perjantai 23. marraskuuta 2012

Valokuvatorstai 265. haaste


Valokuvatorstain haaste toi mieleeni vanhan kompassin. Joskus 70-luvun lopulla suoritin rannikkolaivurikurssin. Vanhalla meriläisellä veneillessämme kompassinkäyttö tuli tutuksi. Purjehtijat suunnistivat aikojen alussa tähdistä, kompassia on käytetty jo ennen ajanlaskua.


14 kommenttia:

 1. Kohtasimme varmaan merellä Turun saaristossa ja moikkasimme, mutta emme tunteneet toisiamme. Siihen aikaan mekin liikuimme merellä. Opettelin myös käyttämään kompassia ja ottamaan suuntia kartasta. Kerran se olikin tosi tarpeen, kun jouduimme pahaan sumuun. Hyvin kuitenkin selvittiin, vaikka suuntia piti laskea sekunneissa. Oli niin mutkainen ja paha paikka.
  Hieno vastaus haasteeseen!

  VastaaPoista
 2. hyvin tavoitit sumun ja kompassin käytön vastauksestani! monia ihania ihmisiä tapasimme veneillessämme. varmaan mekin olemme tosiaan moikanneet, airsitolla veneilimme usein. nyt mieleen nousee retkemme seilin saareen. mielenkiintoinen paikka. todella kaunis saari, niin rehevä, lehtomainen verrattuna airiston usein niin kallioisiin, mäntyä pääasiassa kasvaviin saariin ja kiviluotoihin.

  VastaaPoista
 3. Onnistunut kuvanrajaus, tekee kuvasta mielenkiintoisemman. Merenkulusta en mitään tiedä, mutta kompassin käytö opetteli edellistalvena uudelleen tunturivaelluksille lähtiessä. Kompassi oli tietysti mukanakin. Kartta ja kompassi kun on ja osaa niitä lukea, niin ei eksy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. arvasitko missä kuvattu? mekään ei kuljeta vieraissa metsissä ilman kompanssia.

   Poista
 4. Merenkulkija? Kompassi on ollut varmasti tarpeellinen opittava. Taitaa siellä muitakin avuja tarvita. Luulen. Vastaus on kyllä hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. valitettavasti nyt meriläisemme jo merikelvoton...kiitos!

   Poista
 5. Hyvä mieliyhtymä! Kuva oli tarkastelun arvoinen, mielenkiintoinen. Kanootit riittävät minulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kartasta tuli sen verran epäselvä, et siitä ei ilmeisesti tunnista, mist rannikosta on kyse? kanootti on hieno menopeli. itsekkin mielelläni melon, se rentouttaa mukavasti hartianseutua

   Poista
  2. En saanut selvää kartasta. Oisko Kemiön saaristoa. Tai sitten Kreikkaa, arvuutteluksi menee :)

   Poista
  3. suomenlahti kyseessä eli Kemiön saari hyvä arvaus! kyseessä Suomen Taloudellinen kartta vuodelta 1919. Isäntä on hurahtanut vanhoihin karttakirjoihin ja karttojakin löytyy aika pino

   Poista
 6. Hieno kuva toi mieleeni tyynellä merellä seilaavan purjelaivan

  VastaaPoista
 7. tyveneen purjelaiva on joutunut, raskas sumuverho laskeutuu peittäen näkyvyyden

  VastaaPoista
 8. Arvostan erityisesti metenkulkijan kompassitaitoja. Itse en pärjää edes maalla kompassin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hattua nostan minäkin merikarhuille! jos jonkin taidon tarvitsee, sen myös oppii, huonommin tai paremmin, mut oppii kyllä kun jaksaa harjoitella
   kiva kun vierailit Sisko, tervetuloa toistekkin:))

   Poista