torstai 19. marraskuuta 2015

Virkkauksia

Ystäväni löysi miehensä kotitalon vintiltä aarteita, monta vyyhtiä pellavaa ja vanhoja pitsejä. Hän päätti kutoa pellavalangoista tupaan kapat ja virkata niihin reunapitsit. Kapat valmistuivat ennätysajassa ja nyt olisi aika aloittaa reunapitsin virkkaaminen.  Olin lupautunut auttamaan häntä virkkauksen alkuun. Varulta otin mukaan kartion aivinapellavaa ja muutaman rullan ohuempaa Lappajärven Värjäämö Oy:n Pellava Nypläyslankaa. Kun kuulin, että hänellä on vielä monta vyyhteä jäljellä vintiltä löytämiään pellavalankoja, ehdotin hänen käyttävän niitä. Näin kapat olisivat alusta loppuun loimilankaa lukuunottamatta talon omista pellavista tehdyt, mikä mielestäni lisäisi niiden arvoa entisestään.
Seuraavaksi sitten olikin vuorossa vanhojen pitsimallien tutkiminen. Vintiltä vanhojen lumppujen seasta oli löytynyt useampia pitsejä, joista nämä kaksi mallia sopivat meidän kummankin mielestä parhaiten pystyraidallisen kapan reunapitsiksi. 
  
Ystäväni on saanut iäkkään äitinsä käsityökorin, mistä löytyi lukemattomia eri kokoisia virkkuukoukkuja. Ohuimmat koukut on säilytetty asiallisesti suojatulpissa. Itse en ole enää vuosiin pystynyt virkkaamaan ohut vartisilla koukuilla, vaan käytän aina paksuvartisia koukkuja.  
Virkkauskoukkujen joukosta löytyi tämä omatekoisesti muotoiltu koukku, mikä sopi yllättän hyvin omaan 
niinkuin ystävänikin käteen. 
Valittu malli on yksinkertainen ja melko nopea virkata, joten se sopii hyvin vasta-alkajalle. Toki ystäväni on nuoruudessaan virkannut, joten pylväiden teko palautui nopeasti mieleen. 
 
Piirsin pitsistä mallikerran, minkä jälkeen ystäväni pääsi hyvin työn alkuun. 

Tässä muutamia omia virkkaustöitäni  tältä syksyltä. Tämän boleron tein viikonloppuna tyttärelleni TeeTeen elegant langasta tutun pyörövirkkauksen malliin. Toivottavasti postin työkiista ei hidasta paketin kulkua Kuopioon. Tyttäreni haluaisi käyttää liiviä perjantaina pidettävässä ainejärjestön 40-vuotis juhlassa.
Myös muilla on luvassa juhlia, kokoomus juhlii parin vuoden päästä 100 vuotista taivaltaan. Salon kokoomusnaiset ry tilasi Värjärin Puodilta ruiskaunokki korvakoruja ja rintapinssejä. Otin mieluusti tilauksen vastaan, koska ruiskaunokin virkkaaminen on melko haastava tehtävä. 
Ensimmäinen erä on valmiina, tässäpä muutama esillä;)

16 kommenttia:

 1. Todella uskomattoman hienoja löytöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vanhojen maalaistalojen ullakot ovat todellisia aarreaittoja. ja onneksi ystäväni ymmäri löytöjensä arvon!

   Poista
 2. Hyvä ja hyödyllinen löytö nuo pellavavyyhdit, tulee upeat kapat.
  Oi että on kauniita nuo ruiskaunokki korvikset ja pinssit, ihania :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ystäväni kutomat kapat ovat todella kauniit, viimeisimmän tiedon mukaan jo yhden kapan reunapitsikin valmiina!
   mukava kuulla et tykkäät ruiskaunokki virkkuuksistani:))

   Poista
 3. Ollappa tuollainen vintti, josta moisia aarteita löytyy. 93-vuotias tätini hallitsi raumalaisen pitsin ja nypläsi sitä vuosikausia. Nyt hänen näkönsä on miltei mennyttä ja pitsit jääneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanoppa muuta Between! upea taito tuo pitsinnypläys, tuohon ikään mennessä on jo ehtinyt eräänkin pitsin nyplätä.

   Poista
 4. Ompa hienoa että pellavat pääsivät noin taitavien tekijöiden käsittelyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kapoista tulee todella kauniit, ystäväni on saanut jo yhden reunapitsin virkatuksi. arvostan häntä kovin. liian usein näkee arvokkaiden pellavalankojen menevän haaskuun.

   Poista
 5. Onko se niin, että pellava kullaks ja villa mullaks?
  Ihan löytö ja kapoista tulee tosi kauniit. Minulla on aika monet lakanan pitsit vielä ihan käyttämättömänä. Opiskeluaikoina virkkasin melkein vasemman käden etusormeni verille, virkkaus oli mukavaa välityötä.
  Kauniit korvakorut ja rintapinssit ja siinä varmasti menee jokunen tovi kun koko erä on valmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri niin Molley!
   itsellänikin oli muutamia lakanapitsejä, joita en sit koskaan lakanoihin laittanut. nyt niillä on jo muuta käyttöä esim. hyllynreunassa ja virkattujen säilytysrasioiden pitseinä. itsekin virkkaan mielelläni, virkkuu on niin vaivaton ottaa mukaan ja aina on hetkiä, mis ei voi oikein muuta tehdä kuin virkata. malli on hidas virkata, joten isomman erän tekemiseen kuluu todella hieman aikaa.

   Poista
 6. Aarteita, ihania aarteita ja niistä tehdyt upeat kapat, sekä pitsit reunaan...niissä henkii muistot ja niilläkin on kerrottavaa, upeita aarteita! ja koukut..uskomaton valikoima! Suuri lahja, jonka arvo saajalle on varmaan suuri! Että tykkään tällaisista kädentöistä!

  Melkoinen määrä kauniita kaunokkeja! ja tuo kaunis bolero, toivottavasti postilakko ei kuljetusta haittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja onneksi lahjan saaja todella osaa arvostaa niitä!
   bolero ehti perille viikonlopuksi;)

   Poista
 7. Oi mitä aarteita ystäväsi löysikään. Nuo kapat näyttää upeilta.
  Ihanaia ruiskaunokki korviksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ystäväni on saanut jo yhden kapan reunapitsin virkatuksi, kaunista tulee. ruiskaunokki korvikset otettiin hyvin vastaan.

   Poista
 8. Aarteita ystäväsi vintiltä löysikin ja kiva juttu, että autoit häntä vielä reunapitsinkin teossa, lopputulos varmaan todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mielelläni autan jos vain osaan. aiemmin olen pitänyt pienimuotoisia käsityöiltoja, nekin olivat mukavia, nyt autan jos kysytään ja näinkin on ihan hyvä. ystäväni valitsema malli sopii todella hyvin kappoihin, tällä menolla hän ehtii tekemään ainakin kolme kappaa valmiiksi ennen joulua!

   Poista