lauantai 23. marraskuuta 2019

Syksyn valoa ja väriä kotipihalla, hitusen vihreääkin

Marraskuu on jo pitkällä, aamut valkenee myöhään ja heti kohta alkaa hämärtämään jo uudelleen. Nyt on hyvä aika tehdä erilaisia puhdetöitä ja rästihommia. Aamutuimaan kävin läpi syksyn värjäyskuvia päivittääkseni värjäyssivustoja. Syyskuun kauniit aurinkoiset päivät ja lokakuun ruska kotipihalla piristävät ihmeesti. Lokakuussa jäi postaukset tekemättä, joten tässä hieman pihamaan kuulumisia. 
Ensimmäiset yöpakkaset torjuin kantamalla värjäyskattiloita jäähtymään kasvihuoneeseen. 
Kaikki tomaatit eivät olisi ehtineet kypsyä kasvarissa, joten otin ne kypsymään keittiöön.
 Pari viikkoa sitten söimme viimeiset keittiössä kypsyneet kirsikkatomaatit. 
Jätin oksan roikkumaan ikkunalle, Täplä ja Raita tykkäävät leikkiä sen kanssa. Nyt kuitenkin Raidasta ulkona oli jotain kiinnostavampaa, kaksi uros fasaania kulki omenapuiden alla. 
Komeamaksaruohot kukkivat pitkälle syksyyn. 
Syysasteri (Aster novi-belgii) aloitti kukinnan tavallista aikaisemmin, joten sain nauttia sen runsaasta kukinnasta monta viikkoa aina lokakuun lopulle asti.
Keväällä leikkasimme osan kuusiaitaa. Sen tilalle katajan rangoista tekemämme ranka-aita toimii kauniina taustana juhannusruusulle niin sen kukkiessa kuin ruska-aikaankin. Pelto ja joenvarrella kasvava metsä ovat todella kauniita kaikkina vuodenaikoina.
Yksi lempipuistani on lehtikuusi. Lehtikuusen keltainen syysasu piristää koko pihapiirin. Kesällä punamullalla maalattu piha-aita sointuu kauniisti niin lehtikuusen keltaiseen, kuin taustalla näkyvien juhannusruusujen punaruskeaankin syysväriin. 
Rennoista lehtikuusenoksista saa kauniita koristeita. Olen kerännyt tuulen katkomia oksia varastoon, joku päivä sidon niistä puhdetöinä kranssin ulko-oveen. 
Lehtikuusen neulaset ovat varisseet jo aikaa sitten. Pienet kävyt ovat kuin koruja hennoilla oksilla. 
Verikurjenpolven (Geranium sanguineum) syysväri säväyttää. Taustalla kasvava keltasauramo säilyttää lehtensä vihreänä pitkälle syksyyn. Täydellinen tausta ruska-asuiselle verikurjenpolvelle.
Tulevina vuosina toivon lisää väriloistoa pihalle syyskuussa Riihimäen reissulla hankkimistani  japaninvaahterasta, katsurasta (Acer palmatum peruckenahoru) ja 
tästä ihastuttavan pallomaisesti kasvavasta pikkusyyshortensia  'Bobo' :sta (Hydrangen paniculata). 
Istutin ensimmäiseksi talveksi Katsuran ja Bobon kasvilavaan.
 Viime viikolla  hautasin toiseen kasvilavaan runkoruusut talvehtimaan. 
Isäntä haravoi vaahteranlehtiä pöyheäksi katteeksi kasvilavoihin. Myöhemmin laitamme vielä kuusenhavuja lehtien päälle. Toivon näillä toimilla kasviaarteiden säilyvän talven pakkasista, vaikka suojaavaa lumipeitettä ei sataisikaan. 
Täplä ja Raita katselevat haikeana pihamaalle. Pennut ovat totuneet hyvin valjaisiin ja kävimme eilen ensimmäisen kerran ulkoportailla. Portaita edemmäs kisumisut eivät kuitenkaan vielä uskaltautuneet. 
Kissanruohoa sentään uskallettiin alku hämmennyksen jälkeen maistella. 
Tein videonkin tästä ensikohtaamisesta;))


21 kommenttia:

 1. Aika paljonhan nuo kissat tuota ruohoa maistelivat, kun reunat ovat kovasti lyhenneet. Taisi olla mieleinen uusi asia.:)
  Meiltäkin avartuu naapurin peltomaisema ja sen takainen metsä ruokapöydän ikkunan takaa - ja se on todellakin mieleinen maisema ympäri vuoden. Silmä lepää avarassa maisemassa.
  Puolisoni on vallan ihastunut lehtikuusiin, mutta en ole vielä löytänyt paikkaa sille. Sehän pitää valosta (ei ainakaan syvästä varjosta)... millaisella paikalla teillä lehtikuusi kasvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täplä ja Raita napostelevat ruohoa joka päivä, kovasti näyttävät siitä tykkäävän. laitoin juuri aamusta uuden satsin itämään.
   meil onkin sitten saman tyyppinen maisema ihailtavana keittiönikkunoistamme:))
   Kotipihallamme kasvaa kaksi isoa lehtikuusta. Tuo kuvassa oleva pikkuportin luona kylätien varressa, toinen takapihalla kompostialueen reunassa. molemmat saavat hyvin valoa koko päivän. kesäkodissamme on pieni lehtikuusimetsikkö, isäni aikoinaan istuttama. nekin valoisalla paikalla. uskon, et teilläkin löytyisi jokin metsänreuna, missä lehtikuusi viihtyisi.

   Poista
 2. Kaunista on myöhäissyksylläki, kun oikein ossaa kattoa.
  Kauan piti pikkukissien haistella uutta herkkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen niitä, jotka tykkäävät kaikista neljästä vuodenajasta. syksyn väriloisto on upea ja tuo paljon iloa.
   kisujen touhuja on ollut todella hauskaa seurata. olen nyt yrittänyt ottaa kuvia ja videoita kaikista uusista jutuista tyyliin 'eka kertaa'.

   Poista
 3. Kiva pikakierros! Todella kaunis kuva syysasterista! Oli myös mukava nähdä kuva Bobostasi, minä ostin näitä syksyllä kolme ja kuvasi varmisti ostopäätöksen oikeaksi, toivon niiden viihtyvän hyvin meilläkin. Valeistutus lavassa on varmaan fiksu idea, luulisi kasvien tuossa talvehtivan hyvin. Tulihan sieltä lopuksi kissakuvat, terkkuja kisuille - ovat niin söpöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tabletti näköjään muutti pihakierroksen pikakierrokseksi, pahoittelut!

   Poista
  2. Boboon ihastuin heti, muotonsa ja värinsä vuoksi. syyskuun lopulla en ehtinyt kunnostaa kasvupetejä niille, joten laitoin ne talvehtimaan tuohon korkeaan kasvilavaan. pari pussia rhodomultaa juuriston suojaksi lehtien alle. viime yönä oli täälkin jo miinuksella, joten lähipäivinä haen havut viel lisä suojaa antamaan.
   kyl näin pentuaikaan on mukava laittaa noita kisukuvia ja opetella tekemään videoita.
   ps mul on paljon noita painovirheitä, jäykät sormet tekevät tepposiaan. ne ei haittaa kyl yhtään.

   Poista
 4. Kesäisten ja syksyn ruskakuvien katseleminen tuo valtavasti iloa tällaiseen marraskuiseen iltaan. Lehtikuusen kauneutta jokin aika sitten kehuin ja kaikki kehut se ansaitsee sinunkin pihallasi. Nuo kävyt ovat söpöjä. Monet käyttävät niitä jouluaskarteluun.
  Raita ja Täplä ovat niin ihania. Varmasti ne saavat tuhoakin aikaan, mutta siitäkin huolimatta kissaelämä menee selvästi plussan puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. otin paljon ruskakuvia lokakuussa, mut sit pidinkin blogitaukoa. niihin oli mukava palata näin jälkikäteenkin. niinpä teitkin, muistan tuon postauksesi hyvin Between. Täplä ja Raita tykkäävät leikkiä juuri lehtikuusen kävyllä, tuossa yhdessä videossa ne juurikin leikkivät piskuisella kävyllä. isäntä haki niille myös männynkävyn, mut se ei ole yhtään niin mukava leikkikalu. minäkin kerään pitkin vuotta tuulen irroittamia oksia ja käytän niitä koristeina niin pihalla kuin sisälläkin. nyt työn alla kranssi.
   aikamoisia villiviikareita todellakin. aamulla Raita hoksasi et sivustavedettävän selustassa on juuri mukavasti pikku hampaisiin sopiva tappi ja ei muuta kuin kalvamaan sitä! onneksi nuo tapit on irrotettavia, joten jos ne näyttävät kiinnostavan liikaa, otan pois pentuajaksi. ilmeisesti pennuilla alkaa maitohampaat irtoamaan, kun tykkäävät niin kalvaa kaikkea kovaa.

   Poista
 5. Piti selata postaus uudelleen alkuun, kun jäi lasten touhuja seuratessa huomaamatta, että kuvat olikin lokakuulta. Ihmettelin vain, että miten teillä on vielä noin värikästä :D Lehtikuusi on kaunis puu ja kävyt suloisia. Vanhempieni pihan ympäristössä kasvaa paljon lehtikuusia. Niistä on kerätty monet kerrat käpyjä ja jäkäläisiä käpyoksia jouluasetelmien somisteeksi. Ihana vaaleanpunainen syysasteri! Suloiset kissalapsoset <3 Hyvää viikonloppua sinne niin neli- kuin kaksijalkaisillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin voi käydä joskus Minna;) lehtikuusi on kaunis niin keväällä uusien neulasten puhjetessa, niiden hempeä vihreäsävy on erityisesti mieleeni ja syysasu on niin pirteä! moenet eivät halua pihalleen, ei edes lähelle tonttinsa rajaa lehtikuusta, koska neulasten varistessa niitä leviää ympäriinsä "roskaamaan".
   lapsetkin varmaan ttykkää askarrella kävyista kaikkea kivaa kotiin.
   Syysasteri on pihamme kaunistus loppu syksystä, kun tuos etupihan penkissä ei kuki enää mikään muu.
   kiitos, kiitos Minna, terveiset välitetty;))

   Poista
 6. Voi kun on söpöset tytöt ruohoon tutustumassa!
  Ihanan aurinkoiset kuvat, lähes kuin kesäkuvia katsoisi, kun katsoo näitä alkusyksyn kuvia. Olipa silloin aurinkoista ja vehreää! Ruska-aikaankin teillä on paljon kaunista katsottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eka kerta on aina eka kerta;)) alkuhämmennyksen jälkeen ruoho alkoi maistua ja nyt aamusta laitoin jo uuden satsin itämään.
   syyskuussa oli monta ihanan aurinkoista päivää, toki sateitakin riitti. lokakuun kirkkaat ja kuulaat päivät ovat ihania, suurimman osan niistä vietin sienimetsässä tai väripatojeni ääressä, minulle täydellistä!

   Poista
 7. Kyllä syksyiset pihamaisemasi ovat värikkäät ja samalla kuvaukselliset. Kai sielläkin marraskuu on jo ollut luonossa levolle asettumisen aikaa? Nyt on sopivasti aikaa nauttia ja touhuta pikku kissojen kanssa. Kyllä niiden kanssa varmaan aika kuluu. Myös videoiden teko onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toki niin aimarii! 'talventörröttäjät' ovat parhaillaan kauneimmat kukkijat perennapenkeissä, toki ikivihreät perennat tuovat ripauksen vihreyttä penkkeihin.
   yllättävän paljon aikaa tosiaan kuluu päivässä pentujen kanssa touhutessa, kuten kuvatessakin. kiitti video tsempistä, tuntuu kivalta saada hyvää palautetta niistä:))
   olen ottanut nyt käyttöön kolme hiekka-astiaa, niidenkin siistimiseen menee tovi aamuin illoin. annamme niille vähintään neljänä päivänä tuoretta lihaa, sydäntä useammin ja maksaa vain kerran viikkoon. kieltäkin antaisin, mut sitä en ole viel onnistunut kaupasta löytämään. Helmille keitin itse Yrjölänpuurot. aion totuttaa pennut myös 'kotiruokaaan'. sisäelimet on kyl niille mieleen, ainoa ruoka mikä laittaa pennut murisemaan!

   Poista
 8. Kauniita ja värikkäitäkin hettkiä löytyy vielä luonnosta.Ihanat kuvat.Meillä ei ole yhtään lunta ja vihreää löytyy pihalta.Pihlajassa on väriä mutta parasta aikaa tilhiparvi nauttii sen antimista.Ihanaa joulukuun tuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kokosin tuohon postaukseen etupäässä syys-lokakuussa ottamiani kuvia, siksi ruskanvärit niin räiskyviä. nyt lehdet pudonneet kaikista muista paitrsi pihamme piskuisesta tammesta. tänään haravoin lisää lehtiä kasvilavoihin ja hain naapurin isännän jo aiemmin syksyllä karsimia kuusenoksia lehtien päälle. niistä tuli kauniit vihreät kummut lavoihin. meidän pihlajat eivät tehneet nimeksikään marjoja tänä syksynä. aikoinaan meil oli orapihlaja-aita ja se houkutteli tilhiparvia. tilhiä ei sen koomin ole enää näkynyt, kaipaan niitä.
   kiitos RaijaAnnikki, mukavaa kun jo kohta pääsee hieman 'tonttuilemaan';))

   Poista
 9. Tosi kaunista ruskaa ja ihana syysasteri! Raita ja Täplä ovat kyllä suloinen kaksikko. Silityksiä kissoille ja hyvää alkanutta viikkoa teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kaunis kiitos Tiiu, viikkoni alkoi mainiosti, kuulas aamu houkutteli metsään havuja hakemaan. Täplä ja Raita kehräsivät nautinnollisesti silityksistä kiittäen;))

   Poista
 10. Minäkin olen säästänyt lehtikuusesta oksia, anoppilassa niitä vielä on. Hyvä idea tuo runkoruusujen kokeilu talvettaa lavakauluksessa. Toivottavasti säilyvät siellä kevääseen. Niin eikö teillä ollut maakellaria vai miksi tämä idea? Hyvä juttu joka tapauksessa. Runkoruusut olisikin ihania omistaa. Ehkä minäkin ostan jossain vaiheessa, kun nyt saadaan mökin terassit kuntoon. Rivariasunnolla tuskin ollaan kesällä joten on luonnollisempaa hankkia ne mökille. Kisuli video oli taas mukavaa katseltavaa. 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itseasiassa nappasin aikoinaan tuon runkoruusujen maahan hautaamisen Molleyn Jonninjoutavaa ja kaikkea siltä väliltä-blogista. Hän on menestykseekkäästi saanut niin runkoruusunsa talvenhtimaan. meillä ei ole maakellaria, aiemmin olen talvettanut kasveja piharakennuksessa, missä lämpötila pysyy plussan puolella. Parina talvena olen nyt talvettanut runkoruusut maassa.
   Runkoruusut on kyl aivan ihania, sopisivat oikein hyvin kesäkotinne terassille!
   mukava kuulla, uusi video taas luvassa kisujen ekoista ulkona käynneistä:))

   Poista