lauantai 12. syyskuuta 2015

Kuka keksisi tuoksukameran?

Kulkiessamme illalla jokiahteilla tuleentuvien viljapeltojen huumaava tuoksu täytti ilman. Syyskesän tuoksut ovat kovasti mieleeni, olisi niin mukavaa tallettaa myös tuoksut kuviin! Helmi ei niinkään välitä tuleentuvasta viljasta, kaihoisasti katselee taakse jäävää jokea, viel olis tytön tehnyt mieli jatkaa uimistaan.
Ohra- ja kaurapeltojen välissä olevan ojan pientareella saunakukat kukkivat valtoimenaan. Pienten mustien kirppojen lisäksi kukissa oli runsaasti leppäkerttuja, en ole varmaan koko kesänä nähnyt yhtä paljoa. 
Myös neitoperhosia oli runsaasti liikkeellä. 
Heti kun pellot on saatu puitua, ne jo kynnetään ja kylvetään  syysviljaa. Vasta kylvettyjen peltojen väri on todella kaunis, pehmeää kuin merinoneulos. Tässä kohdin Halikonjoki on kapeimmillaan Häntälän kosken ja Purhamäen kosken välissä. 
Läheisellä kalliokielekkeella on runsas luonnonvarainen jänöhäntä kasvusto. En ihmettele yhtään, että se on tullut kovin suosituksi koristeheinäksi puutarhoissakin, niin veikeä se on;)
Kovin harvoin joella näkee kanootteja, tämän kanootin omistajaa ei näkynyt mailla halmeilla. 
Myöskään tällä salaojatyömaalla ei näkynyt ketään. Salaojakaivo oli täynnä vettä ja kannessa iso aukko vailla kantta. Aivan lähellä asuu lapsiperhe, joten en voinut olla soittamatta asiasta. He olivat täysin tietämättömiä avonaisesta kaivosta ja lupasivat ottaa heti yhteyttä kaivon tekijään. Taas kerran ei voi muuta kuin ihmetellä rakentajien ajattelemattomuutta ja huolettomuutta ympäristön turvallisuudesta.
Tämä komea Charolais-sonni oli turvallisesti sähkölangan takana.
Kotipihalla ruusunmarjat ovat kypsymässä,
ensi viikonloppuna teen niistä ruusunmarjahilloa  ja osan pakastan.
Tänä syksynä ei saatu kummoistakaan omenasatoa. Kovin ovat rupisia, mut kyl niistäkin omppupiirakkaa leivon. Joukossa oli tämä hauskanen hiiriomppu.

Toivottavasti saamme nauttia huomennakin auringosta
 ja lämmöstä, ihanaa kun saimme kauniin syyskesän:))

16 kommenttia:

 1. Todella juuri kylvetty pelto on monivärinen eli ei ollenkaan musta tai harmaa. Pidän myös juuri kynnetystä pellosta, tosin niitä nykyisin näkee harvoin. Tuleentunut kypsä vilja sen värit ja tuoksut ovat toisaaltaan mitä ihaninta, mutta siihen sisältyy myös haikeutta. Syyskesän ensimmäiset kuivurien äänet, ne ovat niin alakuloiset ehkä juuri siksi, että ne tuovat tullessaan syksyn.
  Tuo avonainen kaivo se ihan puistattaa.
  Toivotaan tosiaan vielä lämpimiä syyskuun päiviä ja jo huomenna minäkin lähden vielä ainakin viikoksi tuonne kesäkodin maisemiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molley kuvailemasi syksyn tunnot tuntuvat niin tutuilta, ääniin ja tuoksuihin liittyyy todella myös ripaus haikeutta. avonainen kaivo puistatti minuakin, niin moni pieni lapsi on hukkunut pihapiirissään. jos jotain voin tehdä vaaran välttämiseksi, sen myös teen.
   Sinulla odotettavissa oikein mukava viikko kesäkotisi maisemissa:)

   Poista
 2. On sulla komean kauniita maisemia! Hyvä, kun ilmoitit avonaisesta kaivosta, hui hirveetä, kuinka ajattelmattomia ihmiset voivatkaan olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta, kyl näis viihtyy itä-hämeestä muuttanutkin! viikonlopuksi kotiin tulleet lapsetkin nauttivat näistä kävelyretkistä. keskimmäisen nuorikko on Pohjanmaalta, hän kertoi omasta sielunmaisemastaan. sanoi viihtyvänsä hyvin myös näil kumpuilevilla jokitörmillä, mitä ei hänen synnynseuduillaan todellakaan ole.

   Poista
 3. Kauniita syyskesän kuvia!
  Hauska tuo hiiriomppu ja komea sonni, onneksi on sähkölangan takana :)

  VastaaPoista
 4. Oi miten upeita maisemia, suorastaan idyllisiä, joki ja viljavat pellot.
  Oikein ihania syyspäiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyl näis maisemis sielu lepää. kiitos kosotäti, syksy näyttäälupaavalta, ja tänään saimme hivenen jo sadettakin, josko viel sienetkin ilmaantuisivat tälle syksylle;)

   Poista
 5. Ihana maisema kierros, niin kaunista..ja tuoksukameran ostaisin heti, jos sellainen olis.. Kauhistelen tuota avonaista kaivoa, kyllä on ajattelemattomia ihmisiä, onneksi eksyit paikalle ja tiedotit asiasta. Huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. näis maisemis kuljen mielelläni, ja paljon kuljenkin. onneksi tosiaan soitin, sain siitä pelkästään kiitosta, koska talonväki oli täysin tietämätön asiasta, kaivo oli ollut avonaisena jo useamman viikon ja aivan tontin rajalla!

   Poista
 6. Lapsilla ei ole mitään asiaa työmaille! Holhousyhteiskunta ja kukkahatut taas elementissään...voi luoja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jenni, nyt kyl ammuit kärjekkään nuolesi aivan väärään osoitteeseen! tuo salaojakaivo on ollut avoimena jo useamman viikon, kannen laitto oli vain syystä tai toisesta jäänyt naapurin nuorelta isännältä (pieniä lapsia myös hänellä itsellään). jos hivenen pysähtyisit ajattelemaan asiaa, niin varmaan hoksaisit itsekin, et kyseessä on vaaran aiheuttaminen. olisitko todella itse jättänyt asian ilmoittamatta? itse toimin mm ensiapuopettajana, parasta ensiapua on juuri vaaratilanteiden ennalta ehkäisy, ja en todellakaan voisi toimi koskaan noin välinpitämättömästi kuten itse jenni esität.

   Poista
 7. Upeita maisemia, silmä ja sielu lepää niitä katsellessa. Syksyn tuoksut ovat minulle 'elämän eliksiiriä'. Syksyinen metsä ja jänkä (suo) antavat pökerryttävän ja lumoavan tuoksuelämyksen. Hyvää syksyn aikaa meille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan niin Kankuritar, "syksyn eliksiiriä", paremmin ei voisi enää asiaa kuvata!

   Poista
 8. Syksyn viljapellot tuoksuvat todella niin syksyntuoksuja, että mukavaa niitä olisi tuoksutella kuvia katsellessaankin. Vaan taitaa virrata vielä Halikonjoessa paljon vettä, ennen kuin tuoksukamerasta ruvetaan puhumaan.
  Aika paljon siellä vielä kukkii, halla kävi poimimassa täällä ne vähätkin pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta aimarii, mut ehkäpä sekin päivä viel nähdään kun tuoksumolekyylit onnistutaan tallettamaan näin ihme vehkeil;) tääl viel luonnonkukatkin kukkii runsaasti esim pietaryrtit ja ahdekaunokit kyläteiden varsilla, kesäiseltä tuntuu sen puolesta, tuleentuvan viljan tuoksu kielii jo syksyn saapuneen!

   Poista