torstai 2. toukokuuta 2019

Rauniopuutarha kevätasussaan ja pihapiirin varhaisia kukkijoita

Yksi kesäkotimme lempipaikoistani on vanhan navetan kivijalkaan pikku hiljaa rakentunut Rauniopuutarha. Näin keväällä sen karut rapistuneet tiili- ja harkkoseinät kutsuvat hiljentymään. Seinämiä kiertävät köynnökset odottavat vielä hetken ennen kuin avaavat silmunsa uuden kesän rehevään kasvuun. Niin koen itsekin. Luovuuteni edellyttää aika ajoin lepoa ja rauhaa.
Auringon ensisäteiden leikkiessä muurilla tulen Rauniopuutarhaan nauttimaan lintujen aamukonsertosta. Aamut ovat olleet ihmeellisen lämpimiä ja usein olen istunut hetken muurien suojassa juoden aamukahvia hiljaa, nauttien vain pelkästä olemisesta, siitä, että saa vain olla hiljaa, kuunnella ja tuntea auringon lämpö kasvoillaan.

Viime kesänä pitkään jatkunut kuivuus koetteli myös sammalkäytävää. Kaksi vuotta sitten tekemässäni postauksessa Lantakourusta perennapenkit klik! näkee miten hyväkuntoinen sammalkäytävä on runsassateisina kesinä. 
Ilokseni sain huomata, että kaksi vuotta sitten istuttamani ajuruohot ovat selvinneet hyvin talvesta. Molemmat ovat jo hyvässä kasvussa, taimmaisena sitruuna-ajuruoho (Thymys x citriodorus), edessä harmaa-ajuruoho (Thymys praecox v. pseudolanuginosus). Olen istuttanut ajuruohoja eri puolille Rauniopuutarhaa peittämään alueita, missä ne saavat levitä rauhassa.
Myös ainavihanta pääskynkukka (Prietzelago alpina) näyttää viihtyvän lantakourupenksissä. Kesän hankintalistalle olen laittanut kaksi uutta pääskynkukan taimea siirtämäni jättikarhunputken tilalle. Kasvupaikka oli liian kuiva jättikarhunputkelle, joten se oli syytä siirtää muualle.  
Lantakourun keskimmäisen penkin tarhapäivänlilja (Hemerocallis "Karngars") on yksi suosikkini päivänliljojen joukossa. Sen verenpunaiset kukat ovat tramaattisen kauniita vihreää sammalta vasten.
Käytävän toisella puolella olevassa penkissä kasvaa mm mäkimeiramia, akileijoja, ruohosipulia, mansikkaa ja toisessa päädyssä iso keltakukkainen päivälilja. Hevosen syöttöaltaassa kasvaa vuorenkilpiä ja siperian kurjenmiekkoja. 
Kierresimpukan edessä ruohosipulit venyttäneet vartensa jo niin, että sain niistä otettua ruokapöytäänkin. Harsojen alle laitoin hieman salaattia, punajuurta ja persiljaa kasvamaan. 
Rauniopuutarhan päätyikkunaan keväällä virkkaamani perhosliina oli hivenen liian kapea. Myös perhoset ovat hieman liian lähellä toisiaan, joten ne eivät asettuneet kauniisti ikkuna-aukkojen kohdille. Saas nähdä virkkaanko kokonaan uuden verhon vai tyydynkö vain tämän pidentämiseen.

Eilinen vappupäivä oli aurinkoinen ja vielä melko lämminkin. Kiertely pihamaalla tuotti iloista mieltä. Kylätien varren metsäpenkissä vaahteranlehtien seassa kukki muutamia kevätesikoita.
Kivikkopenkin vitaliat ovat hieman kärsineet talvesta, mutta silti jo ensimmäiset hennot keltaiset kukat on nähtävissä. 

Kaaripenkissä lumikellot ovat kukkineet jo lähes kaksi viikkoa. Tulpuissa on isot nuput, joten ehtivät varmasti kukkaan äitienpäiväksi. Kesällä penkin kukinnasta vastaavat mm luppiot ja himalajan hanhikit.
 
 Kalliolla pihatuomi aloittelee kukintaansa ja 
pihakaivon takana valkovuokkojen meri kurkottautuu kohti aurinkoa.

Tänään, toisena päivänä toukokuuta, aurinko pitää vapaapäivää ja 
minä maltan siksi pysyä sisähommissa:))


15 kommenttia:

  1. Olipa kiva lukea kuulumisiasi💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. moikka Minna mukavaa kun piipahdit:))
      minun tulee liian harvoin käytyä siellä sun "lehtiblogissa"...

      Poista
  2. Rauniopuutarhasi on kyllä hieno, varmasti vaikuttavampi luonnossa kuin kuvissa. Vaikka nyt siellä ei kuki eivätkä köynnöksetkään ole lehdessä, on siinä silti oma viehättävä tunnelmansa. Kiva nähdä, miten se tuosta kehittyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta Minna, ei näihin minipokkarilla otettuihin kuviin pysty vangitsemaan Rauniopuutarhan tunnelmaa täysin. näin keväällä siellä on ihan oma tunnelmansa, kun kasvit viel talvilevossa. Kun tulimme kesäkotiin lankalauantaina, niin Rauniopuutarhan muurien suojissa oli paljon lunta, vaikka muu piha oli lähes jo sula. jos sinua kiinnostaa, niin käyppä kurkkaamassa esim postaustani
      http://viinasilta.blogspot.com/2015/02/uudenkaupungin-kukkamessut.html
      siinä kerron hieman tarkemmin, miten olen Rauniopuutarhaa aikoinaan alkanut rakentamaan. kiertelemällä vanhoissa postauksissani löytyy enempikin juttuja Rauniopuutarhasta. laitan toki nyt kesän mittaan muutaman postauksen. syksyllä se on kauneimmillaan, kun köynnökset saavat ruskavärinsä:))

      Poista
  3. Tämä rauniopuutarhaprojekti ei tule vallmiiksi koskaan, mutta lumoavan mielenkiintoinen homma se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan niin aimarii, toisaalta kait sen ei ole tarkoitus tulla koskaan valmiiksi!

      Poista
  4. Minä olen senverran uusi lukijasi että minulle on aivan uusi juttu tämä rauniopuutarha. Kerro vähän siitä lisää tulen uudestaan kurkkaamaan . Erittäin kiinnostava juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nila Rauniopuutarha on lapsuudenkotini, nykyisin kesäkotimme vanhan navetan "raunioihin" rakentamani puutarha, mikä toimii kesäisin ensisijaisesti värjäämispaikkanani.ohessa linkki postaukseen, minkä olen tehnyt Uudenkaupungin kukkamessujen Puutarhani on linnani-haasteeseen http://viinasilta.blogspot.com/2015/02/uudenkaupungin-kukkamessut.html
      Olen tehnyt muutamia muitakin postauksia Rauniopuutarhastani esim. vuodelta 2017 löytyy useampia. Eli jos jaksat hieman kierrellä noissa vanhemmissa postauksissani, niin saat melko hyvän käsityksen siitä, miten olen tätä rauniopuutarhaa rakennellut vuosien saatossa.

      Poista
    2. Kiitos sinulle pitää vähän tarkemmin kierrellä blogissasi

      Poista
  5. Kävin monta kertaa tutkimassa ihanan rauniopuutarhasi kuvat jo eilen - jälleen sen kauneus ja tarina pysähdytti! Ihana paikka! Varmasti saat sieltä luovuuteesi paljon aineksia, uskon! Eilen sisähommissa minäkin touhuilin paitsi kylvin maurinmalvan saamaan hieman kylmyyttä niskaansa ennen itämistä, kohta lämpiää leivinuuni ja sisäprojekti jatkuu. Toivottavasti tämä viileä jakso olisi armollinen, nyt tuuli ulvoo nurkissa!

    Mukavaa alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tosi mukavaa kuulla Saila:)) viihdyn siellä tosi hyvin, tänä kesänä toivon mukaan pystyn taas värjäämäänkin parin kesän tauon jälkeen.
      minulla on pelkästään vaaleanpunaista harmaamalvikkia, tuo maurinmalva on upean lilanvärinen. tekis kyl mieli laittaa sitäkin hieman!
      leivinuuni antaakin ihanaa lämpöä maukkaiden leipomusten ohella. täälkin tosi kolea aamu, mut sade lakannut, joten uskonpa pääseväni hieman ulkopuuhiinkin. sadetta kylvökset nyt tarvitsevatkin itääkseen hyvin, mut saisi ol kyl hieman lämpimämpää.
      oikein hyvää viikonloppua myös Sinulle Saila!

      Poista
  6. Rauniopuutarhasi on todella hieno. Joka kerran siitä kuvia nähdessäni tulee mieleen vanha ranskalainen kylämiljöö. Tähän aikaan keväästä viherrys on vasta aluillaan. Kiva nähdä, miten rauniopuutarhasi kesän mittaan muuttuu. Se on varmasti mieluisa ympäristö myös linnuille ja hyönteisille.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiva kuulla, miten Rauniopuutarhani saa mielikuvituksesi laukkaamaan;)) vinkiksi, jos ajelette kesällä Mikkelissä päin, niin suosittelen lämpimästi tutustumista tertin kartanoon Visaulahdessa (noin 7 km Mikkelistä Kuopioon päin). Tertin kartanossa on upea hyötytarha, yrttimaan sekä myös vanhaan kivinavettaan tehty salainen rauniopuutarha. ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, mistä saa hieman käsitystä heidän naamakirjasivuillaan.
      kuten arvelitkin Between linnut ja hyönteiset viihtyvät laillani muurien lämmössä. joka kesä muutama lintupari tekee pesänsäkin johonkin raunion monista koloista;)
      mukavaa viikonloppua myös Sinulle!

      Poista
  7. Rauniopuutarhasi on tunteita herättävä, aivan kuin astuisi ajassa taaksepäin. Aivan ihastuttava paikka - aamukahville - ja luovuudelle.

    VastaaPoista