tiistai 26. joulukuuta 2017

Perheemme perinteinen Tapaninpäivän vietto

Jouluseimi kuuluu osana kotimme jouluperinteisiin. Ensimmäisen seimen rakensimme yhdessä lasten kanssa heidän ollessaan pieniä keittiön seinässä olevaan syvennykseen. Alunperin katolinen seimiperinne on onneksi levinnyt myös luterilaisen kirkon piiriin. Traditiot välittävät kulttuuriperintöä sukupolvelta toiselle ja ne yhdistävät myös ihmisiä yli kirkkokuntarajojen. 
Omassa lapsuudenkodissani ei konkreettisesti rakennettu seimeä, mutta minusta sen ajatus oli läsnä. Karjasuojaan kävellessämme äitini kertoi joulun tarinaa, pakkaslumi narskui huopikkaiden alla, sininen hetki, tähtikirkas taivas yllämme - siinä hetkessä oli läsnä yhtä aikaa joulun taikaa ja jouluyön rauhaa. Jouluna karjasuojassa oli ihan omanlaisensa tunnelma. Aamulla seimen äärellä hiljentyessäni havahduin ajatukseen, miksi minulle on niin tärkeää aina somistaa jouluna kotia oljilla. 
Jouluseimen paikaksi kodissamme on vakiintunut yläkerran aula. 

Tänään vietämme esikoisemme syntymäpäivää hyvin perinteisellä tavalla:
ruokaillen, lautapelejä pelaten ja illalla ajamme koko porukalla katsomaan
 päivänsankarin valitsemaa elokuvaa
Star Wars: The Last Jedi.


22 kommenttia:

 1. Ihana seimi, ja erityiset muistot lapsuudesta. Sinulle karjasuojan tapahtuma piirtyi konkreettisena mieleen. On kiva nähdä oljilla koristeltu seimesi ja lukea tarina sen takana.
  Hyvää joulun jatkoa ja onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa kuulla Saila, että tavoitit tunnelman. jouluaamun hiljaisuudessa ajatukseni palaavat lapsuuden aikoihin, onhan joulu koko perheen juhla, niin elävien kuin jo edesmenneidenkin. vasta nuuttina puran seimen ja muut joulukoristeet eli meillä joulun aikaa kestää vielä kotvasen. oikein hyvää tulevaa vuotta myös Sinulle Saila!

   Poista
 2. Kaunis seimi. Onnea esikoiselle ja mukavaa syntymäpäivän viettoa. Hyvää tapaninpäivää ja uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kaunis Satu! elokuva genre ei ihan omaan makuuni, mutta olen ne kaikki katsonut yhdessä päivänsankarin kanssa, mikä tekee niistä minulle tärkeitä;)

   Poista
 3. Kaunis seimi! Ihanaa Tapaninpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Tiiu/Puutarhahetki. oikein hyvää uutta vuotta sinulle!

   Poista
 4. Kiitos toivotuksesta. Hyvää Tapaniniltaa ja synttärijuhlia.
  Mukavaa loppuvuotta ja värikästä uutta vuotta 2018.
  KristiinaS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos KristiinaS, mukavaa kun piipahdit pitkästä aikaa luonani. väriä todella kaipaan ja toivon ensi vuonna taas pääseväni väri patojeni ääreen.

   Poista
 5. Kaunis seimi ja tarina sen taustalla.
  Onnittelut esikoiselle ja mukavaa tapaninpäivää!

  VastaaPoista
 6. Kaunis jouluseimi!
  Hyvää Tapaninpäivää!

  VastaaPoista
 7. Hyvää syntymäpäivää sankarille <3 Mukavan kuuloista tapanin viettoa :)

  VastaaPoista
 8. Kaunis jouluseimi ja olkikoristeet sopivat suomalaiseen jouluun.
  Hyvää jatkoa tälle vuodelle, pidetään siitä vielä muutama päivä kiinni ja sitten siirrytään uusille lukemille vuoteen 2018. mitähän se tuo tullessaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Molley, minustakin oljet kuuluvat jouluun. aina välillä olen levittänyt olkia myös pihasaunan verannalle. nyt viime vuosina ei ole ollut lunta, joten oljetkin olen jättänyt laittamatta verannalle. olen niistä joku kerta tehnyt postauksenkin blogini alkuvuosina. toivotaan Molley tulevan vuoden tuovan meille mieluisia asioita muassaan:))

   Poista
 9. Parhaimmat onnittelut päivänsankarille!

  Jouluseimi on ihana! Pitkään olen sen valmistamista hankkinut, ajatus kypsyy. Kauniisti kerroit lapsuutesi jouluista. Oikein mukavaa vuoden viimeistä viikkoa, kevättä kohden ollaan matkaa tekemässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Saila! joulun alla kuuntelin radiosta jouluseimestä ja sen merkityksestä. siinä tuli esille ajatus, että perinteisesti jouluseimeä voi rakentaa vaiheittain raamatun kertomuksen mukaisesti koko adventin ajan. jokaisella perheellä on omanlaisensa seimi ja kun lapset muuttavat kotoa, niin heille annetaan jokin osa seimestä matkaan oman seimen osaksi laitettavaksi. tämä ajatus viehättää minua ja toivon, että myös omat lapseni ottaisivat en omakseen. tällä hetkellä kukaan heistä ei vielä rakenna omaan kotiinsa seimeä.
   löysin tuon tallina toimivan vanerista valmistetun kaaren naapurin kokosta pari vuotta sitten. onneksi sain sen pelastettua, koska näin heti sen sopivan seimeen talliksi.

   Poista
 10. Jouluseimi on tosi kaunis!
  Ja Onnea päivänsankarille!
  Toivon sinne teille oikein hyvää uutta Vuotta 2018!

  VastaaPoista
 11. Hienoa perintöä ja hiljntymistä jouluna. Paljon puuhastelua antavaa uuta vuotta sinulle ja perheellesi toivotteee aina kanoineen ja kissoineen :-)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. rakastan joulun aikaa juuri siksi, että silloin koko perhe on koolla ja on aika rauhoittua. meillä edelleen noudatetaan sitä perinnettä, että joulupäivänä ei käydä missään muualla kuin pitkällä kävelylenkillä, muuten ollaan kotosalla yhdessä.
   oikein hyvää tulevaa vuotta myös Sinulle Aina kanoinesi ja kissoinesi!

   Poista