lauantai 5. marraskuuta 2016

kiitos tästä päivästä

Lapset tulivat viettämään Pyhäinpäivää kotiin. Juhlistimme samalla satovuoden päätöstä laittamalla herkullista ruokaa kekriperinteen tapaan oman pihamaan ja metsän antimista. Olen aiemmin kirjoittanut täällä kekriperinteistämme. Vielä viikolla keräsin viimeiset kehäkukat kuivumaan ja toin syklaamit (Cyclamen persicum) sisälle. Viime tipassa todella, koska viime yönä oli ensimmäiset pakkaset ja heti alkuun oikein kunnolla, aamulla mittari näytti - 15 C!
Päivä oli mitä parahin ulkoilemiseen. Heti aamupalan jälkeen lähdimme porukalla retkelle Halikonjoen ahteille. Perimätiedon mukaan marraskuussa alkava talvi ei kauan kestä, toisin kuin lokakuussa tai joulukuussa alkanut talvi. Marraskuun pakkaset ennustavat leutoa säätä ainakin helmikuuhun kynttilänpäivään asti. Tämähän sopisi minulle ja varmaan monelle muullekkin;) 

Vähä sateisen syksyn vuoksi vesi on kovin matalalla. Siksi tämä erikoinen laakea kivi on kokonaan näkyvissä. Kiveen on hakattu aurinkopyörä, Siitä, kuka ja koska se on tehty, ei minulla ole mitään tietoa. Isäntä halusi meidän käyvän kivellä, koska aurinkopyörä kuvaa vuoden ja päivän kiertoa. Vietämmehän me parhaillaan vanhan vuoden ja uuden vuoden välistä siirtymä aikaa, jakoaikaa.  

Helmi oli myös innoissaan kun sai vahtia isoa laumaansa;)
Tänä vuonna Pyhäinpäivä osui äitini syntymäpäiväksi. 
Jos äitini eläisi, olisimme saaneet viettää tänään hänen 95-vuotispäiväänsä.

Pojat ovat lähteneet tahoilleen, vain kuopus on vielä yön kotona ja hänkin lähtee jo heti aamujunalla opiskelupaikkakunnalle. Lempeä kynttilänvalo ja takan suoma lämpö saa mielen rauhaisaksi. 

Kiitollisuus täyttää mieleni.

12 kommenttia:

 1. Onpa siellä kaunista. Minä olen nyt etupäässä Helsingissä, ja ilmeisesti vasta joulukuussa tulen sinne Salon mökille. Kiva kun perhe kokoontuu juhlapöytään! Meille porukkaa tulee tänään lammaspadalle - nuorimpana nelikuinen Max-poika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aamupäivällä oli aurinkoista ja pikku pakkanen, iltapäivästä sitten pilvistyi ja satoipa hivenen lisää luntakin! sydämelliset onnitteluni, olet jo moninkertainen mummi, vai nelikuinen on Max-poika, siinäpä oiva ikä!
   meillekkin nyt marraskuun teurastuksesta tulossa taas ½-karitsaa, joten pääsen laittamaan lammaspataa minäkin.

   Poista
 2. Hui, kun siellä on ollut kylmää, mutta kaunista!
  Juuri tällaiset päivät ovat niitä parhaita♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihmeellisen leutoa on ollutkin koko syksyn, nyt pakkanen tuntuu luissa ja ytimissä kun on viel ollut tuultakin tänään enempi. näitä kirkkaita, kuulaita pakkaspäiviä kaipaan ja kun sellainen on, niin ulkoilen mahdollisimman paljon. joki ahteilla kävelen Helmin kanssa lähes päivittäin, ja viel koskaan en ole noihin maisemiin kyllästynyt.

   Poista
 3. On aina ihanaa saada koko pesue koolle ja vielä ihanampaa tehdä jotain kivaa yhdessä. Minua tuo onni kohtaa tänään, kun esikoinen ja keskimmäinen pyrähtävät kotiin syömään.
  Tuon perimätiedon haluaisin todella ottaa avosylin vastaan, sillä nytkin tuntui, että talvi tuli ihan liian aikaisin. Mutta jospa se sitten tästä kohta leutonee ja saadaan taas nauttia leudommasta säästä. Nyt on ollut kyllä todella kaunista, mutta en tykkää pakkasesta, koska ulkona käyminenkin on tuskaista. Minulla on kylmäallergia ja kärsin myös valkosormisuudesta, joten tuskaista on vielä monta tuntia sisälle tulon jälkeenkin. No, tosin saman saa aikaan vaikka kaupan pakastealtaalla käyminen paljain käsin... Mutta sellaista se vaan on, eikä auta kuin vain elää sen kanssa. Pieni vaiva moneen muuhun verrattuna ja tuleehan se taas kesä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi miten mukavaa mustakissa!
   ihan varmasti leutonee. sinulla onkin hieman harmillinen vaiva. yhdellä työtoverillani on samainen vaiva, joten ymmärrän sinua hyvin.
   nuoriso on varmaan jo taasen lähtenyt, mut pianhan ne taas tulevat kuin muuttolinnut konsaan. oikein mukavaa tulevaa viikkoa Sinulle:))

   Poista
 4. Olisiko näin, että marraskuun talvi ei sitten pysyisi? Tuntuu ihan hurjan kylmältä ja tosi talviselta.
  Pyhäinpäivä, edesmennet omaiset ja ystävät ovat ajatuksissamme ja myöskin lemmikkiystävämme. Tänä vuonna tämä päivä oli niin kaunis ja kuulas täällä Tampereella. Kekrin vietto, on hyvä tapa muistaa aikoja jolloin ei ehkä ollut asiat aina niin hyvin ja ruokaa hyvinkin niukasti.
  Edelleenkin toivotaan pientä pakkasta ja aurikoa ainakin joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nyt jo luvassa leutoa viikolla. tykkään tästä pikkupakkasesta ja valkeasta maasta. kekristä on tullut vuosi vuodelta yhä tärkeämpi juhla minulle, en ole lainkaan innostunut noista halloween jutuista...

   Poista
 5. Oli varmaan hienoa viettää pyhiä perheen parissa. Meidän jälkipolvet tulevat ensi pyhänä. Kyllä siinä taas pulina raikuu.
  Hyvää uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos UUna:))
   jälkipolvet on aina mukavaa saada luokseen

   Poista
 6. Olipa teillä tosi ihana perheen yhteinen kekrijuhla! Maan antimista tehty ruoka kruunaa juhlan!

  Meillä poikkesi vanhin tytär lauantaina, eilen olimme kahden. Tein kuitenkin maan antimista pataa, laitoin siihen myös umpioituja härkäpapuja ja iloitsin että olin kokeillut tuota säilöntätapaa myös pavuille! Liha ja vihannekset tekivät pitkään hautuessaan leivinuunissa upean liiton...oman maan herkut ovat parhaia, uunissa hiljaa kypsyessään maku vielä jalostuu!

  Mielenkiinnolla odotan talven kulkua, pakkasta en kaipaa tosin en kurakelejäkään, kuivaa pakkaskelia jos valita saisi :D Vanha kansa osasi lukea luonnon merkkejä, nyt ei monikaan tosin maailman muuttuminen ja kaikki luonnon tuhot ovat varmaan noihin merkkeihinkin vaikutanut. Mutta kuten jo Molley kertoikin, saimme viettää kauniin viikonlopun täällä Tampereen seudulla, ajatuksissa kaikki poisnukkuneet rakkaat.

  Oikein mukavaa viikkoa Sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. umpioiminen on hyvä tapa säilöä. itse en sitä käytä, vaikka sainkin siihen oppia joskus aikoinani Eestiin tekemilläni työmatkoilla. Siellä se on hyvin suosittu säilömmistapa. leivinuunia kaipaan aina talvisin, meillä kun se on vain Viinasillassa, ei täällä talvikodissamme Sarkolassa. tilasimme muuten tänään pihasaunaan pienen puulieden, siinä on paistouunikin, saas nähdä pystyykö siinä laittamaan jotain...joulukuussa pitäis olla jo paikoillaan, josko yrittäisin hauduttaa uunipuuron aattona?
   kuivaa pakkaskeliä minäkin toivon, onneksi nyt olemme niistä saaneet nauttia jo parisen viikkoa:))

   Poista