maanantai 16. marraskuuta 2015

Sinun Omasi ja monet muut Tamara Lundin ikivihreät nostivat tunteet pintaan

Lauantaina olimme Ursalon porukan kanssa katsomassa Turun kaupunginteatterin musiikkinäytelmää monien rakastamasta operettitähdestä Tamara Lundista (1941-2005). Kaupunginteatterin peruskorjauksen vuoksi näytökset pidetään Logomossa. Nappasin kuvan näyttämöstä ennen esityksen alkamista. Musta kiiltävä lattia toisti tyylikkäästi esiintyjien pukuloiston. Näytelmän lavastus ja valaistus olivat aivan huippu! Uskomatonta miten pienieleisesti ja yksinkertaisin tehostein saatiin aikaan tunteita herättäviä kohtauksia kuten esim. liikenneonnettomuus missä Tamaran kihlattu Rami Sarmasto menehtyi helmikuussa 1965 juuri ennen heidän häitään. 
Näytelmä perustuu Tamaran vuonna 2000 julkaistuun omaelämänkertaan Lohikäärmeen pahvikulissit (WSOY). Kirjassaan Tamara kuvailee miten Sinun Omasi laulun sanat muotoutuivat lähes yllättäen hänen käydessä nukkumaan. Näytelmään oli rakennettu hieman erilainen kohtaus sanojen synnystä, mikä oli hienosti toteutettu. (ps kuva otettu teatterin aulassa olevasta valokuvasta)

Näytelmä kuljetti katsojan läpi Tamara Lundin elämän. Vaikka eri-ikäistä Tamaraa näytteli neljä eri näyttelijää, niin esityksessä välittyi voimakkaasti vain yksi Tamara, niin onnistuneesti eri roolisuoritukset nivoutuivat yhteen.

Teatterin aulassa oli näyttely Tamaran käyttämistä vaatteista ja esiintymispuvuista. Tavallaan se jo yksin on näkemisen arvoinen, jos ei onnistu saamaan lippua itse näytelmään!

8 kommenttia:

 1. Tamara Lund oli yksi Suomen valovoimaisimmista tähdistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta. hän oli todella monipuolinen ja ei väheksynyt myöskään iskelmämusiikkia!

   Poista
 2. Varmasti vaikuttava esitys ja musiikki! Muistan kun hän oli paikallisella tanssilavalla esiintymässä, yllään hänellä oli pinkinpunainen olkaimeton vyötäröltä tiukka ja hameosasta kapea :D asu, muistan kun ihailin että miten kaunis nainen....oi aikoja entisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. näyttelyssäkin oli pinkinpunainen kuvaamasi kaltainen puku, oispa vänkää, jos olisi sama;) minua yllätti kuinka lyhyt hän oli, livenä en koskaan ole nähnyt, vaik hänen ensimmäistä aviomiestään, Aatos Tapalaa, aina satunnaisesti näinkin hänen käydessään tervehtimässä isäänsä tuossa melkein naapurissa.

   Poista
 3. Kylmänväreet menivät, varmasti upea esitys ja nuo ihanat puvut, joita hän kantoi kauniisti! Tamara osasi laulaa ja tulkita, upeaääninen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hän oli Nainen!
   muistan aina hetken kun kuulin hänen laulavan euroviisujen karsintakappalettaan ensimmäisen kerran Oon mikä oon, muuksi en muutu!

   Poista
 4. Tama Lund ei jätä taiteilijana mitään jossittelemista. Ihana kokemukseni on ollut kuunnella hänen esitystä pienen piirin keskuudessa yksityiselle yleisölle, ei suuria kulisseja vaan tuiki tavallinen nuorisoseurantalo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. upea kokemus, se ei takulla pääse Sinulta koskaan unohtumaan!

   Poista