keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Arjen iloja - taimia, pihahommia, ruisrieskaa ja liikuntaa

Ikkunapaikoista alkaa olla jo hienoista pulaa, joten olen siirtänyt osan viherkasveista väliaikaisesti pois esikasvatettavien taimien tieltä. Huonekuusi ja kultaköynnös pääsivät levykaapin päälle makuukamariimme.
Aloitin esikasvatuksen maaliskuun puolessa välissä, mutta vasta näin huhtikuussa teen suurimman osan kylvöistä.  Pörriäiset rakastaa hunajakukkaa, niin myös minä:))
Tilatessani Hyötykasviyhdistykseltä siemeniä, silmiini osui tuoksumiekkaliljan sipulit. Pitihän niitäkin yksi pussillinen tilata. Laitoin myös ne jo esikasvatukseen, kuten Kukkatalosta ostamani gladioluksen sipulitkin.  
Orientaalililjat ovat ottaneet melkoisen kasvustartin, vaikka ovat olleet yläkerran viileimmässä huoneessa. Nämä pitää varmaan istuttaa viimeistään parin viikon päästä isoihin ruukkuihin. 
Miinanköynnöksen siemenet itivät hyvin, sen sijaan pussillisesta kelloköynnöksen siemeniä sain itämään vain kaksi. Ilmeisesti yritin taimettaa niitä liian korkeassa lämpötilassa, ohjeiden mukaan ne itävät parhaiten viileässä. Jos saan edes nuo kaksi kelloköynnöksen tainta kasvamaan, niin olen kyl siihenkin ihan tyytyväinen. 
Siemenkasvatusta on riittämiin, joten olen ostanut myös hiukan valmiita pikkutaimia. Tässä verenpisaran ja petunian taimet jo sen verran venyneet pituutta, että oli aika latvoa ne ja ottaa niistä pistokkaat.
Pistokkaat laitoin juurtumaan hyvin kasteltuihin taiminappeihin. Hifistelyni siis jatkuu, en ole koskaan aiemmin käyttänyt taiminappeja, nyt päätin kokeilla niitä. Perinteisesti olen tyrkännyt pistokkaat joko suoraan kosteaan multaan tai juurruttanut ne ensin vesilasissa. 
 Minikasvihuone täyttyi pian verenpisaran ja petunian pistokkaista:))

Pihamaallakin on riittänyt monenlaista puuhaa. Täplä on innokkaasti mukana kaikessa mitä puuhailen. Välillä pitää oikein varoa, ettei tule mitään haaveria. Eilen karsiessani vuorimännyn oksia risuaitaan laitettavaksi, Täplä peuhasi oksien alla, joten sain olla tarkkana vesurin kanssa!
Raita sen sijaan kulkee usein omia polkujaan tai lekottelee kasvilavassa pehmeällä lehtipedillä hiirijahdin jälkeen. Viime päivinä onkin ollut mukavan aurinkoista, joten kyl meidän on kelvannut.
Eilen kaivoin ylös talvipedistään myös runkoruusut. Hyvin näyttävät selvinneen talven yli. Vein ne kasvihuoneeseen, kun loppu viikolle ei ole luvattu yöpakkasia. Tarvittaessa siirrän ne saunatupaan. 
Tänään oli kevään lämpimin päivä meilläkin, mittarissa + 15 astetta. 
Lämpö houkutteli myös perhosia liikkeelle. Pidin puutarhavajan ovea auki, jotta siellä talvehtineet lukuisat nokkosperhoset pääsisivät ulos. Onneksi krookukset ovat aloittaneet jo kukintansa ja tarjoilevat herkkupöydän siivekkäille ystävillemme. Näin tänään myös ainakin kuusi sitruunaperhosta:)) 
 
Olen ehtinyt leipomaankin kaiken muun touhun lisäksi. Lappalainen etelässä blogin Nila jakoi ruisrieskojen ohjeen klik!, Pitihän sitä minunkin heti kokeilla, tein tupla-annoksen, koska Nila kehui rieskoja todella hyviksi. Ja turhaan ei kehunut, rieskat olivat todella makoisia ja varmasti teen taas seuraavan kauppareissun jälkeen uuden satsin!
Ihminen tarvitsee leivän ja kaikenlaisen puuhastelun lisäksi liikuntaakin, 
siis suuntaamme askeleemme usein jokiahteille. 
Palmusunnuntaina mukana oli esikoispoikamme, joten pääsimme isännän kanssa yhteiskuvaan:))

22 kommenttia:

  1. Varovainen saat tosiaan olla, jos katti kaiken seassa! Itsekin otin Nitan ohjeen talteen, kun vaikutti hyvältä. En ole vielä tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niinpä saan! Nilan ohje on kyl kokeilemisen arvoinen, itse tykkään kovin ja teen kyl jatkossakin. helppoa ja nopeaa vaik kello viiden teehetkeen;)

      Poista
  2. Raita on kuvassa kuin tiikeri konsanaan, hauska pieni kieli. Hyvässä vaiheessa etenevät sinun esikasvatukset, vaikka pääsit aloittamaan myöhemmin. Nyt on ollut niin hieno sää sekä lenkkeilyyn että puutarhatöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raita on melkoinen nautiskelija;) ensi viikolla toivon pääseväni kouluttamaan jo ensimmäisiä taimia. täl kolkal päivät ovat olleet vuoroin pilvisiä ja vuoroin aurinkoisiaja kova tuuli tekee taas kiusaa, lenkkeilyintoa se ei kuitenkaan vähennä.

      Poista
  3. Kyllä sinulla on siellä taimi poikineen. Minä olen kasvattanut vain ne pelakuut siemenistä ja hyvin lähtivät kasvuun. Pitää laittaa tässä niistä postaukseen jonkinlainen päivitys. Kisut on suloisia ja tavoiltaan erilaisia kuten me ihmisetkin. Mukavaa kun kokeilit rieskoja ja hyväksi havaitsit. Minäkin teen tässä kaksinkertaisen annoksen seuraavaksi nyt kun sain kaupasta haettua turkkilaista jugurttia. Ostinkin niitä peräti kaksi kilon purkkia, säilyvät kuitenkin pitkään ja minulla on käyttöä muihinkin juttuihin. Me emme ole tavannut poikia emmekä miniää eikä lapsia. Lapsia on kova ikävä mutta oltiin eilen Whatsapp yhteydessä 3 v kanssa ja juttua riitti. Ja pyysi heti ukille syliin, kyllä oli haikeaa. Teillä on siellä todella kauniit maisemat missä lenkkeillä. Hyvää pääsiäistä sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. alunperin minunkaan ei pitänyt esikasvattaa vielä mitään maalis-huhtikuussa, koska olimme lähdössä pohjoisiin hiihtämään. kaikki suunnitelmat meni uusiksi niin kuin niin monella muullakin. no, onpahan nyt sitten hyvää aikaa taimuksavatukselle, ei paha sekään;)
      tänään tein jo uuden satsin rieskoja. turkkilaiseen jugurttiin tuli hieman jäykähkö taikina, joten lorautin hieman piimää joukkoon. maukkaita rieskoista tuli näinkin. esikoinen käy meil kerran viikossa, tervetulohalauksista ollaan nyt luovuttu ja noudatetaan turvavälejä. ihan pienten lasten olisi vaikea ymmärtää, miksi ukki ja mummo ei ota syliin jne, joten parempi jättää nyt vierailut väliin, onneksi on nuo nykyajan härpäkkeet yhteydenpitoon.
      kiitos Nila, oikein hyvää pääsiäistä myös Sinulle ja perheellesi!

      Poista
  4. On sinullakin jo ruuhkaa valoisilla paikoilla. Liljoillakin on mittaa, joten taitavat jo ikävöidä pihamaalle.
    Taidanpa käydä kurkkaamassa Nilan rieskareseptiä. Nyt on jonkinlainen leipomisinto päällä. Tosin ruisjauhoja ei kaapissa ole, mutta Ukkokulta käy huomenna äidilleen ruokakaupassa, joten tuo varmasti jauhot samalla reissulla.
    Jokiahteella on komeat maisemat ja kuntoilukin sujuu huomaamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kaikenlaisia pöytävirityksiä teen lisää lähes päivittäin sitä mukaan, kun siemenet itää ja tarvitsevat valoista paikkaa. taisin laittaa nuo liljat ihan liian aikaisin, pihamaallehan ne tosiaan jo kaipaavat;)
      tein tänään jo uuden satsin rieskoja. ne on niin nopeat tehdä, et valmistuivat samalla, kun laiton ruokaa. eka kerralla käytin melko löysää maustamatonta jugurttia. tänään turkkilaista jugurttia, joten lisäsin hiukan piimää joukkoon, kun taikinasta tuli liian tönkkö, pitäis varmaan alkaa mittaamaan jauhomäärät vähän huolellisemmin!
      jokiahteet ovat lempipaikkani, sinne suuntaan usein askeleeni ja mukavaa on välillä saada esikoinenkin lenkille mukaan.

      Poista
  5. Alin kuva on niin ihana ja mikä pilvikerros :)
    Minusta on tullu laiska leipoja, ruisrieskoja vois joskus kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tykkään kovasti myös itse tuosta esikoisemme ottamasta kuvasta. hänellä on todella hyvä kamera kännykässä. pilvet olivat uskomattoman kauniit, kuten huhtikuinen ilmakin!
      kokeile ihmeessä Maarit, ne valmistuvat kädenkäänteessä. olen leiponut aina paljon, nykyisin enää vähemmän makeita leipomuksia, mutta ruisleipää teen joka viikko, eilen viimeksi,tänään tein ruisrieskoja uudemman kerran ja huomenna vuorossa gluteiinittomat porkkanasämpylät...teen jotain siis monta kertaa viikossa, kaupasta emme ole ostaneet enää leipää joulukuun alun jälkeen. leipominen on vaan niin rentouttavaa ja omin käsin tehty leipä maistuu niin hyvältä, kaupan päälle saa vielä ihanan tuoksunkin huusholliin!

      Poista
  6. Terhakat taimet! Talvetatko runkoruusut maahan haudattuina? Lupaavan vihreät versot. Suloisia krookuksia ja nokkosperhonen. Meillä oli eilen todella lämmin ja aurinkoinen päivä, tänään selvästi viileämpi ja puolipilvinen. Pikkuisen tuulikin, mutta kyllä tuolla jää ja lumi silti sai kyytiä tänäänkin.
    Minä ajattelin kokeilla myös ruisrieskoja. Yhdellä perheenjäsenistä ilmeisesti vehnä aiheuttaa vatsaoireita, niin on mukava saada välillä vaihtelua leipäpuoleen. Yllättävän moni kaupan leivistä sisältää vehnää jossain muodossa, ja ne mitkä eivät sisällä, ovat sitten selvästi kalliimpia. Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kunpa nyt vaan riittäisi aurinkoisia päisiä, etteivät venyisi aivan honkkeleiksi. kyllä, hautasin runkoruusut ja äitienpäiväruusun marraskuun puolessa välissä kasvilavaan. hyvin nyt selvisivät vaikkei lunta ole ollutkaan, kun ei ollut kovia pakkasiakaan.
      kyl kannattaa kokeilla, tee heti tupla satsi, että riittää useampi jokaiselle! vehnää kannattaa kyl vähentää kaikessa leipomisessa, vaikkei olisi mitään vaivojakaan. meil isäntä syö mieluiten gluteiinitonta, joten käytän mm kaura-, riisi-, maissi-, hirssi- ja tattarjauhoja. hän sietää hieman myös gluteiinia, koska pystyy syömään leipomaani ruisleipää ilman vatsavaivoja. olen huomannut saman asian, kaupan ruisleivässä ja kauraleivissäkin on tosi paljon vehnää. siksi emme enää kaupasta leipää ostakkaan nyt, kun sain hyvän hapanjuuren Kivipellon Sailalta viime vuonna ja pystyn tekemään omin käsin ehtaa ruisleipää.
      tääl on ilmat hieman vaihdelleet, välil pilvistä, väli aurinkoista. hienoa on kuitenkin olla pihahommissa, niiden parissa aion viettää myäs pääsiäisen;)

      Poista
  7. Raita lipoo kieltään ja miettii, mistä kohtaa tulisi avuksi vähän kaivamaan? Sisätiloissa olisi varmaan mukavaa touhuta noiden kylvösten peittämisessä? Onkin niin herkullista murua, mitä peittää, noin arvaten kissan mielestä.
    Kyllä tuon taimimäärän kanssa touhua piisaa.Tulipas mieleen omat ruusukaalin kylvökseni ja taimien kansvatukseni. Joka kevättalvi 10.000 tainta.
    Reippailu jokiahteilla on uskoakseni huikea piriste multahommien lisukkeeksi.
    MUkavia pääsiäisretkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niinpä saattaa tosiaan aatostella Raita! Täplä ja raita eivät enää mielellään tee sisävessaansa, ulos pyytävät. taimihuoneiden ovet on kyl syytä pitää visusti kiinni, multa kiinnostaa ja penet taimet, niitä pitäisi päästä maistelemaan. en laittanut enää kisuille ohraa versoamaan, kun ulkona jo sen verran vihreää ruohoa.
      kyl näis on pieni homma siihen verrattuna, mitä teil oli aikoinaan kasvamassa joka kevät! pitkät oli tosin kasvihuoneennekin verrattuna mun piskuiseen ansariini.
      juuri niin, ei sitä voi koko aikaa olla sisällä näpräämässä taimien tai käsitöiden parissa, paikathan siinä kangistuu. ihan varmasti pääsiäisenäkin retkeilemme lähimaastoissa. oikein hyviä kantohankia sinne Teille pohjoiseen!

      Poista
  8. Huh! tuota taimien paljoutta. Saat täyden kunnioitukseni. Minusta ei ole taimien kasvattajaksi. Kurpitsat on suunnilleen ainoat, joita taimetan. _ onkohan taimetan sana olemassa? no, nyt ainakin on

    VastaaPoista
  9. Tuo kukkien /taimien purkittaminen on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa...
    Tosi hyvät ja terhakat taimet,
    hui,,miten killit ovat tulleetkin lähelle työsavottaa;))
    Tuota Nilan ohjetta mun pittää kans tehä...:))
    Oikein mukavia kevät puuhia ja Rentouttavaa Pääsiäistä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nilan ruisrieskaohje hyvä, olen tehnytr niitä jo kahdesti. nyt pääsiäisen kunniaksi tein kuitenkin perunarieskoja.
      kiitos samoin Sinulle Liisa!

      Poista
  10. Tosi hyvännäköisiä taimia! Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista