torstai 13. kesäkuuta 2019

Kolme uutta kasvilavaa ja kesälounas Värjärin tapaan

Hankimme toukokuussa vanhoja lavakauluksia rautaromuttamolta. Olen esikasvattanut lavoja varten maissia, kesäkurpitsaa, auringonkukkaa, ruusupapua ja krassia. Ensimmäiseksi valmistui etupihan kasvimaalle tämä Pylväskaktuslava. Naapurin isäntä kaatoi muutama vuosi sitten pellon laidasta pystyyn kuivuneita pylväskatajia. Olemme hakeneet niitä iännän kanssa aitatarpeiksi. Tämä kaunis pylväskatajan kelo tuo mieleeni pylväskaktuksen. Se pääsi kunniapaikalle Kolmen sisaruksen kasvilavaan ruusupavun kiipeilypuuksi ja annoin lavalle nimenkin sen mukaan.
Aiemmin lavan paikalla kasvoi kriikunapuu. Isäntä kaatoi sen keväällä, koska puu ei tuottanut enää  kunnolla satoa ja oli kovin ränsistyneen näköinenkin.  Isännällä oli hikinen homma saada juurakko kaivettua ylös!  
Istutin viime viikolla esikasvattamani taimet lavaan. Paremminkin kyseessä on Neljän sisaruksen lava kuin kolmen, koska maissin, pavun ja kurpitsan lisäksi istutin lavaan myös muutamia auringonkukkia. Kaikki istuttamani kasvit ovat hyviä kumppanuuskasveja edistäen toinen toistensa kasvua. Pölyttäjien houkuttelemiseksi istutin lavaan lisäksi muutamia keltasauramon taimia ja yhden krassin.   Taimet ovat lähteneet hyvään kasvuun. Tänään laitoin lavaan heinäsilppua viherkatteeksi ja sen päälle vielä olkia. Näin kastelutarve vähenee huomattavasti. 
Ruusupapu kiertyy jo vauhdilla katajan ympärille. Se ei näytä lainkaan vieroksuvan katajaa kuten humala. Laitoimme toukokuussa katajasta salon myös risuaidan vierustalla kasvavalle humalalle. Humala ei tahtonut aluksi lainkaan kiertyä katajasalkoonsa, vaan hakeutui siitä kauemmaksi ja vasta parin metrin korkeudelta on nyt alkanut kiertyä katajan ympärille. 

Toisen lavan laitoin puutarhavajan seinustalle. Siihen maissin lisäksi istutin kaksi karhunvatukkaa. Toisen taimen, Sonjan, hankin puutarhamyymälästä ja toisen toin kesäkodista, missä kasvaa enemmänkin karhunvatukkaa Rauniopuutarhan seinustalla. Seinään kiinnitetty verkko toimii kasvutukena. Verkko on itseasiassa vanha kokoontaitettava sänky, minkä bongasin kaatopaikalta. Kuva on otettu myöhään illalla, ilta-auringon viimeiset säteet valaisevat vielä takapihan metsäpuutarhaa.
Kolmannen kasvilavan paikka löytyi mansikkamaan reunasta. Aiemmin paikalla oli heppojeni Heimon ja Ilonan hiekkatarha. Siksi saralla on yli 30 cm hiekkaa, minkä alla on suodatinkangas ja salaojitus. Nyt kun minulla ei ole enää hevosia, olemme alkaneet laajentaa kasvimaata hiekkatarhaan. Ensiksi ajattelin kokeilla hiekkaviljelyä, mutta perehdyttyäni siihen lähemmin, luovuin ajatuksesta. Meillä ei riittäisi nurmea tarpeeksi viherkatteen leikkaamiseksi kasvimaalle, mitä hiekkaviljely edellyttäisi. Nyt olemme perustaneet pitkiä, noin metrin levyisiä aumapenkkejä entisen hevostarhan paikalle. Kun lapsetkaan eivät halua pelata pihapelejä hiekalla, niin päätimme laajentaa kasvimaata. 
Tein kasvilavan kasvualustan samaan tapaan kuin olen tehnyt aumapenkitkin. Lapioin ensiksi kaiken hiekan pois. Laitoin reilun kerroksen risuja ja haketta alimmaiseksi. Seuraavaan kerrokseen iso kottikärryllinen talven yli kompostoimaani hevosenlantaa, mihin sekoitin syksyllä haravoituja vaahteranlehtiä.  
Tiivistin pohjan tallomalla ja sen jälkeen kastelin pohjan perusteellisesti. Käytän lavoissa oman pihan tavallista peltomultaa. Yritän seuloa mullasta kaikki rikkakasvien juuret mahdollisimman tarkoin pois. 
Täällä Sarkolassa on melko jäykkä savinen maa. Sekoitan siihen aina myös jnkv karkeaa hiekkaa perustaessani uutta aumapenkkiä. Tällä kertaa minulla ei ollut karkeaa hiekkaa käytettävissä, joten sekoitin peltomultaan hiukan kaivamaani hiekkaa. 
Madoista yritän pitää hyvää huolta, siksi
haravoin kevyellä kädellä ja lapiota käytän niin vähän kuin mahdollista.
Istutin lavaan esikasvattamieni maissin, kesäkurpitsan ja ruusupapujen taimia. Koska tähänkin lavaan istutin  myös muutamia auringonkukkia on kyseessä neljän sisaruksen istutus perinteisemmän kolmen sisaruksen sijaan. Kasteltuani taimet huolellisesti, levitin viherkatteeksi metsäpuutarhasta sirpittämääni metsäapilaa. Sirpillä ei saa niin hienoa silppua kuin haluaisin. Parasta viherkatetta saa ruohonleikkurilla, mutta  eilen iski tässä kohdin laiskuus ja en viitsinyt ottaa ruohonleikkuria ulos puutarhavajasta. Sitä ei ole tarvittu vielä kertaakaan tänä kesänä eli minun olisi pitänyt tehdä leikkurille pieni huoltokin ennen sen käyttöä. Mieluummin tartuin sirppiin ja sain hetkessä kasvilavaan tarvitsemani määrän viherkatetta. 
Viherkatteen päälle ohuelti olkia, näin taimetkin erottuvat selkeämmin ;)
 Tänään viimeistelimme kasvilavan ilmeen ja ristimme sen Ikkunalavaksi. 
Kasvilavan päätyyn kiinnitimme kahden tolpan väliin siirtolavan. Siirtolavan ja tolppien väliin jätimme sen verran rakoa, että siihen mahtuu ikkuna tukevasti paikoilleen. Olemme saaneet näitä vanhoja ikkunoita ikkunaliikkeestä ilmaiseksi. Ne on todella käytännöllisiä, helppoja siirellä ja mikä parasta todella kestäviä. Nyt ikkuna suojaa eilen istuttamiani taimia edes hiukan tuulelta.
Siirtolavan päälle kiinnitimme vanhan ikkunapokan. Sen päälle on tarkoitus nikkaroida vielä kolmio, samanlainen kuin mitä on talomme ja ulkorakennuksen päädyissä, hieman sirompana tosin. 
Sade yllätti, toivottavasti vielä illalla pääsisimme jatkamaan mansikkamaan suojaverkon rakentamista. Postaan siitä sitten enempi, kun olemme saaneet suoja-aidan valmiiksi. 
  Nälkäkin jo oli, joten sade tuli ihan passeliin rakoon.
Olemme syöneet jo viikon verran ansarissa kasvattamiani varhaisperunoita. Myös kaikki vihannekset keräsin ansarista. Sade ropsi kattoon, kasvihuoneessa oli mukavan lämmintä. Tämä on kesän ihaninta aikaa, kun alkaa saamaan satoa ruokapöytään omalta maalta.
Talon nurkalla kasvavasta tarhakurtturuususta nappasin muutamia terälehtiä salaatin joukkoon. 
 Lounas Värjärin tapaan;
varhaisperunaa voisulan kera
paistettuja muikkuja (isäntä paistoi)
höyrytettyjä magnoldin varsia ja sokeriherneiden palkoja
vihreäsalaatti, missä  
mangoldin ja salaatin lehtiä, basilikaa, tilliä, fetapaloja, ruusun terälehtiä

Ruokajuomaksi raikas lasillinen piimää:))

 
Sydän ja mieli kiittää näistä luonnon antimista tälläkin kertaa:))

ps. sade jatkuu ja kaukaa kuuluu ukkosen jyrinä, taitaa olla parasta sulkea tietsikka


8 kommenttia:

  1. Kiva lukea toisten onnistuneista hyötytarhailuista. Oma pieni innostukseni sille saralle saa kolauksen toisensa perään, kun siemenet eivät idä ja vähät itäneet taimet käy joku tihutyöläinen popsimassa, vaikka harsoja on käytössä varmaan enemmän kuin laki sallii :D Vielä ei ole toivo kuitenkaan menetetty, pitää vain tehdä muutamia uusintakylvöjä. Jospa edes jotain saisi ruokapöytään asti. Kaksi retiisiä oli jo syöntikokoisia, eli alkuun on kuitenkin jo päästy. Jos ei muuta, niin marjapensaiden välistä syödään sitten vuohenputkea (ja perhe kiittää...) :D Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. huomenia Minna, hyvä kun et lannistu! siementen itävyydessä on kyl eroja. viime keväänä tutui ettei mitkään siemenistä itäisi kunnolla. tänä keväänä taas kaikki paitsi kurkun, ovat itäneet oikeinkin hyvin. kurkkupussista sain kasvatettua vain kaksi taimea, no meille kyl kaksikin kurkkua riittää ihan hyvin. itse en kasvata mitään erikoisuuksia, ihan vaan näitä tavallisia varmoiksi toteamiani. retiiseistä olemme jo eka kylvöt syöneet, nyt toinen kylvös jussiksi syömä kokoisia. uusinta kylvöjä teen parin viikon välein retiisistä, tillistä ja nauriista, salaateista hieman harvemmin. sen sijaan nauriit ja ulkona kasvilavassa olevat magnoldit osin kärsivät. syykin on selvä, mauriaiset myllertävät lavojen päädyissä, niin, et hennot taimet eivät pysty kasvattamaan juuristoaan. pihallamme on paljon mauriaisia ja siksi lavat eivät ole ihan paras ratkaisu.
      pihan villiyrtit ovat just parasta syötävää, niitä käytän myös itse paljon. nyt viikolla olemme keränneet mustaherukanlehtiä viherhuoneen lattialämmölle kuivumaan.
      kiitos Minna, oikein mukavaa viikonloppua myös Sinulle:))

      Poista
  2. Mielenkiintoista lukemista nämä sinun postauksesi. Me tosiaan lisättiin myös lavakauluksia viisi kappaletta. Ja lisää tulee vielä muutamia syksyllä jos kerkiän laittaa kevääksi valmiiksi. Tuo sinun ikkunalavasi on hurjan hyvä idea. Taidan kopsaa sen sinulta jossain vaiheessa. Minun valkosipulin varret ovat vähän kellastuneet onkohan se kuivuudesta johtuvaa? Teillä on jo noin isoja pottuja. Ja näinhän sitä kurtturuusua voi hävittää kun oikein lakikin nyt määrää sen hävityksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sepä mukava kuulla Nila:)) itse innostuin kasvilavoista selkäni takia, korkeita kasvilavoja on helpompaa hoitaa. nyt tuo Ikkunalava ja Pylväskaktuslava ovat matalampia ja pienempiä kuin aiemmin tekemämme viisi lavaa. ne ovat kuitenkin pieniä ja yletyn hyvin polviltani tekemään kaikki tarvittavat hoitotyöt. kopsaaminen on ihan sallittua Nila, ole hyvä vain! eikö me osin juuri siksi kirjoitella näitä juttuja, et joku voisi niistä saada inspiraatiota kehitellä taas jotain kivaa omaan pihaan? isäntä sai rautakaupasta noita koko puisia siirtolavoja ilmaiseksi. ne on tosi hyviä ja sopivat moneen tarkoitukseen.
      isosikollani oli aikoinaan isot valkosipuliviljelykset. yksi tavallisin syy liian aikaiseen "tuleentumiseen" oli juuri tuo arvelemasi kuivuus, jos maassa on riittäävästi kasvuvoimaa. laitoin ansariin varhaisperunaa huhtikuun puolessa välissä juuri ennen lomareissuamme. Tämä Annabelle lajike on uusi tuttavuus minulle ja olen siihen tosi tyytyväinen.
      selvittelin toukokuussa sitä, onko pihallamme kasvavat ruusut kurtturuusua vai tarhakurtturuusua. aikoinanin olen ne ostanut tarhakurtturuusuuina. Tarhakurtturuusujahan ei ole määräty hävitettäväksi. hyvä niin, koska silloinhan pitäisi kiskoa juurineen todella paljon pihojemme pensasruusuista.

      Poista
  3. Mielenkiintoista puuhaa.Mukavaa kesää sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos RaijaAnnikki, itsekin olen innoisani näistä kesäprojekteistamme:))
      oikein hyvää ja aurinkoista kesää myös Sinulle!

      Poista
  4. Ai että on herkullinen lounas ja mikä parasta melkein kaikki omasta takaa, tietää tasan tarkkaan mitä suuhunsa panee.

    Kiva oli taas lukea mitä kaikkea olette saaneet aikaseksi. Pylväskaktuksesta tulee varmasti komea, kunhan saa vihreyttä ympärilleen.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juuri niin Sirpa, kesä tarjoaa monenlaisia herkkuja meille:))
      niin minäkin uskon. ruusupapu viihtyy todella hyvin ja kasvaa ihan silmissä. maissit ovat aluksi melko hidaskasvuisia, mutta kunhan yötkin vielä hieman lämpeävät, niin nekin aloittavat huiman kasvunsa ihan varmasti, kuten kesäkurpitsatkin. tänään olen ajatellut istuttaa kasvihhuoneeseen kurkkuja ja takapihan isoon kompostiaumaan kesäkurpitsoja. eli mukava viikonvaihde tulossa lempi harrastukseni parissa:))

      Poista