keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Wiurilan kartanon ruusutarha kauneimmillaan

Kävin tänään ihastelemassa Wiurilan kartanon ruusutarhaa. Kartano tunnetaan ehkä parhaiten talouskeskuksen julkisivusta jyhkeine pylväkköineen. Talouskeskuksen suunnittelijaksi mainitaan usein C.L. Engel, mutta ymmärtääkseni siitä ei ole ihan täyttä varmuutta.
Itse uusklassista tyylisuuntaa edustavan kartanorakennuksen on suunnitellut italialaissyntyinen C. Bassi ja se valmistui vuonna 1811. Päärakennus toimii yksityiskotina. 
Wiurilan kartano sijaitsee Halikonlahden rannalla noin 5 km Salon keskustasta Turkuun päin. Sinne järjestetään ryhmämatkoja ja erityisesti näin keskikesällä paljon ryhmiä tulee tutustumaan kartanon kauniinseen ruusutarhaan. Loppuviikoksi on taas luvattu kovia sateita, joten päätin lähteä käymään kartanolla ennen kuin sade ehtii hakata kaikki ruusut maahan!
Ruusupensaat olivat hieman alavireisiä aamuyön sateesta johtuen,
kukkien terälehdilläkin oli vielä sadepisaroita nähtävissä.
Sateesta huolimatta suurin osa ruusupensaista oli vielä parhaimmillaan, 
ja ruusupensaitahan Wiurilassa riittää!
Ruusutarhan vieressä laiduntavat hevoset. Ihmeekseni kuulin lähistöltä myös kanojen kotkotusta!
 Tallipihalta sitten löysinkin nämä ihastuttavat siivekkäät!

Tallirakennuksen takana on pieni tekolampi, mistä avautuu kaunis näkymä ratsastuskentälle ja korkealla kalliolla olevaan kartanon entiseen 1850-luvulla rakennettuun viljavarastoon, Hirvilinnaan, mikä nykyisin toimii yksityiskotina. 
Lukuisia kertoja olen kentällä ratsastanut ja nauttinut suunnattomasti tästä historiallisesta kauniista ympäristöstä. Voit arvata, et mielikuvitukseni sai usein siivet jyhkeiden tammien katveessa ratsastaessani!
Kartanon alueella laiduntaa myös ylämaankarjaa, 
joten paljon on koettavaa ja katsottavaa ruusujen lisäksi!

p.s. kannattaa käydä tutustumassa myös kartanon alueella pidettäviin taidenäyttelyihin (vapaa pääsy).

6 kommenttia:

 1. No justiin tuosta oli puhetta viikonloppuna, tuolla on osittain samoja ruusukokeiluja kuin Päivölässäkin! Olisipa hienoa päästä joskus käymään, ja kuvasi vain lisäävät vettä myllyyn... miten upean näköistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo Wiurilan ruusuksi nimeämäni ruusu kuuluu juuri noihin kokeiluihin, mun pitäiskin käydä kysymäs tarkemmin Anna-Liisalta minkä ruusujen risteytyksestä on kyse...nyt lauantaina muuten Ruususeuran Hesan paikallisyhdistys tekee retken Wiurilaan. Ilmeisesti ajelet useinkin motaria Hesaan päin, Halikon liittymästä ei ole pitkäkään matka Wiurilaan!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Wiurilan kartanon ympäristö on sopivan rennosti hoidettu, mistä tykkään kovin

   Poista
 3. Näyttää upealta paikalta.
  Muutama vuosi sitten ajelimme ohitse ja päätimme, että käydään joskus peremmällä, mutta...aikeeksi on jäänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itseasiassa motarilta Halikon liittymästä ei ole pitkäkään matka Wiurilaan, poiketkaa ihmeessä joku kerta, sielt löytyy viihtyisä ruoka/kahvipaikkakin, usein tarjolla myös lämpimäisiä:)

   Poista