lauantai 29. kesäkuuta 2013

Mukavia kesäpäiviä

Helmin kanssa iltalenkillä ollessani löysin metsän reunasta  kesän ensimmäiset mustikat. Mustikan kukinta oli lupaava, mutta kuiva alkukesä on näemmä verottanut raakileiden muodostusta aika paljon. Kiertelimme hiukan metsässä ja harmikseni huomasin, ettei varvuissa ole kovinkaan paljon marjoja. Säilömarjat joutuu siis hakemaan kauempaa, piirakkamarjat varmaan lähi metsästäkin löytyy. 
Päivät ovat kuluneet vinhaa vauhtia alkukesän askareissa ja pienen loman merkeissä. Minulle  mieluisaan lomaan kuuluu taidenäyttelyissä ja erinäisissä muissa kesätapahtumissa käyminen. Tänä kesänä tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun kirjailija Maila Talvion elämäntyön kunniaksi nimetty taidenäyttely, Maila Talvio-salonki, järjestettiin ensimmäistä kertaa Hartolassa Itä-Hämeen museon pihapiirissä sijaitsevassa Vanha-Koskipään kartanossa. 
Näyttely on koottu 17 suomalaisen nykytaiteen edustajan töistä ja se käsittää 133 teosta, esillä on  mm. maalaustaidetta, taidegrafiikkaa ja kuvanveistoa. Erityisesti pidin Matti Hintikan kivilitografioista ja Kaija Kontulaisen puuveistoksista. Kaiken kaikkiaan todella upea näyttely, kannattaa poiketa, jos matkaa nelostietä. Taidenäyttelyn ohella voi käydä pulahtamassa Tainionvirrassa, riippusillan kupeesta löytyy uimalaiturit:))  
Lämpimiin kesäpäiviin kuuluu aina ehdottomasti myös uiminen ja siitä ilosta myös Helmi ottaa kaiken irti! Ja mukavaahan sitä on itsekkin pulahtaa vilvoittelemaan ratsastusretken jälkeen. 
Emäntä ei ilmeisesti tullut riittävän puhtaaksi uidessa, koska Helmin pitää viellä pestä hiukan lisää kinttuja;) Olen saanut kuorittua monta laatikollista paatsamankuorta kuivumaan ja isäntä on hakettanut kuoritut oksat silppurilla. Muutaman erän olen ehtinyt jo paatsamanlastuilla ja -lehdillä värjäämäänkin.  Laitan niistä joku kerta oman postauksen, kun ehdin hieman pidempään koneella istumaan.  
 Puutarhassa sininen kausi on vaihtumassa punaiseen ja oranssiin; keisarinkruunut, harjaneilikat ja palavarakkaus kukkivat pionien kanssa kilvan. 
 
 
Tämän puutarhani kaunottaren tahdon ojentaa Sinulle
hyvää viikonvaihdetta:))

20 kommenttia:

 1. Kiitos tuosta Pionista ♥
  Saa nähdä, täällä on ainakin ollut nyt niin kuivaa, että miten käy mustikoiden !
  Ai Sinä ratsastatkin :O
  Mahtavaa varmaan sen jälkeen päästä uimaan. Vaikka täällä on vesi 27 asteista, ei paljon virkistä.

  Mukavaa viikonloppua, tuolla kukkapuutarhassasi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, se sopiikin kauniisti Kämppänne valkoiseksi maalaamallesi rottinkipöydälle;) Liinaharja on silmäteräni Helmin ohella. tuossa harjun toisella puolen on pieni lampi, missä vesi on hellepäivinäkin viileää. tänään vietämme nuorimmaisen poikamme 24-vuotis päiviä mansukakun merkeissä, kävimme eilen keräämässä talven mansikat. ilmeisen hyvä ajoitus, koska nyt on vihdoinkin luvassa sadetta:))

   Poista
 2. Kyllä kesä ja taidenäyttelyt kuuluvat yhteen! Iittalan naivistit oli myös upea kokonaisuus ja vielä pitäisi ehtiä ainakin Raumalle katsomaan Kerttu Horilan hellyttäviä keramiikkatöitä.......
  Ihailen teitä viherpeukaloita- ihana tuo kukkapuutarhasi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minäkin pidän Horilan töistä, varmaan käymisen arvoinen näyttely kuten tuo Iittalankin:)) puutarhassani kasvaa vanhoja voimakkaasti kasvavia perennalajikkeita etupäässä, kaikki pieni piiperrys jäänyt vuosienmittaan pois, kun en ehdi niin paljon kukkapenkkejä hoitamaan kuin pitäisi. osassa penkeistä kasvaa värikasveja ja luulenpa niiden määrän kasvavan edelleen;)

   Poista
 3. Nyt sataa ja sadetta on luvassa ensi viikollekin, hyvää tekee niin mustikoille kuin muillekin kasveille.
  Kiva heppakuva ja kauniin pionin annatkin, kiitos.
  Mukavaa ja virkistävää (kai teilläkin sataa) viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sadetta on ennusteiden mukaan luvassa ja sitä saisikin tulla muutaman päivän silleen hissukseen, ei kaatamalla kuten nyt on monessa paikassa tullut. meil alkaa vesikin loppumaan kaivosta! Liinaharjan ja Helmin kanssa on niin rentouttavaa maastoilla, silloin unohtuu kaikki muu. Pionit ovat nyt kauneimmillaan, erityisesti pidän tästä vaaleanpunaisesta lajikkeesta ja sitä vien mielelläni myös tuliaisiksi ystävilleni:))

   Poista
 4. Ihana pioni! Ja komeilta näyttävät pihasi muutkin pionit. Ja levolliselta sinäkin ratsusi ja Helmisi saattelemana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo toka kuva on Vanhan- Koskipään pihamaalta otettu, itselläni on vain vaalean- ja tummanpunaisia pioneja. ratsastaminen on todella rentouttavaa, Liinaharjani on oiva maastokaveri ei turhia säpsy;)

   Poista
 5. Kiitos kukasta!
  Ja mustikatkin ovat jo noin sinisiä, kuljeskelin kyllä metsässä mutta...
  Ratsastus teki minuun ison vaikutuksen. En varmaan uskaltaisi.

  VastaaPoista
 6. Hm, paatsama? Ei taida kasvaa täällä päin, en ole koskaan edes nähnyt!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. korpipaatsamaa kasvaa lähes koko maassa, usein samoilla kasvupaikoilla tuomen kanssa, mihin usein se sekoitetaankin, vaikka on erilainen niin lehdiltään kuin kasvutavaltaankin. laitan joku päivä kuvia paatsamasta, kun teen postauksen sillä värjäämisestä.

   Poista
 7. Viimekesänä yritin tuota paatsamaa, ja pieleen meni, ei irronnut kuori jne.
  Mutta pitää joskus kokeilla uudestaan, nyt kuntiedän missä sitä kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuori irtoaa parhaiten näin alkukesästä, mahlan virratessa kuten muistakin lehtipuista. yrititkö värjätä myös lehdillä, joista villaan saa kauniin keltaisen? olen nyt tehnyt kokeiluja kaksoisvärjäämällä: ensin paatsamanlehdillä ja sit lupiininkukilla, tuloksena kauniita vihreitä sävyjä. myöhemmin värjään paatsmanlehtilankoja monrsingolla, jota kasvatan nyt ekaa kertaa itse tänä kesänä.
   Tervetuloa kosotäti mukaan Värjärin Padan lukijakuntaan, toivon Sinun viihtyvän vierailuilla tässä sekametelisoppa blogissani:))

   Poista
 8. Those flowers are gorgeous, excellent approach and exquisite colors! Wonderful photos!

  VastaaPoista
 9. Kiitos ihanasta pionista! Kauniita kukkasia. Harjaneilikat ovat lemppareitani ja ne eivät minulla viihdy. En saa niitä kasvamaan sitten millään, saati kukkimaan. Rapsutuksia Helmille ja hepalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjaneilikka viihtyy parhaiten aika kuivassa, mutta kalkkipitoisessa ja ravinteikkaassa kasvupaikassa. kuten kuvasta näet, neilikkani viihtyvät jäykässä savipenkissä vallanmainiosti. Harjaneilikka on muuten Maatianen ry:n valitsema vuoden 2013 maatiaiskasvi:))
   Rapsutukset otettu vastaan, Liinaharjalta hörinät kiitokseksi ja Helmi vain läähättää, pakahtuu tähän helteeseen!

   Poista
 10. Ihana kesäinen postaus. Touhua riittää sielläkin yllinkyllin, mutta kulttuuriakin ehtii välillä harrastaa. Harvioin kerkiää täällä pyörähtää ihastelemassa kesäisiä kuvia ja kuulumisia. Touhukasta jatkoa sinulle ahkera taiteilija :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos AINA, mukavaa kun piipahdat edes sillöin tällöin:)) monella näyttää kesäaikaan blogistania jäävän vähemmälle ja ihan hyvä niin. tämä on eka kesäni bloggaajana ja itsekkin huomaan, et kesällä ei niin paljon ehdi moikkailemaan blogiystäviään!

   Poista