Rakastan luonnonvaraisia kukkia, siksipä ne saavat valita pihamaalta mieleisensä kasvupaikat silmieni iloksi. Erityisesti pidän kellokasveista (Campanulaceae) ja niiden joukosta löytyy lempikukkani, kissankello (Campanula rotundifolia). Nämä ihanuudet viihtyvät takapihallamme.
Kurjenkelloja (Campanula persicifolia) kasvaa runsaasti eripuolilla pihapiiriä. Nämä juuri kukintaansa aloittelevat kurjenkellot kasvavat Rauniopuutarhan takana olevalla metsään rajoittuvalla pienellä niityllä. Aiemmin paikka on toiminut karjatarhana. Siinä on vain ohut humuskerros kallion päällä, joten alue on melko helppo säilyttää niittynä. Kurjenkellojen lisäksi alueella parhaillaan kukkii särmäkuisma ja maitohorsma. Aiemmin kesäkuulla kulkijaa ilahduttaa mm. tervakukat ja ahomansikat.
Harakankello (Campanula patula) on kiitollinen koko kesän kukkija. Kerään mielelläni luonnonkukista kukkakimppuja, harakankellot kestävät hyvin maljakossa, kuten kaikki muutkin kellokasvit. Nämä harakankellot kuvasin juhannuksen tienoilla ajetulta saralta. Pitkien sarkojen hoitaminen on melko työlästä, ne pitää ajaa pari kertaa kesässä, jotteivat pääse vesakoitumaan ja kasvamaan liian vahvaa heinää, mikä peittäisi alleen kaikki hennommat kukkijat.
Sarkojen kylätien puoleisella reunalla olevan lehtipuukujanteen siimeksessä viihtyvät ukonkellot (Campanula latifolia). Valkoiset ukonkellot sopivat erityisen hyvin hieman varjoisaan metsäpuutarhaan, puolivarjossa niiden kukintakin kestää kauemmin. Ukonkellojen takana pilkistää vuorikaunokin kauniita sinisiä kukkia.
Hirvenkelloko (Campanula cervicaria) se kukkii marjatarhan takana vai peurankello (Campanula glomerata)?
Nämä Sarkolan perennapenkin kukkijat ovat ainakin peurankelloja. Peurankellon lisäksi perennapenkeistäni löytyy varsankelloa ja pisamakelloa.
Varsankello (Campanula trachelium) viihtyy ansarin tauspenkissä yhdessä päivän- ja kuunliljonen kanssa. Taaenpana kukkii jättipoimulehti ja palavarakkaus.
Pisamakello (Campanula punctata) saa levitä rauhassa talon itäseinustalla yhdessä siperiankurjenmiekan ja kotkansiipien kanssa.
Luonnonkukat ovat kauniita, pidän kovasti puutarhasi kukkasista. Omalla pihalla kasvaa vain Peurankelloja, Niittyleinikkejä ja Puna-Ailakkeja. Olen antanut niiden levitä rauhassa. Perennapenkin putsauksen jälkeen, siihen on tänä kesänä kasvanut joku rikkaruoho, en tiedä nimeä, siinä on hyvin pienet valkoiset kukat. Poistan sen, ennekuin se alkaa tosissaan kukkimaan.
VastaaPoistapuna-ailakki yksi lempparteistani, sitä kasvaa täälkin paljon ympäri pihaa, erityisen kaunis se on aitan harmaata hirsiseinää vasten. kesän kosteus saa todella rikkaruohotkin villiintymään;)
PoistaKylläpä noita kellokasveja onkin monia, jotkut ovat vain niin samannäköisiä, että on vaikea erottaa toisistaan, ainakin meikäläisen :)
VastaaPoistaPisamakello onkin kivan näköinen.
itsekään en kaikkia tunnista nimeltä, mut eipä se haittaa kauniita ovat kaikki nimeä tai ei;)
Poistapisamakelloanikin olen aiemmin nimennyt antajansa mukaisesti maariankelloksi, mut vertailin alku kesällä erilaisia kellokukkia ja totesin sen olevan pisamakello, se on todella kaunis ja lehdistö hyvin peittävä, et kitkemistä ei pahemmin ole, sopii minulle!
Oi-joi, kun sulla onkin monenlaisia kellokukkia. Vaalin kissankellojani etupihalla, ovat kyllä sieviä.
VastaaPoistakellokukat ovat lemppareitani, kissankellot ovat todella suloisia!
PoistaPeurankelloksi veikkaisin tuota toistakin. Oisko niin, että toinen on luonnon kantaa ja toinen tarhapeurankello. Lehtimuoto, varren väri ja hoikkuus sekä kukkien väri puoltavat kuitenkin peurankelloa hirvenkellon sijaan. Kellokukat on munkin suosikkeihin kuuluvia.
VastaaPoistakiitos kurjenmmiekka määrityksestä, sitä itsekin hieman epäilin, siksi kysymysmerkki. ilmeisesti siis kyseessä peurankellon luonnonkanta. varsi vain punaisempi ja karvaisempi kuin perennapenkissä kasvavat peurankellot. toisaalta niinhän se on, et monet luonnonkukat yltyvät penkissä kasvamaan paljon rehevimmiksi kuin luontaisessa ympäristössään. nyt on parasta kellokukkien aikaa, nautitaan luontoäidin puutarhasta:))
PoistaIhanat kellokukat ja juuri nämä luonnonkukat ovat kovasti minun mieleeni.
VastaaPoistaluontoäidin puutarha tarjoaa niin paljon kaikkea kaunista!
Poista