sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Katajanmarjoja keräämässä ja vähän sylittelyäkin

 
Reilu viikko sitten retkeilin Helmin kanssa jokiahteilla ja etsin samalla kypsiä katajanmarjoa. Tai oikeastaanhan ne ovat katajan käpyjä, kun havupuusta (Juniperus communis) on kyse. Katajan marjamaiset kävyt kypsyvät kolmantena vuotena kukinnasta. Ensimmäisenä kesänä marja kasvaa pienen nuppineulanpään kokoiseksi. Toisena kesänä vihreä marja varttuu jo lähes täysikokoiseksi, mutta kypsyy ja muuttuu sinisenmustaksi vasta kolmantena vuonna. Parasta katajanmarjojen keruuaikaa on juuri myöhäinen syksy. 
 Helmi ei kaihda kylmää vettä, marraskuista uimisen riemua!
Viime sunnuntaina täällä oli hetken jo talven tuntua, saimme ihastella kuuraista nurmea. Helmi ihmetteli joessa uivaa yksinäistä joutsenta. Taisi olla hieman kade, kun en enää päästänyt häntä uimaan joutsenen seuraksi.
Koko viikon on ollut kovaa tuulta ja vettäkin puottanut lähes päivittäin. Siksi oli mahtavaa huomata aamulla päivän valkenevan kirkkaana ja tyynenä. Heti aamupalan jälkeen lähdimme keräämään katajanmarjoja. 
 Näissä Halikonjoen ahteissa sieluni lepää.
Alavilla jokivarsilla laiduntaa kesäisin Puotilan tilan lihakarja, mikä estää niiden pusikoitumisen ryteiköksi. 
 Kuljimme pitkin jokivartta.
Helmi oli ihmeissään vuolaasta virrasta. Tänään sitä ei tarvinnut kieltää uimaan menosta, ymmärsi itsekin et uimakausi on ohi tältä vuodelta;) 
Helpoin tapa kerätä katajanmarjoja on asettaa muovi tai joku iso kangas oksien alle ja ravistaa oksaa. Kypsät marjat tippuvat maahan asetetun kankaan päälle. Tänään keräsimme marjat viel yksitellen pussiin, kun oksistossa oli melko vähän kypsiä marjoja kerättäväksi. Itsenäisyyspäivänä ajattelin käyttää niitä lammaspaistin mausteena ja keittää jouluteetä. Kyllä äiti tietää blogista löydät oivia katajanmarja ohjeita, myös ohjeen jouluteehen. 
 Pitkät ovat varjot marraskuussa. Jos tarkkaan katsot, löydät kolmen kulkijan varjot pihlajan alta;)

 Retken jälkeen oli ihanaa istahtaa hetkeksi kutimen kanssa sohvalle.

12 kommenttia:

 1. Ihana kuvaus maisemasta, marjoista ja lopuksi ihanista käsityökavereistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eilinen päivä oli todella kaunis, tänään onkin sit taas tuullut ja satanut lähes koko päivän. Helmi ja Jöntte änkee oitis syliin kun istahdan kutimeni ääreen;)

   Poista
 2. Kiitos tiedosta, tuota marjan kehitystä en tiennyt. Tykkään katajanmarjoista - tai siis kävyistä - aina kallioillamme kulkiessa nappaan ohimennessäni kävyn suuhuni ja imeskelen.

  Upeat on maisemat...siellä katajapuskan allako sitä sitten syliteltiin, vai missä :-DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. luonnosta löytyy paljon syötävää, kunhan vaan tulee ajatelleeksi. toki katajanmarjojakin myydään ihan maustepurkeissa, mut itse en osaa mennä niitä kaupasta ostamaan kun voin ihan hyvin itse kerätä tarvitsemani marjat.
   katajapuskan alla ei sentään sylitelty, mut heti kun istahdan, niin Helmi ja Jöntte hyppää syliini;)

   Poista
 3. katja marjoineen on yksi niistä kauneimmista havuistamme.
  marjojen mausta en tykkää, muistuu aina mieleen ne isäni jänispaistit joissa oli katajanmarjoja. Sen perästä en ole kumpiakaan suuhuni laittanut.

  Helmi on ihana käsityökaveri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itsekin tykkään kovasti katajasta, täällä päin on kauniita pylväskataja rinteitä. aika moni tutuistanikaan ei pidä katajanmarjoista, vaikka gini maistuukin. riistalihan mausteeksi varmaan useimmat juuri katajanmarjoja käyttävätkin.
   Helmi ja Jöntte kyl viihtyvät sylissä vähän liiankin paljon;)

   Poista
 4. Kauniit jokimaisemat, katajan marjat maistuvat ihan hyviltä ja aina joskus niitä suuhuni napsin.
  Niin kodikas kuva Helmistä tuossa käsitöiden parissa ja onkos siinä myös kisu mukana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä, myös Jöntte nukkuu sylissäni;)
   huomaan kommenteista, et puolet tykkää ja puolet ei

   Poista
 5. Maisemassa todella sielu lepää, ja kun tuuli vielä puhaltaa hennosti, ei pauhamalla, tuntuu varmaan lenkilläkin tosi mukavalta! Vähän taitaa vesi olla kylmää, onko Helmi myös avantouimari? Meilläkin kerätään katajanmarjoja, laitan niitä naudanlihan mukaan, silloin tulee sellainen riistan maku lihaan. Sinulla onkin syli täynnä ihanuuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eilinen oli kyl viikon mahtavin ulkoilupäivä! kyl Helmi on uinut joinakin vuosina myös joulukuussa riitteiden seassa, et melkeinhän voisi avantouinnista jo puhua;) oletko muuten koskaan tehnyt katajanmarja lakritsia? itseni tekisi sitä joku kerta yrittää tehdä.
   Helmi ja Jöntte ovat sellaisia sylinvaltaajia, kun tuuli ujeltaa nurkissa ja kylmä huokuu seinien läpi niin mukavasti lämmittävät jalkojani;)

   Poista
 6. Aina Halikon seuduilla käydessäni ihailen niitä polveilevia maisemia. Todella kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. muistankin Sinun joskus maininneen, että veljesi? asuu täällä päin. itse olen asunut muinoin kymmenisen vuotta Sinun kotikulmilla, kaunista on sielläkin suunnalla:)

   Poista