keskiviikko 27. marraskuuta 2019

...ja lopuksi eläimellistä menoa!

Eilen sain katettua etupihan kasvilavat havuilla. Lisäksi laitoin muutamia pieniä kuusentaimia somistamaan lavoja ja antamaan lisää suojaa talvehtimaan istuttamilleni japaninvaahteralle ja pikkusyyshortensia Bobolle. Viikonloppuna sytytän myös kynttilät, jos ei sada vettä ihan kaatamalla. Aurinkoa ei ole paljon näkynyt, tukilakossa varmaan sekin;)
Viimeviikon kovat tuulenpuuskat olivat katkoneet oksia. Onnistuin löytämään sieniretkellä kaksi kauniisti jäkälöitynyttä oksaa. Tykkään niistä kovin ja laitoinkin ne paraatipaikalle isoimpaan kasvilavaan. 
Oksat ovat kauttaaltaan karvejäkälän peitossa. Ne saavat toimia nyt lumen korvikkeena;)
Kynttilälyhtyni ovat eriparisia, kaikki kirpputoreilta hankittuja vuosien saatossa. Isäntä väänsi viime syksynä kaksitoista lyhtypidikettä nuorenparin häitä varten. Nyt niille kaikille on käyttöä omalla pihalla. Voin jo kuvitella, miten kaunista pihalla on hennon lumipeitteen verhotessa kasvilavat.
Metsässä kulkiessa löytää monenlaista kivaa, mitä voi käyttää pihamaan somistamiseen. Minulla on tapana ottaa talteen myös löytämäni hylätyt linnunpesät. Kuusesta pudonnut räkättirastaanpesä pääsi nyt sammalvuoteelle kasvilavaan. Se saa vielä asukkaatkin, kunhan vain ensin keksin millaiset tällä kertaa...
Kesäkukat ovat lakastuneet aikapäiviä sitten. Harmaassa kukkalavassa poronjäkälä ja puolukanvarvut pääsevät oikeuksiinsa. Ripaus punaista piristää asetelman.
Käytän samoja poronjäkäliä monta vuotta. Kerään ne keväällä pois kukkalaatikoista ja kuivaan ennen varastointia. Näitäkin jäkäliä olen käyttänyt jo useamman vuoden ja edelleen ne ovat ihan hyviä.
Jäkälät antavat hieman suojaa myös ainavihannalle ajuruoholle, mitä kasvaa kukkalavan sivustalla.
Aamulla usvan hälvettyä näkyi peuroja herkuttelemassa pellolle jääneillä sokerijuurikkailla.
Raita ei nähnyt kaukana pellolla olleita peuroja, 
mutta on jo ehtinyt tutustua saksanhirviin ahkerana telkan katsojana. 
Saksanhirvien anatomiaakin on opiskeltu kaiken varalta;)
Itse sen sijaan opiskelin sieniretkellä kivien "anatomiaa".
Tämä kivinen pässi oli täydellinen lajinsa edustaja;))
Täplä ja Raita ovat  oppineet jo hyvin kulkemaan sisällä virkkaamissani harjoitusvaljaissa. Ulos en niiden kanssa kuitenkaan arvannut lähteä, koska ovat hieman liian isot pennuille. Onneksi ystäväni toi oman kissansa käytössä olleita erikokoisia valjaita ja kaulapantoja sekä pitkät hihnat. Niiden tuoksu oli kovin Täplän mieleen, niin tarkasti kaikki piti nuuhkia!

Raita on hieman siskoaan pienempi. Kaikki valjaat olivat vielä liian isoja hänelle. 
Onneksi yksi kaulapanta oli sopiva Raidalle. Näin molemmat tytöt ovat päässeet jo kolme kertaa ulos tutustumaan pihapiiriin. Eka kerralla tosin emme päässeet porrasta pidemmälle!
YouTube-videossa Täplän ja Raidan seikkailuista ja 
 myyräjahdista, missä  pentujen yritys hyvä kymmenen;))


Eilen sain Matkahuollon nopealla toimituksella ihanan paketin täynnä toinen toistaan suloisempia kortteja Mitä kivaa tehdään? - blogin Koivukankaan Stiinalta. Hän oli inspiroitunut kissanpentu postauksestani ja piirtänyt kisuleista muutamia kortteja. Olen jo vuosia ihastellut Stiinan taidokkaita rautalangasta tehtyjä eläinhahmoja, isotöisiä virkkuuksia ja taidokasta kynän käyttöä. Onnekseni hänellä oli aikaa piirtää hieman enempikin minulle näitä ihastuttavan persoonallisia kortteja:))

Pian marraskuu jo taittuu joulukuuhun ja monenlaista touhua riittää jokaisella.
Kaiken tohinan keskellä on parasta toivottaa Stiinan sanoin
"Hallittua hermoromahduspäivää!"

16 kommenttia:

 1. Hienosti olet lavat peittänyt havuilla, tosi mukavalta näyttää.
  Ihmeen rauhallisesti kissat liikkuvat tuolla ulkona ja ilmeisesti eivät ole ollenkaan peloissaan.Minä silloin kun opetin kissojani liikkumaan ulkona olin aina varuillani, ettei vain tulisi mitään yllätyksiä. Täällä rivitalon pihoilla tahtoo aina olla jotain hälinää ja melua. Siksi minä pidin ja pidän vieläkin valjaita joissa on myös etujalkojen takana kulkeva hihna.
  Mukavia kissanpäiviä sinne teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pihamaamme olisi aika ankeannäköinen ilman noita havusomisteita. paikka kaipaa vihreää, mut siihen ei oikein voi istuttaa mitään, joten olen ratkaissut asian käyttämällä havuja.
   varovaisuus on aina hyvästä, pennut ovat saaneet edetä ihan omaa tahtiaan, eka päivänä ne eivät uskaltautuneet porrasta pidemmälle. nyt jo kuljetaan reippaasti talon lähistöllä, Raita on käynyt jopa tienlaidassa asti. Täplä on selvästi varovaisempi, tutkii kaiken tarkasti ja kuuntelee ympäristön ääniä. juuri sellaiset, myös etujalkojen takaa kulkevat valjaat virkkasin ja myös noissa ystäväni tuomissa valjaissa remmi kulkee myös etujalkojen takaa. Raidalle ne olivat kuitenkin viel liian isot, joten siksi hänellä näin alkuun ulkona tuo panta. Emme jätä vielä pentuja yksin hihnassa ulos, joten en usko, että tuosta pannasta koituu mitään harmia. kunhan Raita vielä hieman kasvaa, niin saa sitten ihan oikeat valjaat myös.
   kissanpäivät ovat alkaneet, hämärän hyssyä vietämme takkatulen lämmössä ja mul tietty sylissä raukeasti nukkuvat pennut kaiken riehunnan jälkeen;)

   Poista
 2. Jäkälä on niin kaunista, joskus muinoin laitettiin ikkunoitten väliin kosteutta imemään.
  Kokeiltiin tulitikkulaatikoita ja jotain happoa lasissa, kait sen piti sulattaa jäätä.
  Voihan vekkulit kissanpennut, uusi ihmeellinen maailma ulkona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. viime talvena viimeksi keittiön ikkunoiden välissä meil oli jäkälää ja tulitikkuaskit. nyt ajattelin vaihteeksi laittaa villaa... tuo neste on minulle vieras asia. nykyiset ikkunat eivät toki jäädy kuurankukille, mutta jäkälistä saa sommiteltua niin kauniit koristeet ikkunoiden väliin.
   pennut tosiaan nauttivat silminnähden ulkoiluhetkistään:))

   Poista
 3. Havuilla ja jäkäläoksilla somistetut kasvilaatikot ovat todella kauniita, hyvä idea ja vielä suojaa taimia. Nuo isännän tekemät lyhtypidikkeet ovat sekä kauniit että toimivat! Puutarhasi näyttää tosi kivalle noiden luonnon somisteiden kanssa! Kissavideo oli hieno, onnelliset kissat pääsivät myyräjahdin alkuharjoituksiin - selvästi oli ymmärrys, mitä pitäisi tehdä, jos itse myyrän tapaisi. Kissanne ovat kyllä kauniin värisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. viime vuosina luonnonkoristeiden käyttö on lisääntynyt kovin, itse olen pitänyt niistä aina. peitän myös yrtit havuilla, salviat ovat saaneet jo havusuojan, viel pitää peittää laventelit, sitruunamelissa, mintut ja iisopit.
   kiitos Päivi, minustakin yksinkertainen on kaunista;)
   kyl pennuista tosiaan näyttää kasvavan oikein taidokkaat hiirikissat emonsa tavoin. aiemmat kissamme ovat olleet mustia ja tai mustavalkoisia, nyt halusimme ottaa perinteisen väriset maatiaiskissat. Täplä ja Raita ovat minustakin todella kauniita kissoja, juuri tuollaisia olimme toivoneetkin:))

   Poista
 4. Havuilla somistettu puutarhasi on kaunis.
  Tosi hauskoja kortteja ja taitavasti piirrettyjä. Kissanomistajalle sopivaa postitettavaa. Täplä ja Raita ovat ihanan leikkisiä pikkukissoja. Meidän Juuso totutettiin valjaisiin pienestä pitäen. Parhaat valjaat olivat sellaiset, joissa oli lenkki myös etujalkojen takana. Niistä valjaista kissan ei ole helppo päästä pois, vaikka olisivat vähän väljemmätkin. Ihan pienille kissoille sellaisia ei ehkä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo alue pihaamme olisi todella ankea ilman havusomisteiden tuomaa vihreää, puita tai edes pienmpiä havukasveja siihen ei oikein pyty istuttamaan.
   juuri niin Between ajattelin myös itse, mukava ilahduttaa ystäviäkin kisukorteilla. jääkaapin oveenkin aion laittaa yhden aamuja piristämään:))
   teidän Juuso oli kyl ihana kissa, usein katson sen kuvaa blogisi sivupalkista.
   ensimmäinen kissani Mia Isabella, mustaeuroopplainen, kulki myös hyvin valjaissa, kun opetin sen pienestä pitäen. asuimme silloin isossa lähiössä, missä ei haluttu pitää kissaa vapaana. sen jälkeen kaikki muut kissani ovat saaneet kulkea vapaasti tääl maalla ja niitä ei tullut opetetuksi lainkaan valjaisiin. pentuna kaikki tarvittava on niin paljon helpompaa opettaa, siksipä Täplä ja Raita nyt opetetaan kaukenlaisiin toimiin. olen opettanut nyt pentuja ottamaan myös lääkkeet suoraan suuhun. harjoittelu aloitettiin maukkailla pikku naksuilla. eilen annoin matolääkkeen ja hienosti sujui.
   totta niin, turvallisimmat valjaat ovat juuri sellaiset, missä hihna kulkee myös etujalkojen takaa. meil on nyt neljät sellaiset valjaat, mut kaikki ovat Raidalle liian isoja. uskon, et myös Raidan kokoisia olisi, mut en raaski ostaa, koska pentu kasvaa kuitenkin jo muutamassa viikossa niin, että noista kaikkein pienimmät valjaat ovat sit sopivat. onneksi ystävämme varastoista löytyi erikokoisia valjaita, ne ovat hänen kissansa pentuaikana käyttämiä valjaita. myös noita pitkiä hihnoja saimme häneltä. hihnat olivat 20 metriä pitkiä, joten lyhensimme niitä reilusti.

   Poista
 5. Kiitos saamastani huomiosta! Mutta olipa vaan ihana tuo anatomia kuva! Kissan asentokin oli vallan ...no lähes tyrmistynyt! Varo vaan, saan vielä siitäkin kortin aiheen ;)
  Oletko muuten koskaan onnistunut istuttaa jäkälää omalle tontille? Nätisti olet niitä asetellut ja olipa hyvä vinkki, että niitä voi käyttää moneen kertaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvä Stiina olet sen kyl ansainnut, kaikki, jotka ovat korttisi nähneet, ovat niistä kovin tykänneet:))
   tuota uutta kortti-ideaasi kyl odotan jo innolla!
   jäkälä ei menestyisi tällä savipellolla, mut sen sijaan sammal erinomaisesti, kuten esim tuosta viimeisestä kissavideostakin näkyy. tykkään sammaleisesta nurmikosta kovin. jäkäliä kasvaa luonnostaan sen sijaan kesäkotimme pihapiirissä, ei toki poronjäkälää, mut muita lajeja kyllä.
   Poronjäkälä on meil päin niin harvinaista, etten raaski sitä paljoakaan kerätä kerralla. vähitellen sitä on kuitenkin kertynyt, kun varastoin keräämäni jäkälät puutarhavajassa.

   Poista
 6. Kivat somisteet suoraan luonnosta! Minä olen myös kierrättänyt jäkälää vuosikaudet, tosin vain sisällä kukka-asetelmissa. Lapsuudenkotini maisemissa ei juuri jäkälää kasva, joten kovin paljoa ei voi kerätä. Viime vuonna viskasin muistaakseni viimeiset menemään, kun alkoivat olla jo niin pieniksi murentuneita. Pitää käydä ennen joulua katsomassa, jos löytyisi uusia. Komea kivi ja kyllähän siinä pässin hahmon selvästi näkee! Täplä ja Raita ovat hellyttäviä avaraa maailmaa ja sen ihmeitä tutkiessaan. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. luonnonmateriaaleista teen kaikkein mieluiten somisteita niin ulos kuin sisällekin. mukava kuulla, et olet myös kierrättänyt jäkälää, yhtä parhaista luonnonmateriaaleistamme, sitä voi käyttää niin monipuolisesti.
   kaikki ei kivessä pässiä näe, jollekulle siinä nököttää pupu, jonkun mielestä taas dinosaurus;)
   kiitos Minna, tänne satoi vihdoin illalla hento lumipeite. ulkona on niin kaunista, kasvilavatkin kuin satumetsiä!

   Poista
 7. Piha on nätisti laitettu odottamaan talvea lumineen. Vieläkö oleilupäivät jatkuvat, vai joko olette päässeet kolaamaan?
  Tänne saatiin viime yönä parikymmentä senttiä uutta lunta. Enpä muista, että jo marraskuulla olisi aiemmin tarvinnut madaltaa pihassa lumivalleja, että jaksaa työntää kolalliset niiden yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aamu valkenee, hento lumipeite peittää aiemmin niin mustan maan. kasvilavat näyttävät juuri niin kauniilta kuin kuvittelinkin. lumikola saa kuitekin viel jatkaa kesälomaansa, sentin lumikerros sulaa hetkessä, jos taas mennään plussalle.
   aika jänskää tuo lumen määrä siel. no sul kunto kasvaa, on kolaaminen sen verran raskata puuhaa käsipelillä!

   Poista
 8. Olet niin lkauniisti laittanut syys-talvikuntoon pihasi.
  Nuo jäkäläoksat ovat munkin mieleeeni, niin kauniita!
  Kisulit niin ihku ihania, voi, kun tekisi mieli ottaa syliin ja paijata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Harakka! tykkään kovin laittaa kaikkea pientä kivaa niin pihamaalle kuin sisällekin. kun saan kranssit tehtyä, alan suunnitelemaan keittiön kaapistojen päälle jouluaiheista installaatiota.
   eikö ookkin, pennut kasvavat silmissä ja ovat tehneet jo pientä tihutyötäkin mm eteisen uuteen tapettiin on ilmestynyt jo palkeenkieli, kun yhdeltä seinältä oli viel lista laittamatta. no, nyt on sit listakin paikoillaan, toivottavasti lisää palkeenkieliä ei enää ilmestysi!

   Poista