sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Loppusyksyn iloja harmauden keskellä

Viikolla huomasin suureksi ilokseni toisen amatsoninliljoistani aloittelevan kukintaansa. Siirsin sen alakertaan "uuteen viherhuoneeseeni", missä sille on hieman enemmän valoa kuin yläkerrassa pohjoisikkunalla. Amarylliskasvien heimoon lukeutuva amatsoninlilja (Eucharis amazonica) on kotoisin Kolumbian vuoristosta. Nimensä se on mitä ilmeisimmin saanut Amazon joen mukaan, minkä latvaosista se on kotoisin. 
Amatsoninlilja vaatii kasvurauhan, sitä ei pidä jakaa liian usein eikä pitää liian suuressa ruukussa, jos haluaa sen kukkivan. Onnekseni naapurimme jakoi vuosi sitten omaa isoa liljaansa ja sain siitä muutaman sipulin itselleni. Amatsoninlilja on perinteinen huonekasvi, naapurimme lilja  on alunperin ainakin 1950-luvulta. Luontaisen kasvurytminsä mukaisesti amatsoninliljan pitkäruotiset kauniin kiiltävät lehdet aloittavat kasvunsa syksyllä ja samalla kukkanuput kehittyvät kesän lepokauden jälkeen. Kukat ovat puhtaan valkeat ja tuoksuvat aivan ihanalta!
Eilen toin viherhuoneeseen talvehtimaan myös yhden rosmariinin ja laventelin saunatuvalta. Sade ropisi ikkunaan koko lauantaipäivän. Koska pihahommiin ei päässyt, niin päätin puuhastella huonekasvien parissa. Olen jo pidempään etsinyt kirpputoreilta sopivaa kukkapöytää. Viime viikolla sen vihdoinkin löysin Aarresaaresta. 
Vanhasta toimistohyllystä sai hyllytasoja siirtämällä oivan kukkatason ikkunan eteen.
Aamukahvia juodessani hokasin aviisista Pirilän Kukkatalon huippuhyvän viherkasvi alen - 70%.  Pääsimme vasta illan suussa isännän kanssa käymään kaupoilla, onneksi sain vielä lähes kaikki ne kasvit, mitä olin suunnitellutkin hankkivani tarjoushintaan:))
Illan tunnelmakuva yhdistetystä viher- ja työhuoneestani.
Olen jo parin viikon ajan tuonut töistä päivittäin kassillisen kirjoja kotiin. Työpaikkani muuttaa vuoden vaihteen jälkeen uusiin toimitiloihin, missä meillä ei ole enää käytettävissä omia työhuoneita. Onneksi minulla oli mahdollista järjestää kotiin viihtyisä huone itselleni, koska minusta ei ole oikein työskentelemään "avokonttorissa", vaikka sitä kuinka mainostettaisiin meille "hiljaisena työtilana". 
14 kommenttia:

 1. Ihana kukkahylly :) Aleja kannattaa kyllä aina hyödyntää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkahylly on ylittänyt kaikki odotukseni, se on todella käytännöllinen ja kauniskin. Ale jatkuu edelleen, eilenkin tein hyviä hankintoja;)

   Poista
 2. On kyllä mahtava löytö tää sun kukkahylly..aijaiai.. Muutenkin hyvä fiilis huoneessasi, kukkivat kukat piristää sekä tuo iloa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hienoa kun aistit tunnelman jo kuvistakin! huoneesta on tullut todella viihtyisä.

   Poista
 3. Kaunis kukkahylly ja upea lilja. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Mukavaa ja viihtyisää. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Der Seidenspinner:)) viikko ja viikonloppukin vierähtivät sellaisella vauhdilla, ettei oikein ymmärräkkään. vielä kolme viikkoa ja onneksi sitten alkaa parin viikon joululoma.

   Poista
 5. Ihana tunnelmakuva viihtyisän oloisesta työhuoneestasi!
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 6. Upea amatsoninlilja ja tuo kukkapöytä on vallan mainio siihen tarkoitukseen, siis erikokoisille kukille.
  Minullakin on tuo lilja mutta ei ole vielä kertaakaan kukkinut. Olen sitä ilmeisesti väärin hoitanut ja nyt yritän hoitaa niin, että se ensi syksynä tekisi kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. uskon, että sinunkin amatsoninliljasi kukkii vielä joku kerta, ei sen hoito lopultakaan mitenkään konstikasta ole.

   Poista
 7. Kauniisti kukkii liljasi, se on kyllä kaunis kukka.
  Oikein hyvää marraskun loppua sinne sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Harakka:)) pidän erityisesti liljoista niin puutarhassa kuin huoneellakin. tuntuu muuten tosi hyvältä kun perjantaina jo eka päivä joulukuuta!

   Poista