sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Elokuun viimeisen viikon juttuja

Syyskuun ensimmäinen päivä valkeni sumuisena. Heräsin tapani mukaan aikaisin, laitoin kahvin tippumaan ja lähdin aamulehden hakureissulle kameran kanssa. Kasvilavojen auringonkukat tuovat piristystä sumuiseenkin aamuun:))  
Kävin avaamassa myös kasvihuoneen oven. Kirsikkatomaatit ovat antaneet satoa jo kuukauden päivät. Aiempina vuosina olen latvonut tomaatit niiden ylettyessä kasvihuoneen kattoon. Luin keväällä jostain puutarhalehdestä, että tomaatit tuottavat vieläkin runsaamman sadon, jos ne ohjataan kasvamaan vaakatasossa. Päätin kokeilla asiaa. Asiassa taitaa olla perää, koska aiemmin en ole onnistunut saamaan näin suurta satoa! 
Kirsikkatomaatti Black Cherry on todella maukas lajike. Usein napsin niitä suoraan suuhun kasvarissa puuhastellessani. Toisena lajikkeena kasvatan perinteistä runkotomaattia 'Tanskan Vientiä'. Se on varma lajike jopa avomaallakin kasvatettaessa. 
 Kurkut ovat antaneet satoa jo heinäkuun lopulta asti. Niitä riittää ystävillekin annettavaksi.
Lehtimangoldi on kasvanut rehevästi kasvihuoneessa. Jostain syystä tänä vuonna kasvilavoissa se ei  oikein viihtynyt. Ehkä mangoldi kärsi liiallisesta kuivuudesta ja lavoihin pesiytyneistä mauriaisista. Olen aiemmin postannut muutamaankin otteeseen pihamaamme mauriaisista. Nyt kun olen saanut häädettyä ne kasvihuoneesta, niin ovat vallanneet kaksi kasvilavaa! 
Keväällä perustamassani aumakompostissa ei onneksi ainakaan vielä ole ollut mauriaisia. Kesäkurpitsa antaa runsaan sadon. Niitäkin tulee yli oman tarpeen, joten niitä riittää myös ystäville .
Hajuherneillä näyttää olevan aivan liian matala tuki. Leikkaan kukkia säännöllisesti maljakkoon ja siitä  hajuherneen kukinta vain kiihtyy;) Vasemmalla näkyy alppikärhön untuvapalloja. Jaoin keväällä kasvihuoneessa kasvaneen alppikärhön. Kaikki jakotaimet ovat lähteneet oikein hyvin kasvuun. 
Päätin keväällä istuttaa vähään tyytyviä kesäkukkia, koska tiesin meidän reissaavan kesällä tavallista enemmän. Kesä- eli pikkubegonia on osoittautunut nappivalinnaksi. Istutan usein sitä myös vanhempieni haudalle. Erityisesti äitini piti siitä kovin. Monet ehkä karttavat pikkubegonian istuttamista pihamaalle, koska pitävät sitä hautakukkana. Pikkubegonia on jaksanut kukkia koko kesän, vaikka välillä kastelussa on ollut pidempikin väli. Taidanpa ensi kesänäkin istuttaa pikkubegoniaa kukkalavoihin:)) 
Toinen kesän yllättäjä on perinteinen ruusupapu. Se on viihtynyt hyvin kolmen sisaren kasvilavoissa. Tässä se kurkottelee kohti taivasta kaktuslavassa, kiertyen kelottuneen katajan ympärille. 
 Runsaimmin se on tuottanut palkoja Ikkunalavassa. 
Kurtturuusut ovat myös kypsyttämässä kiulukoitaan. Kohta pääsee herkuttelemaan ruusunmarjakiisselillä. Pakastamme kiulukoita myös talven varaksi. Ruusun terälehtiä olen kuivannut pitkin kesää. Niiden tuoksu tuo kesän muistot mieleeni talvella iltateetä hauduttaessamme;)
Sipulit ovat olleet kuivumassa jo reilut pari viikkoa. Viikolla pussitin jo osan.
 Kuivatut omenan viipaleet ovat maukkaita, korvaavat hyvin kaikenmaailman muut lastut. 
Minulla on omenan viipaleita kuivumassa lattialämmöllä ja uunin päällä. 
Eilen aamulla aurinko paistoi jo heti aamusta. Käyn kiertämässä tattiapajani joka toinen päivä. Paljon muitakin sieniä on jo noussut, mutta kaikki eivät toki ole syötäviä, kuten ei tämä punainen kärpässienikään.  
 Herkkutateista tykkää moni muukin. Etanat ovat oikeita herkkusuita!
Onneksi tatteja riittää kaikille, tässä eilinen saaliini:)) 
Menneellä viikolla olemme tehneet isännän kanssa taas pitkästä aikaa kompostialueen koivuranka-aitaakin. Toimme kesäkodistamme lisää rankoja. Ne riittivät takaseinään.
Onneksi saimme hakea lisää rankoja tuttavamme rankakasasta ja saimme näin aidanteen päädynkin tehtyä. Nyt kompostialueen ranka-aidanne on vihdoinkin lähes valmis. Tänään suunnittelin maalaavani "ikkunalaudat" punamullalla. 
 
Isäntä kiinnitti hevosenkengän myrskylyhdyn koukuksi. Myrskylyhty antaa mukavasti valoa pimeneviin iltoihin.

Viikon kesäretki suuntautui tällä kertaa Turkuun. Saimme miniältä joululahjaksi risteilyn, mikä toteutettiin päivällisristeilynä Rudolfiinalla yhdessä nuorenparin kanssa. Reissu oli todella onnistunut, ehkäpä yksi kesän kauneimmista päivistä. Meille kävi muuten hyvä tuuri, risteily oli tarjoushintaan. Kahden tunnin risteily ja herkullinen noutopöytä maksoivat hengeltä nafti 20 euroa!
Aurajoen rantaan ankkuroitu Suomen Joutsen on minusta maailman kaunein purjelaiva. Se toimii nykyisin museolaivana klik! Ehdotomasti tutustumisen arvoinen, jos suuntaat kesäretkelle Turkuun.
Isäntä iski silmänsä tietysti myös Antiikkiliike Wanhassa Eliaksessa klik! Suomen Joutsenen pienoismalliin. Pienoismalli jäi tällä kertaa ostamatta.  Sen sijaan minä löysin kauan etsimäni matalat asetit. 
Kirppariblogissani löydät postauksen klik! hankinnastani ja 
vähän muistakin kukkaisista kirpparilöydöistäni tästä toisesta postauksesta klik!
Pihamaalla kukkii parhaillaan kauneimmin kosmoskukat. Minusta myös löytämissäni Kupittaan Saven aseteissa kukkivat kosmoskukat Eva Suijan maalaamina.
Nyt puutarha kutsuu!

13 kommenttia:

  1. Nam nuo tomaatit ja kurkut. Kompostiaita on hieno, puu on kaunis elementti.
    Viime viikolla käytiin hakkeen mustikoita, yhtään ainutta sientä en nähny koko reissulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nam, nam, minäkin pystyn syömään näitä oman kasvarin tomaatteja, kun saavat kypsyä auringossa. liian raaka tomaatti oikein polttelee suutani. näin myös ohuet koivurangat tulevat käyttöön.
      harmitus sentään, onneksi löysitte kuitenkin mustikoita. sieniä taitaa olla nyt paikoittain, siellä mihin on saatu hieman runsaammin sateita.

      Poista
  2. Hyvin näyttää tulevan satoa sinulle! Tämä on herkkutattien vuosi. Ihanat herkän kauniit kosmoskukat! Hyvää syyskuuta t. puutarhurintytär

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. uusimme keväällä kasvihuoneen kasvulavat, nyt on riittänyt maassa voimaa ja kasvu on sen mukaista. jos vain lämpimät ilmat jatkuvat, niin saamme viel pitkälle syksyyn nauttia kasvarin sadosta. totta, nyt ainakin tällä kulmalla on ihan mahdottomasti herkkutatteja. aamulla taas hain korillisen ja siivutin ne kuivumaan. muutaman vuoden tauon jälkeen kylvin taas kosmoksia, ovat kyl ihania ja taidanpa kylvää niitä nyt ensi keväänäkin. ihmeen hyvin ehtivät kukkimaan, vaik en niitä esikasvattanut.
      oikein mukavaa alkanutta syyskuuta myös Sinulle!

      Poista
  3. Aivan mahtava tomaattisato minä toivon että saisin sen kasvihuoneen ei ehkä ensi vuonna mutta jos sitten. Ihana koivunranka aita. Maatuuko se alhaalta päin kuinka nopeasti? Vai onko teillä siellä jotain estämässä.? Ihana keksintö tuo hevosenkenkä koukkuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. meidän kasvari on tehty noin 25 vuotta sitten kierrättysmateriaalista (vain katon pleksin ja ikkunapumput ostimme). todella hyvin on palvellut kaikki nämä vuodet. toivottavasti Sinäkin saat toivomasi kasvihuoneen.
      kiva kuulla et tykkät aidasta. kuten kuvasta voi nähdä kun oikein tarkasti katsoo, rangat eivät ole suoraan maakosketuksessa, vaan kivien päällä. aidan vanhimman osan olemme tehneet jo monta vuotta sitten. yllättävän hyvin koivurangat ovat kestäneet. tosin tuohi on alkanut jo irrota noista vanhimmista, mutta se ei ainakaan vielä haittaa. rangat on kiinnitetty ruuveilla, joten ne on helppo tarvittaessa vaihtaa.
      minulla on ollut kaksi hevosta, joten noita hevosenkenkiä on siunaantunut nurkkiin. meillä on jo monessa paikassa hevosenkenkä koukkuja:))

      Poista
    2. No nyt suurensin vielä kuvaa ja kivien päällähän ne rankat on. Jos olisi ollut tarkka niin olisi ne huomannut ilman suurennustakin.

      Poista
  4. Onpas tomaatissa valtava määrä raakileita! Sinulla on ilmiselvästi taikakosketus hyötykasveihin, sillä niin hienosti tulee satoa kaikista. Koivunrankaseinä kompostien ympärillä on hienon näköinen. Kauniit kosmokset! Aurinkoista alkanutta syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hih, taikakosketuksesta en osaa sanoa, mut salainenaseeni on hevosenlanta. vihdoinkin saimme rankaseinän valmiiksi, siitä tuli jokseenkin sellainen kun olin ajatellutkin. kosmoskukat ovat ihania syyskukkijoita. oikein pitää ihmetellä, miksen ole niitä taas moneen vuoteen kasvattanut. ensi keväänä kyl ehdottomasti esikasvatan ainakin osan, että kukinta alkaisi jo hieman aiemmin.
      kiitos Minna, aurinkoisia syyspäiviä myös Sinulle:))

      Poista
  5. Mauriaisia on meidänkin pihalla riesaksi asti, koska yläpiha on kuivaa hiekkamaata. Tänä vuonna olen taistellut niitä vastaan kanelin voimin (ruokailualueen laatoitus) - ja onnistunut. Teillä on komea kuusiaita! Ja tuo ranka-aidanteen idea on loistava, haluan sellaisen meillekin. Paikkakin olisi... Oletko itse tehnyt nuo sipulipussit? Sinulla on niin paljon asiaa tässä postauksessa, ettei kaikkea kehtaa edes kommentoida....:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minäkin olen kokeillut kanelia, mut meillä se ei valitettavasti tepsinyt. monenlaisia konsteja on tullut koeteltua, mut mikään ei tunnu auttavan. nyt ollaan sit otettu aina kaikki näkyvillä olevat munat pois esim. laattojen ja kivien alta (meil kiertää talon sokkelia kiveys, minkä olemme nyt päättäneet ottaa pois noiden mauriaisten takia). mul on vanhat uunipellit runkoruusujen korien alla. siitä huolimatta mauriaiset valtasivat myös ne!
      ranka-aidanne on helppo tehdä ja halpa, siis oiva aidanne:))
      sipulipussit olen tehnyt itse. tein noita vaaleita kirjailtuja sipulipusseja jossain vaiheessa paljon myyntiinkin, mut sit kyllästyin niiden tekemiseen ja kehitin muita juttuja tilalle.
      totta, mul tuppaa olee nää postaukset melkoista sillisalaattia, kuten koko bloginikin. usein päätän, et kirjoitan vai yhdestä asiasta, mut lopussa huomaan taas rönsyilleeeni pahemman kerran;)

      Poista