maanantai 13. toukokuuta 2019

Monenlaista mukavaa äitienpäivä viikonloppuna

Esikoinen ja nuoripari tulivat lauantai-iltapäivällä kotiin viettämään äitienpäivä viikonloppua. Iltapäivän suunnitelmiin kuului puutarhahommia. Ensin syötiin kunnolla, jotta papua riittäisi hauiksessa vanhan yrttimaan kääntöön. Koska halusin olla jo aamupäivän pihahommissa, valitsin hyvin yksinkertaisen ja nopean ruuan: karitsan kyljyksiä, uunijuureksia ja salaattia. Parhaillaan luonnosta saa kerättyä jo monenlaisia villivihanneksia. Tällä kertaa tein salaatin pihamaalta kerätyistä vuohenputken lehdistä, nokkosista, voikukista, saksankirvelistä, mäkimeiramista, ruohosipulista sekä kaupasta ostetusta korianterista ja parmesaanijuustosta. Salaattikastikkeen valmistin hunajasta, tilkasta balsamietikkaa, murskatusta valkosipulinkynnestä ja kylmäpuristetusta oliiviöljystä. Maustamiseen ripaus suolaa ja pippuria.
Äitienpäivänä sainkin sitten vuorostani istahtaa valmiiseen pöytään jokiahteille suuntautuneen kävelylenkin jälkeen. Keltavuokot ilahduttavat aina aurinkoisella kukinnallaan kulkijaa. 
Tähän kuvaan osui lähes kaikki kevään varhaiset kukkijat: mukulaleinikki, valkovuokko, pystykiurunkannus  ja pikkukäenrieska. Vanha kansa on antanut osuvia nimiä näille ihanuuksille. Käkien muuttaessa myös hento, pienin luonnonvarainen liljamme, pikkukäenrieska (Gagea minima) kukkii runsaimmillaan. Sen tähtimäiset keltaiset kukat tuikkivat kulottuneen ruohon joukosta kevään ilosanomaa. Unikkokasveihin kuuluva pystykiurunkannus (Corydalis solida) on saanut nimensä vastaavasti kiurujen mukaan. Kuullessasi kiurujen liverryksen, voit nähdä myös ensimmäisissä pälvipaikoissa jo hentojen pystykiurunkannusten nousevan maasta. 
Kaksin aina kaunihimmin:)) Ensimmäiset sinivuokot (Hepatica nobilis) ilmestyvät valoisille paikoille jo huhtikuussa. Runsain kukinta jokiahteen varjoisimmilla kasvupaikoilla osuu juuri näin äitienpäivän aikoihin. Aamulla sain kolme kimppua valkovuokkoja, joita kasvaa valkoisina mattoina. Sinivuokkoja on sen verran vähemmän, että niitä raaskii ottaa vain muutamia kukkakimppuun. 
Mukulaleinikit (Ficaria verna) levittäytyvät joenpartaalla loputtomana keltaisena nauhana.
Piskuiset kuusenkävyt peukuttavat keväälle kuten minäkin. 
 Ilo oli saada kävellä nuorten kanssa pitkin kaunista joen vartta:))
Viime viikon kylmät ovat hieman hidastaneet kevään etenemistä. 
Tuomikin vasta availee kukkaterttujaan. 

Salon taidemuseo Veturitalli klik! avasi ovensa sopivasti remontin jälkeen juuri äitienpäiväksi. Äitienpäivän kunniaksi kaikilla naisilla oli vapaa pääsy näyttelyyn. Valokuvaaja ja valokuvataitelija Stefan Bremerin valokuvanäyttely, Keskeltä ja täysillä, jatkaa Veturitallin maineikkaiden  valokuvanäyttelyiden sarjaa. Lauantaina avautunut näyttely antaa monipuolisen kuvan Bremerin töistä. Näyttelyssä on esillä 107 teosta valokuvaajan varhaisimmista 1970-luvulla otetuista kuvista alkaen. Bremer ei ole valinnut teoksia minkään tietyn teeman ympäriltä. Näyttely on laaja retrospektiivinen kokonaisuus, missä erilaisia ihmisiä on kuvattu erilaisissa ympäristöissä käyttäen erilaisia valokuvaustekniikoita ja -tyylejä. 
Minuun suurimman vaikutuksen teki tämä isojen tummataustaisten muotokuvien sarja. Siinä tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa viettävän helsinkiläisen DuvTeaternin kehitysvammaiset näyttelijät esiintyvät oopperahahmoina ja flamencotaiteilijoina. Kuvasarja on vuodelta 2011. Sen kautta Bremer esittää puhuttelevia kysymyksiä katsojalle: Mitä on kauneus? Kuka on ihailun arvoinen? Kuka saa näkyä ja ottaa tilaa itselleen?

Valokuvanäyttelyn jälkeen oli aikaa vielä käydä tutustumassa Uskelan kirkkoon ennen nuorten junan lähtöä. Uskelan kirkko sijaitsee Salon korkeimmalla mäellä ja näkyy siksi kauas lähestyttäessä Saloa. Kirkkomäelle kiivetessämme kerroin miniälle, miten nuorena kuljin kävellen töihin kirkkomaan läpi. Yölläkään minua ei pelottanut kulkea hautojen välistä ohi sankarihautojen rivistön. Pitkään tutkimme nimiä, kuinka nuorena monet sotilaat olivatkaan kaatuneet. Heitä saamme kiittää niin monesta hyvästä asiasta. Nuorena minusta tuntui, että he turvasivat myös omaa yöllistä kulkuani töihin. 
Kotitien varressa myös tulppaanit aloittivat juhlapäivän kunniaksi kukintansa. 

Viikonlopusta jää monia mukavia muistoja, joista kaikista olen hyvin kiitollinen. Hyvillä mielin aloitan uuden viikon. Perjantaina sain postiin viimeisimmät kätteni työt, joista kerron sit seuraavassa postauksessa enempi.

Oikein mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle!

ps. Mukavaa Minna, kun  löysit tiesi Värjärin padan äärelle, olet lämpimästi tervetullut:))


6 kommenttia:

  1. Nam kun on herkullisen kuuloinen salaatti ja ruoka! Kiitos muuten lammasmakkaravinkistä, niitä saa nykyään Nauvon kaupasta :-)
    Ihanat kukkaset jokivarressa, todella kaunista luontoa. Ihanaa, että keltavuokkokin siellä kukkii luonnonvaraisena.
    Hienon kuuloinen näyttely, tuolla olisikin mukava poiketa ohikulkumatkalla - kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salaatti oli todella maukas, kyl nää villivihannekset voittavat mennen tullen maussa kasvihuoneessa kasvatetut salaatit! mukavaa kuulla, et lähikauppaasi saatiin myös lammasmakkaraa myyntiin. ilmeisesti olet myös siitä tykännytkin.
      nyt tekee mieli kuljeksia luonnossa ihastelemassa näitä kevään herkkiä kukkijoita. kovasti heinä, horsma ja mesiangervo jo puskevat ylös myös, joten kauaa ei enää tämä helppo käveleminen saa jatkua. täällä keltavuokkoa kasvaa isoina alueina savipohjaisilla jokiahteilla ja merenrannalla esim. Vaisakon luonnonsuojelualueella, mistä löytyy keltavuokolle sopivia rantalehtoja. minulla on pihamaallakin muutama pieni alue keltavuokkoa, ne aloittavat kukintansa vasta hivenen myöhemmin.
      ole hyvä vaan Saila, poikkea ihmeessä Veturitalliin, keitän kahvit, jos piipahdat Sarkolassa myös:))

      Poista
  2. Kauniita kuvia alkukesän luonnosta, söpöjä nuo pikkuiset kuusenkävyt:)
    Mieluisan viikonlopun jälkeen onkin mukava aloittaa uusi viikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen kuvannut niitä paljon, ne on vaan niin suloisia! tänä vuonna on ihmeellisen paljon käpyjä, siitä on jo kirjoitettu muutamissa lehdissäkin, koska viime aikona on jouduttu tuomaan kuusensiemeniä ulkomailta, kun kotimainen siementarjonta ei ole riittänyt.
      totta Sirpa, levänneenä ja hyvillä mielin on ilo aloittaa uusi viikko:))

      Poista
  3. Ei tuo mikään yksinkertainen ruoka minun mielestäni ole, vaan hyvinkin moninkertainen!
    Kyllä minä pikku kaihon tunteella noita kevään kukkasia katselen. Ei ole näillä kulmilla vielä yhtään viherrystä saati kukkasta. Naapurin kukkapenkissä ne pari pikku freesia yksinäisinä.
    Yllättävää, että talon seinää vasten tuomessa on isot kukkanuput, yhtä isot kuin lehtisilmutkin. Koivuissa ei silmut vieläkään kovin turpeita ja varmaan kuukausi menee, ennen kuin saan kerätä kuusista kerkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hi, tarkkaan ottaen kolminkertainen! kevät on nyt kauneimmillaan näillä kulmilla. kaihonkukatkin kukkivat sinisenään omppupuun juurella kilpaa kevätesikoiden kanssa. seinusta suo lämpöä paljon jouduttaen nuppujen kehittymistä. laitoin puutarhavajan seinustalle siksi lavakauluksen karhunvatukkaa varten. toivon sen siinä viihtyvän.
      kuusenkerkkäsiirappi on todella hyvää. otin eilen esiin voikukkasiirappireseptin, josko saisin tehtyä sitä pitkästä aikaa.
      joko lumet ovat sulaneet kokonaan?

      Poista