuksi. Eilinen ihana auringonpaiste vaihtui harmaaseen tuuliseen päivään, ei mitään asiaa suksille tai kelkkamäkeen, siksi oli hyvää aikaa ryhtyä leipomaan iltaa varten. Viime viikolla etsiessäni laskiaispullareseptejä löysin tieni Pieni ihana -blogiin, missä laskiaispullat oli laitettu tuuttiin. Pullat näyttivät niin herkullisilta ja toivat mieleeni mukavia muistoja Kärjen leipomon herkkusarvista eli "höttöpullista", kuten itse niitä nimitän ihanan pehmeän täytteen vuoksi. Niitä on pakko saada aina Lieksassa käydessä. Oikeastaan leipomo on nykyisin nimeltään Lieksan leipomo, mut minulle ja monelle muulle se on aina Kärjen leipomo. Piti ihan käydä kurkkaamassa olisko leipomon sivuilla kuvaa heidän herkkusarvistaan. Eipä ollut, mut löysin hyvän kuvan Way.fi sivuilta, heidän ottamassaan kuvassa näkyy rakastamani "höttöpullat" keskimmäisellä hyllyllä ihan oikeassa reunassa.Nam:))
Siis eipä muuta kuin pullataikinaa vaivaamaan (teen edelleen taikinan aina käsin vaivaamalla). Sillä aikaa kun taikina kohosi, taiteilin kymmenen tötteröä. Pieni ihana-blogin pitäjä on kondiittori, joten kurkin välillä oikein ammattilaisen ohjeita pullien tekoon. Tötteröä varten tarvitaan noin 40 cm pätkä alumiinifoliota kolmin kerroin taitettuna. Olin jo tehnyt kaikki tarvitsemani tötteröt, kun taas kerran pähkin sitä, onko väliä kummanpuolen foliosta laittaa ruokaa vasten. Asia piti tarkistaa netistä, ja mikä helpotus, ei ole kuulema mitään väliä, huoh!
Foliot neuvottiin öljyämään, jotta pullat irtoaisivat niistä helpommin. Niinpä lorautin lautaselle rypsiöljyä ja kiepautin nopeasti tötterön siinä ympäri ennen taikinapötkön rullausta. Rullaus kävi nopeasti pöytää vasten. Pötkön pään painoin litteäksi, jotta sain taikinan tiiviisti folion päähän ja ei muuta kuin rullaamaan taikinapötköä foliotuutin ympärille katsoen, et pötkö menee hivenen aina edellisen kierroksen päälle.
Hyvältä näyttää. Tötteröt saavat nousta viel hetken leivinliinan alla ennen paistoa.
Ohjeessa neuvottiin paistamaan tötteröt 180°C 12-14 min. Tavallisesti olen paistanut pikkupullat korkeammassa lämmössä, joten päätin kerrankin noudattaa ohjetta. Hyvä niin, koska tötteröt paistuivat matalammassa lämmössä kauniimman värisiksi ja eivät olleet lainkaan niin kuivia mitä pullani tavallisesti ovat:))
Pullien jäähdyttyä poistin foliot, ne irtosivat todella helposti ja pullatötteröt pysyivät ehjinä. Rakastan mansikkahilloa laskiaispullissa, mantelimassa ei ole mun juttuni. Isännän nopea hilloresepti on seuraavanlainen: pakastimesta mansikoita ja ne sekoitetaan kaupan mansikkahilloon. Näin saadaan marjaisa hyvin säilyvä hillo ja nopeasti! Ei muuta kuin isännän valmistamaa mansikkahilloa runsaasti tötteröön ja pari lusikallista kermavaahtoa tulpaksi.
Tein pullataikinan tavis vehnäjauhoista, joten isäntä ei niitä voi syödä. Siispä leivoin hänelle gluteiinittoman ja laktoosittoman suklaakakun lumikinoksineen.
Tässäpä tarjolla tötteröpullia laskiaisillan iloksi värjärin tapaan, olkaa hyvä:))
Näyttääpä herkullisilta! Jaoiva keksintö laittaa kermavaahdot ja hillo pullan sisään:):)
VastaaPoistaja myös maistuivat tosi hyviltä kaikkien mielestä. tosiaan nuo Kärjen leipomon "höttöpullat" on samalla tekniikalla tehty kuin nämä tötteröpullat. en vain ole aiemmin niitä itse yrittänyt tehdä, nyt innostuin nähdessäni Pienet ihanat-blogissa hyvät ohjeet niiden tekoon. nää taitaa olla tosiaan tämän laskiaisen hittijuttu, kerrankin olen ajantasalla;)
PoistaNami nami, herkullisilta näyttää! :)
VastaaPoistakiitos Jutta hyvistä ohjeista, sain vierailta tosi paljon kehuja pullistani, kiitos Sinun:))
PoistaVoi miten hauska idea! Ja herkullisilta näyttävät. NAM!
VastaaPoistanuoret ovat niin kekseliäitä, ja onneksi vanhakin viel oppii uusia juttuja;) pullia oli tosi hauskaa ja helpppoa tehdä ja suurin osa jo hyvällä halulla syötykin
PoistaHyviltä näyttävät.:)
VastaaPoista(Mä oon joskus tehnyt joulun aikoihin samalla tekniikalla torttutaikinasta truutteja ja laittanut sisälle luumuhillo-kermavaahtoseosta.)
kiitos Hilja vinkistä, täytyykin kokeilla torttutaikinaa joku kerta. isännän kanssa mietimme, josko lehtitaikina olisi näihin myös hyvä, oletko kokeillut sitä?
PoistaEn oo lehtitaikinalla ikinä kokeillut, mut varmaan sopis hyvin kans. Sisälle vois laittaa vaikka jotain omenahilloketta ja oikein vaniljaista kermaa, tai turkkilaista jugurttia... oi, taivas vaan rajana...!:)
Poistaaivan, omppihilloa oliskin viel omasta takaa, täytyykin kokeilla seuraavalla kerralla.
Poistamukavaa kun olet löytänyt tiesi blogiini Hilja:))
Herkullisen ja erilaisen näköiset laskiaispullat. Nam.
VastaaPoistanää on varmaan tän laskiaisen hitti ja ihan syystä, niin hyviä ovat! tuossa edellä Hilja antoi hyvän vinkin torttutaikinan käytöstä, itse mietin, et lehtitaikinakin vois olla sopiva kuori omille "höttäpullille"
PoistaWau, mitkä pullat! Nam!
VastaaPoistasuosittelen!
Poistanäitä mainostettiin lapsille helpommiksi syödä, mun pullista tais tul vähän liian pulleita tötteröitä, koska samalla lail niistä pursus syödes kermavaahdot ja hillot ulos kuin tavis laskiaispullistakin, se tosin ei millään lailla haitannut, kuuluu vähän niinku asiaan;)
Jestas, miten hieno idea käytettäväksi muulloinkin, kuin laskiaispullia tehdessä. Nam!
VastaaPoistasanos muuta, nuoret keksii aina jotain uutta ja sekös on mukavaa;)
PoistaMainio idea! Ja kiitos että toit sen tänne meillekin esille. Tätä täytyy kokeilla.
VastaaPoistaeikös vaan olekin! mukavaa, jos innostut kokeilemaan, kutsu sit maistiaisille joku kerta:))
PoistaMainio idea ja hyvä kun väänsit rautalangasta ja kerroit vaihe vaiheelta. Ei tätä näkemättä tajuaisi, että mitä mitä...
VastaaPoistaAi teidän isännällä on tämä minun vaiva, eikö ole harmillinen. Minulla vielä maitoallergia päälle, niin hyvin sujuu, kun jossain liikkuu :-o
syksystä olen opetellut laittamaan ruokaa ja leipomaan gluteiinitomasti isännän vuoksi, ja ei se taida huono juttu olla itsenikään kannalta. välillä vaan tekee mieli leipoa viel perinteisestikin. ymmärrän, et voipi olla usein hivenen hankalaa löytää suuhun pantavaa noilla rajoituksilla!
PoistaOi mitä herkkuja, onneksi sitä voi paaston aikana syödä silmillään :)
VastaaPoistaeilen viel herkuteltiin, kuten laskiaisena kuuluukin, rasvaista hernekeittoa ja viel rasvaisempia laskiaistötteröitä, nyt tuhkakeskiviikkona voi sit hyvin alkaa rajoittamaan herkutteluja:)
PoistaIhan hyvän näköistä ja varmasti makuelämys myös.
VastaaPoistaKokeilen kunhan taas täällä päästään ihka tavalliseen arkeen, ehkä ensi viikolla.
Mukavaa kokeilla jotain uutta mallia, kiitos.
kannattaa kokeilla.toivon et reissunne sujuu mallikkaasti, peukkuja Teille:))
PoistaIhan herahti kielelle..nam.. miten upeita..täytyypä kokeilla..kiitos vinkistä!
VastaaPoistaole hyvä vain, varmasti ihastut, tötteröitä oli tosi hauskaa tehdäkkin. huuhtaisin foliot ja laitoin säästöön, niitä voi käyttää hyvin uudelleenkin.
PoistaKyllä minäkin tämmöisiä tötteröpullia kokeilin tehdä. En tainut oikein onnistua, en ole noin hyvä leipuri, mitä sinä. Syödyksi kuitenkin tulivat.
VastaaPoistano voi, mikä niis nyt vois mennä pieleen, jos maistuivat, niin näöllä ei nyt niin suurta väliä;)
PoistaUpea idea noi tötteröpullat..tarvii laittaa korvan taakse ja aattelin et tollai vois tehä vaikka jotain suolastakin..taikinaks vois laittaa rahkavoitaikinaa esim tai jotain muuta ja sisälle jotain hyvä suolasta tahnaa..päälle suolarakeita, seesaminsiemenii ym. Tosi hyvä idis kiitos Ilona! ♡
VastaaPoistatäytteet kuulostavat hyviltä Irkkunen. itseasiassa eilen juuri täytin pullani mansikkarahkaseoksella ja toimi tosi hyvin. myös suolaisena "sarvien" tapaan sitä voisikin tosiaan kokeilla, kun kaikki tuntuu olevan karkki- ja pullalakossa, 100 päivän lakkovillitys näemmä laajenee eri asioihin! kiitos tästä ideasta ei ihan kuulu minulle, nappasin sen blogistaniasta ja innostuin tekemään, koska olen aina tykännyt samalla tapaa leivotuista Kärjen leipomon "höttäpullista". teeppä postaus, jos leivot noita ihanalta kuulostavia suolaisiatötteröitä:))
Poista