perjantai 7. kesäkuuta 2013

Valokuvatorstai Näppäri

 Tällä viikolla 290. haaste jatkaa toiveiden toteuttamista,  vuorossa on Persikkakarhun ehdotus:

lapsuusmuisto

Tämä ilkeän näköinen pikku laite on suonirauta eli näppäri tai nälläri, jossa on vieterilaitteen avulla toimiva pientä kirvestä muistuttava terä. Laite kuului entisaikaan parantajien välineisiin. Sillä iskettiin suonta, eli valutettiin pahaa verta ulos. Suoneniskentä on vanha kansanparannusmuoto kuppaamisen ohella. Hoito perustui käsitykseen, jonka mukaan tauti aiheutuu pahasta verestä, joka suonta iskemällä tai kuppaamalla poistettiin kehosta. Jos taudin katsottiin olevan pintaveressä, kupattiin, jos taas tauti oli syvemmällä, iskettiin suonta. Suoneniskentä on auttanut mm. verenpaineen hoidossa, sydäntaudeissa, keuhko- ja vesipöhön hoidossa sekä halvauksissa. Suoniraudalla iskettiin kipeän paikan lähellä oleviin laskimoihin haava. Tavallisesti suonta iskettiin kyynärtaipeen laskimosta. Veri koottiin mitta-astiaan, johon tavallisesti laskettiin 0,25-0,5 litraa verta kerralla.
Viinasillassa asui 1800-luvulla syntynyt suoneniskijä, Heikki Ruokonen, isäni eno. Ruokonen toimi myös kiertokoulun opettajana. Tyypillisesti suoneniskijöinä toimi miehet ja kuppaus puolestaan oli hameväen vastuulla. Lapsena mieltäni kiehtoi tämä merkillisen näköinen vehje ja lisää kiinnostusta herätti isäni monet tarinat liittyen suoneniskentään ja sanoilla verenseisauttamiseen, senkin  taidon hänen enonsa hallitsi.

Täältä löydät lisää lapsuusmuistoja.


19 kommenttia:

 1. Niin- osattiin sitä ennenkin! Mielenkiintoista tarinaa.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tein muuten näppäristä esitelmänkin joskus oppikoulun alaluokilla, minua on aina kiinnostanut kansanlääkintäkin.

   Poista
 2. On aika pelottavan näköinen esine.
  Mielenkiintoinen postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. saat arvata, että meitä muksuja oli ankarasti kielletty leikkimästä näppärillä. näppäriä säilytettiin isossa vanhassa puuarkussa, missä oli muitakin isälle tärkeitä asioita.

   Poista
 3. Hui, kunonkin pelottavann näköinen esine!
  Ja oli kyllä mielnkiintoinen postaus sulla, .
  Osattiin sitä ennen vanhaankin..taidetaan sitä vieläkin kupatakin.
  Suoneniskennästä en tiedä, tehdäänkö sitä enään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla et tykkäsit:)) tavallaan verenluovutuskin on eräänlaista suoneniskentää, vuosittain lasketaan noin 270 000 pussillista hurmetta! kuppausta harrastetaan melko paljon edelleen, hieman vain eri tekniikalla kuin aiemmin. Suomessa on oikein Kuppareiden ja saunaterapeuttien yhdistyskin, tietoa löytyy www.kupparit.fi sivustolta.

   Poista
 4. Olipa hieno tietoisku. Muistan lapsuudessani myös nähneeni kuppausta. Yritän pysyä kaukana moisesta vehkeestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ovat sen verran erikoisia toimenpiteitä, et varmaan jäävät lapselle mieleen. onneksi verta otetaan nyt hieman erilaisilla välineillä!

   Poista
 5. On ne ennenvanhaan kansanparantajat olleet ihmemiehiä. Tässä minunkin kotipaikan lähellä on ollut tunnettu kansanparantaja Niemelän Manu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen joskus kuullut Niemelän Manusta, todella arvostettu kansanparantaja.

   Poista
 6. Olen kuullut sanan suoneniskentä, mutta muuten aivan outoa...
  Paransiko tuo todella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jo Hippokrateen ajoista on tunnettu suoneniskennän parantava vaikutus ja se oli hyväksytty hoitomuoto myös virallisen lääketieteen puolella.

   Poista
 7. Hieno juttu tosta suoniraudasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukava kun kiinnosti, itse tykkään myös kovasti näistä vanhoista jutuista:)

   Poista
 8. Tuo näppäri on tuttu vekotin minulle. Joskus sitä tutkiskelin ja tulin lopulta siihen tulokseen, että tuommoisella vehkeellä suoneniskentä oli vähintäänkin epähygieenistä. Muistan oikein kiistelleeni siitä isän kanssa, mutta väärässä olin. Kyllä tuota vanhaa hoitomuotoa yhä käytetään, ei vain toimenpidettä nimitetä suoneniskentä. Myös verenluovutuksessa otetaan verta tuo 400g.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä, kuten jo Harakalle vastasinkin, niin vuosittain noin 270 000 pussillista luovutetaan verta! moni saa kiittää elämästään tuntematonta verenluovuttajaa.

   Poista
 9. Suoneniskijä ja vereseisautus kuulostaa aika hurjalta! Mielenkintoinen tarina ja esine.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. arvaat varmaan, miksi se lapsena niin kiinnostikin;)

   Poista
 10. DreamHost is the best website hosting provider with plans for all of your hosting needs.

  VastaaPoista