keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Maisema muuttuu

Sähkönsiirtoyhtiö Carunan  hanke vaihtaa ilmajohtoja maakaapeliin on edennyt tonttimme kulmalle. Koko kesän olemme jo odotelleetkin, työ etenee hitaasti mut varmasti. 
Meidän kulmilla kaivuuhomman suorittaa Somersora. mukava kaivinkoneenkuljettaja arveli kaivuun jatkuvan vasta ensi viikolla tontin puolelle, kunhan saavat paikalle hieman "ujomman" vehkeen.
Siistiä jälkeä, muutaman viikon päästä ei enää huomaa mistään, et aidan vierustaa kulkee maakaapeli. Ilmajohtojen poistaminen muuttaa melkoisesti peltomaisemaa. Myös tonttimme kulmalla oleva muuntaja siirtyy kauemmaksi. Usein kuvatessani olen harmitellut sähkötolppia ja -lankoja, toisaalta tiedän, et tulen niitä viel monasti kaipaamaankin, sillä
syyskesällä pikkulinnuilla on ollut tapana parveilla peltoaukeamalla ja langat ovat täynänsä lintuja, kaunis näky! Tämä syksy jää ilmeisesti viimeiseksi, kun saan nauttia langoilla sirkuttavista linnuista. Sattumalta löysin netin syövereistä hauskasen sävellyksen, Linnut nuotteina, joku on inspiroitunut langoilla istuvien lintujen "nuoteista".
Toki ilmajohdot aiheuttavat vaaraakin erityisesti isoille linnuille, viikon ikävä uutinen oli jo toisen Kosken kattohaikaran poikasen kuolema lennettyään sähkölankaan.  
Myös uusi teknologia muuttaa maisemaa, peltoaukeaman takaa näkyy kolme Tuuliwattin rakentamaa Gamesan 5 megawatin, Suomen tehokkaimiksi sanottuja, tuulivoimalaa. Tuulivoimaloista on tullut uusi, mielestäni jollain tapaa myös kaunis maamerkki seutukunnalle. Valkoinen "läiskä" kuvan oikeassa reunassa on Puotilan tilan valkoista charolais-rodun lihakarjaa. Karja laiduntaa peltojen lisäksi jokiahteilla, millä on suuri merkitys alueen perinnemaiseman säilymisessä. Olen todella iloinen kun naapurimme ansiokas työ ympäristön hyväksi on saanut arvostusta monelta taholta, viimeisin on Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistyksen antama huomionosoitus.
Kaikki eivät arvosta samalla tapaa perinnemaiseman säilymistä. Kotitiemme alkupuolella on aikoinaan ollut kaunis lähes ½km pitkä koivukuja. Kaikki koivukujan varren asukkaat eivät ole olleet yhtä innokkaita säilyttämään koivukujaa, ikääntyneiden puiden tilalle ei ole istutettu uusia. Nyt kun kaupunki huutavasta rahapulastaan huolimatta päätti laittaa koivukujalle viel katuvalotkin, niin puiden juuret viottuvat pahoin kaivamisesta. 
Surkuhupaisinta tässä asiassa on kuitenkin se, et täl viikol oja kaivettiin katuvaloja ja laajakaistakaapelia varten, ensi viikolla kaivetaan uusi oja sähkökaapelia varten! Kun kaupunki ja sähkösiirtoyhtiö Caruna eivät päässeet yhteisymmärrykseen urakan hinnasta, niin perinnemaisemaan kuuluvalla koivukujalla ei ollut minkäänlaista arvoa päättäjien mielestä. Uskonpa et heitä se ei edes kiinnostanut, tuskinpa kaikki edes ovat paikalla käyneet.   
Omalla pihalla saan nauttia viel syyskesän viimeisistä Ville de Lyon-kärhön kukista,
 odottaa muutaman päivän luumusadon kypsymistä,
 nauttia rehevästä villiviinistä porraspielessä ennen syysruskaa ja 

kerätä lähes päivittäin tiikerinkaunosilmiä kuivumaan.

Syyskesä on ihanaa aikaa, nautitaan siitä:))14 kommenttia:

 1. Uuh melkoista myllerrystä siellä käynnissä kotikulmillasi. Empä ole tosiaan koskaan tullut ajatelleeksi, että missäs ne muuttolinnut sitten kokoontuu kun joskus tulevaisuudessa kaikki langat kulkee maan alla??! Ovat niin monien sukupolvien ajan kerääntyneet langoille.
  Suloisen syötävi luumuja<3 Meidän ainoikainen kyllä kasvaa, muttei oikein edes kuki:( Pitäisi varmaan hankkia toinenkin luumu, siltä varalta, että tuo yksi alkaa joskus kukkelehtimaankin. Yksin ei oikein pölyty, vaan tarvitsee kaverin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä, kovin lyhyeksi näyttää ilmajohtojen aikakausi jäävän. meilkin vain tämä yksi itsepölyttävä luumupuu, paleltui muutama talvi sitten ja nyt sen "pennut" ovat kasvaneet satoikään ja totta totisesti tekevät ihan hirmusesti luumuja!

   Poista
 2. Siinä onkin pitkässä Suomenmaassa hommaa, johtoja kaivellessa. Ovat sitten teille päin ehtineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, paljon on kaivuuta, se tietää ainakin koneurakoitsijoille työmahdollisuuksia. meil menee tontin yllä kolme johtoa ja tuntuu tosi mukavalta kun ne saadaan nyt maahan.

   Poista
 3. Kotikulmienne maisema muuttuu...lintujenkin on keksitävä uudet kokoontumispaikat.
  Kauniita ovat kärhöt ja tiikerinkaunosilmät!!

  Iloista syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. osa muutoksista miellyttää osa ei, eli tasan on puntit hyvä näin! näin syyskesällä pihamaalla kukintavuorossa lähinnä värikasvit, tiikerinkaunosilmä, keltasauramot ja kultapiisku, ihan viimeiseksi kukintansa aloittaa syysasterit, jotka sitten kukkivatkin lumentuloon asti.
   kiitos Sirpa kuin myös:))

   Poista
 4. Postaus täynnä mielenkiintoista tapahtumaa! Missähän ne muuttolinnut istuvat, kun ei ole sähkölankoja? Nättejä nuo pihakuvasi. Nautitaan syksystä (ja sateista).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. samaa olen itsekin miettinyt! täl kolkal ollut vaihteeks poutaista, välil toki muutaman tipan on ripsauttanut, kuten tänäänkin, kun keräsin tiikerinkaunosilmiä kuivumaan, onneks ehin juur ja juur keräämään kaik ennen pikku sadekuuroa

   Poista
 5. Jokapuolella tuntuu nyt kaapelita piilotettavan maan sisään, no ovathan ne siellä turvassa myrskyssä kaatuvilta puilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, Carunallakin on hankkeita menossa ympäri maan mis omistaa verkkoja.

   Poista
 6. On vissiin niin ajan trendi, että kaikki tehdään uusiksi. Jälki ei aina hyvältä näytä. Mutta sinun pihapiirisi sen sijaan näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä, ei sähkölinjatkaan saaneet montaa vyosikymmentä olla yläilmois! kiitos, olen taas vaihteeksi innostunut puutarhanhoidosta, josko saisin pikkuhiljaa palautettua perennapenkit entiseen loistoonsa;)

   Poista
 7. No on teillä aika myllerrykset! On hyvää ja on huonoa, sehän tuppaa näissä uudistuksissa olemaan. Ainakin sähköä pitäisi sitten talvellakin tulla, eivätkä puut kaadu linjojen päälle. Koivukujan minäkin olisin kyllä halunnut pitää, sehän on ihan kotikuja.

  Mitä, mitä, joko toinenkin kosken poikanen lensi lankaan, sitä en ollut vielä kuullut. Nyt tulee ihan tippa linssiin, kun paikalliset kovasti yrittivät, että kaikki sujuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta, mut onneks vain hetken;) varmaan maakaapelit on ihan hyvä ratkaisu, itsekin jo innolla odotan, et päästään vihdoinkin eroon noista pihamaal olevista tolpista.
   Vain yksi poikanen enää elos, toivotaan parasta Hänelle ja koko perheelle, onnellista matkaa Afrikkaan, olisi kerrassaan mahtavaa taas ensi kesänä seurata haikaraperheen elämää Koskella

   Poista