tiistai 4. kesäkuuta 2013

Aineksia Värjärin pataan

Ihanan lämmin ja aurinkoinen ilma haittaa hiukan taimien koulimista ja ulos istuttamista, joten päätin puuhastella jotain muuta. Aamulla, kun oli vielä hiukan viileämpää, purin vanhoja kompostikehikoita. Tarkoitus olisi kesän aikana pikku hiljaa uusia kaikki neljä kehikkoa sekä kasvilava. Iltapäivän käytin lankojen ja villojen värjäykseen tarvitsemieni väriaineiden valmisteluun. Parhaillaan puiden kuori irtoaa hyvin, joten hain muutamia korpipaatsamia. Vaikka paatsama on erittäin hyvä värikasvi, en ole sillä aiemmin värjännyt. Innostuin asiasta talvella tavattuani Roskisvärjäyskurssilla Värjääjän Päiväkirja-blogin Eilan, hän on värjännyt jo vuosia paatsamalla hyvin tuloksin. Yläkuvassa kuorituista paatsamista haketettuja paatsamanlastuja. Kuten kuvasta näkee, paatsaman ydinpuu on kauniin vaaleanpunaista. Siitä on luvassa villaan kauniita sävyjä vaaleanpunaisesta aina ruskeanpunaiseen käytetystä värjäystekniikasta riippuen. Näillä lastuilla olisi tarkoitus tehdä ensimmäiset värjäyskokeilut jo lähi päivinä. 
Paatsaman kuoret kuivaan tulevaa käyttöä varten. Värjäyskirjoissa kehoitetaan kuivaamaan puiden kuoret ja säilyttämään niitä vähintään vuoden ennen värjäämistä, koska näin niiden sisältämä väri voimistuu. Esim. tuoreissa paatsaman kuorissa on antroneja, jotka säilytyksen aikana muuttuvat antrakinoneiksi, mitkä ovat erittäin hyviä väriaineita. Pisimmistä kuorisuikaleista tein kiepit siten, että kuoren liukas sisäpinta jäi ulommaksi. Näitä kieppejä tulen käyttämään rauta-aikamarkkinoilla esitellessäni perinteistä lankojen puretusta ja värjäämistä luonnon värein. 
Myös paatsaman lehdet sopivat värjäykseen, tuoreista ja kuivatuista lehdistä saadaan erilaisia sävyjä. Kuvassa olevat lehdet olen asettanut verkkosäkkiin ohueksi kerrokseksi kuivumaan halkopinon päälle. 
 
Aiemmin olen värjännyt koivunkuorella, josta voit halutessasi lukea tarkemmin värjäyssivuiltani. Kuvissa kuivattua luumupuun kuorta ja haketettua oksasilppua, jota aion myös ehkä kokeilla värjäykseen. 
 Omenapuun kuoret odottavat jo väripataan pääsyä.
 Vuorikaunokit ilahduttavat kukkapenkissä ja uimari hirmu
aiheuttaa harmaita hiuksia;)



27 kommenttia:

  1. Olipa hauskaa nähdä millä kaikella tuota värjäystä teet.
    En olisi kyllä uskonut, mutta pakko kai se on :)
    Toivottavasti näen myöhemmin tuloksia ja millaisia sävyjä noista tulee !

    Mukavaa viikon jatkoa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. loppujen lopuksi villan värjäämiseen sopivia kasveja ja sieniä on todella paljon, se on kokonaan eriasia, miten kestäviä värejä niistä saa. koska värjään lankoja ja huovutusvillaa myytäväksi tai teen niistä tuotteita asiakkaille, on värien kestävyys minulle tärkeää. laitan kyl postauksia sitä mukaan kun värjäykset etenee. jos sinua kiinnostaa, olen viime syksystä alkaen tehnyt niistä juttuja tuohon yläpalkkiin. pilvinen aamu, hiukan ripsautti vettäkin, mut ei se viel riitä kasvimaita kastamaan, joten kastella täytyy kait edelleen kuten sinunkin.

      Poista
  2. Mielenkiintoista!
    Kärsivällisen ihmisen puuhaa.
    Ja koirakultanen sopisi nyt hyvin valkoiselle sohvalle köllöttelemään... ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sitä juuri, nämä kuorivärjäyksetkin vievät paljon aikaa ja ovat monivaiheisia. yritänkin yhdistellä asioita niin, et kun teen pajukoreja, niin osaan kuorin pajut ja kuoret taas laitan kuivumaan tulevia värjäyksiä varten. siis mitään materiaalia ei haaskata tarpeettomasti;)
      ps onneksi meil ei ole valkoista sohvaa ja tuulikaapissa löytyy hyvä kurastoppi, mihin Helmi asettuu kiltisti pestäväksi!

      Poista
  3. Kovin mielenkiintoista! itse en ole vielä päässyt tutustumaan noihin kuorivärjäyksiin... Johtuen osin siitäkin, etten omista metsää ja värjäystuokiotkin tapahtuvat ystävieni pihoilla.
    Ihanaa joka tapauksessa tämä väriharrastus!!!
    Odotan myös mielenkiinnolla värjäystuloksia....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kauniita värejä jo olettekin keittäneet lupiineista, harmi vain kun edelleenkään kommentointi ei onnistu blogissasi. moni on jo kaivanut väripadat esiin ja aloittanut värjäyskauden, mukavaa seurata muidenkin tuloksia, aina saa jotain hyviä vinkkejäkin itselleen:))

      Poista
  4. Kiva nähdä, millaista saat tuosta paatsaman puuaineksesta. Itsekin aiemmin keväällä keräsin ja pilkoin vähäsen sitä, mutta meillä on vain murskaava haketin, joten en saanut niitä ehkä tarpeeksi pieniksi paloiksi ja sitten haketin teki lakon. Nyt palaset sitten vaan odottavat.
    Kokeile myös vuorikaunokkia, siitä tulee keltaista. Ahdekaunokkihan on tosi hyvä värikasvi, mutta en tiedä onko vuorikaunokin väriaineet samoja flavonoideja, voisi kuitenkin kuvitella, kun ne ovat lähisukuisia kasveja. En ole löytänyt mistään tietoa vuorikaunokin vuorikaunokin sisältämistä flavonoideista mitä ne ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. meilläkin on murskaava haketin, Eilan ohjeiden mukaisesti isäntä laski paloja useamman kerran hakettimen läpi. paatsaman puuaines näyttää liuskoittuvan hyvin lastuiksi haketettaessa. blogisi innoittamana olen ajatellut laittaa myös kasvihuoneeseen seisomaan väriliemiä, kunhan saan ensiksi valmistettua tarpeeksi koivuntuhkalipeää. olemme lämmittäneet sekapuilla ja nyt tarttis sit lämmittää saunaa pelkillä kouvuklapeilla, jotta saisin tuhkaa, mut kukapa näillä helteillä saunaa lämmittäis! onko sinulla kokemusta vuorikaunokin värjäämisestä ja värin kestävyydestä, olenkin aiemmin lukenut sun ahdekaunokki värjäyksistä. eli kannattaisko sun mielestä vuorikaunokkien värilientä myös enempi hauduttaa kuin keittää?

      Poista
    2. Monta vuotta sitten värjäsin vuorikaunokilla ja silloin en vielä lisännyt haudutusvaiheessa kidesoodaa liemeen, muistaakseni siitä tuli melko vaalea keltainen, mutta ajattelin tänä vuonna kokeilla uudelleen, kun sattuneesta syystä vuorikaunokkeja on päässyt siementämään melkolailla joka puolelle, ja materiaalia olisi mitä raaskii ottaa:)
      Aikanaan en testannut valonkestoa, joten en osaa siihen varmasti sanoa, mutta ahdekaunokkikeltainen on melko kestävää, joten siinä mielessä ajattelin kokeilla. Niin ja joo, en keittäisi kovalla tulella ja värjäysvaiheessakin vahtisin lämpötilaa aika tarkkaan, useimmat kasvikeltaiset tulee parempia jos ei kauheasti keitä.

      Sitten kun haketin saadaan kuntoon, niin pitääkin kokeilla laittaa ne useampaan kertaan läpi, jotenkin olin luullut Eilalla olleen leikkaavan millä tulee hienompaa jälkeä, mutta tosi kiva kuulla että murskaavallakin saa tarpeeksi pientä. Muuten on kyllä oltu hyvin tyytyväisiä siihen murskaavaan hakettimeen.

      Nyt on kyllä jo hyvät ilmat kasvihuonevärjäyksille, tavallisesti ne voi aloittaa vasta juhannuksesta:)

      Poista
  5. On varmaan kiva kokeilla kaikkia uusia aineksia ja jännittävää seurata tuloksia. Joskus minäkin suunnittelin kasvivärjäystä, mutta se jäi vain suunnitteluasteelle ja siellä se on vieläkin. Nämä sinun tarinasi saavat ajatuksen viriämään uudestaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi miten mukavaa kuulla caijsa, ehkäpä jo tänä kesänä pihallasi porisee väripadat, nyt luonnossa jo paljon värjäykseen soveltuvia kasveja ja ainahan niitä voi kerätä kuivumaan myöhempää käyttöä varten:))

      Poista
  6. Kyllä olet taitava ja jaksava ihminen. Ei ihan kuka tahansa omaa tuollaista tarmoa perehtyä värjäämisen saloihin. Nostan sinulle hattua (jota ei kyllä tässä helteessä päässä nyt ole).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oppia ikä kaikki, todella paljon on opittavaa viellä värjäyksen sarallakin ja sehän on vain mukavaa.)) täällä eilen aikamoinen ukonilma, paikon oli tullut isoja rakeitakin, onneksi ei osunut meijän nurkille!

      Poista
  7. Ihan luulin eka kuvasta, että olet raparperisoppaa keittelemässä, vaan värjärin pataan menevää olikin.
    Vahvasti näyttää, ettei hommasi ihan pian lopu.
    Enpäs taida kehdata mainitakaan, että rentouduin vain uimassa tänään, edelleen on hellelukemat, en puuhastellut mitään järkevää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyl raparperitkin pääsee viel pataan, kunhan kerkiän. mä uin hiessä purkaessani kehikoita ja laittaessani uusia. mukava oli illalla istuttaa 40 morsinkoa uus-vanhaan kasvilavaan, onneksi se hirmuinen raekuuro ei osunut kohdalle, olis meinaan taimet hakannut rikki ihan varmaan! ps. uiminenhan on järkevää;)

      Poista
  8. Mukava postaus!
    Olen kokeillut kerran elämässäni värjäystä, se oli niin mielenkiintoista ja mukavaa pienellä porukalla.
    Meillä oli oppaana Terttu Hassin kirja: Luonnonväreillä värjääminen.
    Langoista tuli enimmäkseen kellansävyisiä ja vihertäviä sävyjä. Vieläkin on tallella näitä neuleita. Onneksi jätin kaikista värjäyskokeiluista mallilangat jos joskus olisi aikaa tähän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mukava kuulla Vikki et olet kokeillut värjäämistä, uskonpa Sinun innostuvan viel joskus toistekkin, siinä piilee kuitenkin vaara, et jäät lopullisesti koukkuun;) kasveilla värjätessä tuloksena onkin useimmiten keltaisia tai kellanvihreitä sävyjä puretustavasta riippuen. juurista, kuorista, joistakin puista ja sienistä sitten jo saadaankin muitakin värejä. Mallilangat on hyvä säilyttää senkin vuoksi, et niistä voi seurata värin kestävyyttä. esim nokkosesta saa ensiksi kauniin vihreitäkin sävyjä lankaan, mikä kuitenkin muuttuu aika nopeasti enempi harmaaksi.

      Poista
  9. Ihania värejä noissa paatsaman ja omenapuun kuorissa. Luontovärilangat vie mukanaan. Pitääpi tulla taas ostamaan syksyä varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toivon todella onnistuvani paatsamavärjäyksissä, saisin aivan uusia sävyjä lankoihini. samoin odotan paljon kasvattamistani värikasveistani, uupuuhan valikoimastani tällä hetkellä siniset langat kokonaan! tervetuloa vaan katsastamaan lankani, tosin lupasin muistaakseni viimeksi laittaa ne pöydän alle piiloon, ettei Sinulle tulisi houkutuksia;)

      Poista
  10. Mielenkiintoista tuo värjääminen! Toivottavasti pääsen sitten elokuussa sinne hyötykasviyhdistyksen värjäys päivään, niin saan vähän nähdä tuota hommaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. luulenpa Sinunkin jäävän koukkuun! missä muuten tuo mainitsemasi kurssi pidetään?

      Poista
  11. Raparperit tuli ekaks mieleen ekasta kuvasta. Ne taitais olla ihan hyviä värjäykseen lehdet ovat isoja joten helppo kerätä. Taidan itteki viritellä patoja täällä ja kokeilla vanhaa lakanaa värjäten. Mutta odotellaan ensin juhannusta ja Tiinaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. raparperiksi joku muukin ekaksi oli arvellut. raparperinjuurella olen värjännyt ja siitä saakin todella kauniita sävyjä lankaan, käy vaik kurkkaamassa tuolla värjäys sivuilla. lehtiä ja varttakin voi käyttää, tulee vain olla hiukan tarkempi, ettei keitä varsista "kiisseliä". Tiina on varmaan jo odotellut värjäyskutsua, olemme olleet paljon reissunpäällä ja nyt kaikki aika on mennyt muuhun kuin itse värjäämiseen eli padat on talviteloilla edelleen. kuulostaa helpottavalta, jos pystytte värjäämään kotosalla siinä tapauksessa, et täällä ei nyt täl kertaa onnistuisi.

      Poista
  12. Uimari näyttää nauttineen rantaelämästä! Hih, ihan kuin meidän Mikki. Nyt vain hyviä värjäyksiä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikillä ja Helmillä on hauskaa, kun saavat polskia ja piehtaroida mielin määrin;)

      Poista
  13. Tämä on luettuna enempi kuin kiehtovaa!

    VastaaPoista