maanantai 26. marraskuuta 2012

Päivän askareita 4

Kello oli vierähtänyt jo yli puolenpäivän aloittaessani päivän värjäystouhut. Valoista aikaa oli niin vähän jäljellä et päädyin asettamaan kaikki kolme värjäysastiaa samalle piisille hiljaa mielessäni toivoen, ettei mikään keikauttaisi niitä kumoon. Pikkuruiseen rautapataan laitoin kaksi eilen purettamistani valkoisista vyyhdeistä krappi-kokenilli liemeen. Emalikattilaan kolme harmaata vyyhteä eilen illalla keittämääni karveliemeen. Teräsämpäriin laitoin kaksi valkoista vyyhteä karvejäkälän joukkoon. Olin jo illalla keittänyt lientä lähes kaksi tuntia ja nyt jatkoin keittämistä lankojen lisäämisen jälkeen vielä kolme tuntia. Eli vasemmassa alakulmassa ämpäri vielä nököttää yksikseen piisin reunalla, muut olen jo siirtänyt laatalle jäähtymään. Odotan saavani ruskeanharmaan värin keittämällä lankaa karvejäkälän kanssa yhdessä vähintäin kolme tuntia, vasta huomenna näen onnistuinko. Ainakin odotettavissa on kova urakka lankojen huuhtelemisessa, kun ne on lillunut jäkälän joukossa!
Värjäyksen lomassa huuhdoin eilen illalla karveella värjäämäni vihreät vyyhdet ja purettamani langat. Asettelin vyyhdet verantamme suojaan orrelle, missä ne saavat olla yön yli kuivumassa.
Alhaalla keskellä on huovutusta varten värjäämiäni villatapuleita. Vihreä väri on karvejäkälästä ja lohenpunainen krappi-kokenilliliemestä. Villat kuivaan saunatuvan penkillä. Siinä ne kuivuvat parissa päivässä ja toivonmukaan ehdin karstaamaan ne vielä ennen sunnuntain joulumyyjäisiä. Mielenkiinnolla odotan kuinka vahvan vihreän saan villaan, toiveissa on  pehmeä harmaanvihreä, joka olisi oiva esim, tontun huovutettuun nuttuun.
Viimeistä värjäyskattilaa vahtiessani on hyvä aika lämmittää pihasauna, päivän päätteeksi on nautinnollista päästä löylyn lämpimään.

8 kommenttia:

 1. Voi hyvät hyssykät näitä sinun touhujasi. Mielenkiintosen tuntuista touhua, ja niin hillittyjä värejä palkaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivän askareet - postauskertomus ehkäpä jo kyllästyttää joitakin lukijoita, sen avulla haluan kuitenkin kuvata, miten päivät rytmittyvät värjäysviikkoni aikana. Kesällä saatan värjätä 2-3 viikkoa yhteenperään, Pyhäinmiesten päivän aikoina vierähti viikko patojen ääressä ja nyt tarkoitus on saada värjäyssessio päätökseen lauantaina.
   Aamu uutiset lupaili pakkasta ja lumisadettakin loppuviikoksi. nyt hiukan jänskättää ehdinkö värätä kaikki lankani ennen myräkkää.

   Poista
 2. Kyllä nuo luonnonvärit ovat sitten kauniita. Tuo on varmaan aika lämmintä puuhaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. silmä todella lepää luonnon väreissä ja miten ne alkavatkaan hehkua neuleissa. yksikseen vyyhdellä katseltuna jokin lanka saattaa vaikuttaa kovin mitättömältä, sen värisävy tulee oikein esille vasta käsityössä!
   nyt ilmat jo sen verran viileät, et hiki ei tule patojen ääressä touhutessa.

   Poista
 3. Hei Ilona :) Pyysit saada lyijykynätyöni kopioida. Ole hyvä. Kiva kun pidät siitä ja vielä hienompaa, kun kysyit luvan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Aina. koen työsi hyvin läheisenä ja olen iloinen, et voin nyt laittaa sen luvallasi kehyksiin.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. tervehdys jokke. uusi kasvo alkoi kiinostamaan ja poikkesin jokkemaassa. liityin lukijaksesi, jot en täs hässäkäs unohtaisi, pikasilmäykseltä oli niin kiinnostava maailma.
   mukava kun kävit, tervetuloa toistekkin:))

   Poista